The Mind review spel

The Mind review spelThe Mind is een verrassend simpel en heel bijzonder kaartspelletje. Ik hoorde er via via van en toen dacht ik: ik bestel het gewoon voor de vakantie. We zitten toch veel binnen, dus dan kunnen we maar beter wat te doen hebben. Onze kinderen zijn immers gek op spelletjes en wij zelf ook. Inmiddels kan ik vertellen dat het behoorlijk verslavend is om te spelen. Het lukt ook zeker niet om in één keer van het spel te winnen, dus je legt het weg en dan denk je na een uur: toch nog eens proberen. Je wil alle levels gewoon een keer halen. In deze blog krijgen jullie een The Mind review van mij, zodat je goed kunt overwegen of dit spel bij jullie past.

Lees ook: Wingspan bordspel review

Hoe gaat het spel?

Zoals gezegd is dit een bijzonder spelletje, maar ook eenvoudig. De grap zit ‘m er in dat je zonder te communiceren getallen van klein naar groot op tafel moet zien te leggen. Er zijn 100 kaarten die je verdeelt elke beurt. Je weet niet wat iemand in zijn hand heeft. Er zijn 12 levels en bij elke hoeveelheid spelers heb je een andere hoeveelheid levens en werpsterren. De werpsterren zijn bedoeld om informatie van je spelers te krijgen, als je er samen echt niet uit komt. Ze zijn echter beperkt in het spel, al kun je ze bij sommige levels als beloning krijgen als je het level haalt. Hetzelfde geldt voor extra levens, ook deze kun je verderop in het spel verdienen. Maakt iemand een fout, dan gaat er een leven af.

The Mind review

The Mind review spel

Bij het eerste level krijgt iedere speler slechts 1 kaart. Stel je hebt 12-36-73-99 uitgedeeld, dan moet het dus in die volgorde worden neergelegd. Degene die 12 heeft, zal eerst even rondkijken of er iemand anders is die aanstalten maakt om een kaart neer te leggen. Het kàn namelijk dat er iemand is die nog een lager getal heeft, 7 ofzo. De volgende die nu de kaart moet neerleggen is degene met 36. Maar ook die zal twijfelend rondkijken: is er echt niemand met een kaart lager dan 36? Als niemand iets doet (de eerstvolgende heeft namelijk 73), dan zal die toch de kaart neerleggen. Als alle 4 de kaarten zijn uitgespeeld, win je het level en wordt de stapel opnieuw gedeeld. Bij level 2 krijgt iedereen 2 kaarten, bij level 3 krijgt iedereen 3 kaarten en bij level 12 krijgt iedereen 12 kaarten. Je begrijpt dat het steeds moeilijker wordt en er onderweg ook wel eens wat dingen mis gaat. Iemand die 23 opgooit en ook 25 heeft, terwijl een ander 24 heeft, gooit wel eens beide kaarten vlak achter elkaar neer.

Wat is er minder leuk aan The Mind?

Het spel is erg spannend en leuk, maar er zijn ook een paar nadelen. Ten eerste is het natuurlijk niet zo gezellig, omdat je niet mag praten of seinen. Ten tweede kan het, vooral bij de kinderen, ook wel eens wat ruzie opleveren. Frustraties lopen soms hoog op als iemand te snel een verkeerde kaart neergooit en daardoor een leven verspeeld raakt. Het is dus goed om daar vooraf afspraken over te maken. Het derde nadeel zit ‘m er in dat je het op den duur ook wel beu kunt raken. Als het keer op keer niet lukt, krijg je de neiging om te denken: laat maar. Ook als je het hebt uitgespeeld ben je daarna wel even verveeld. Toch komt het na een poosje dan toch weer uit de kast. Met een nieuw gezelschap is het ook leuk om te spelen.

Is The Mind geschikt voor kinderen?

The Mind is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Ik moet er wel bij zeggen dat zij wat minder goed kunnen inschatten wanneer ze een kaart kunnen neerleggen of juist niet. Hierdoor is het met kinderen minder gemakkelijk om het te halen. Aan de andere kant merk ik wel dat als de kinderen het alleen spelen, dus zonder volwassenen, ze elkaar beter begrijpen. Ze denken blijkbaar hetzelfde, maar anders dan volwassenen. Soms ontstaat er ruzie, kinderen zijn sneller gefrustreerd. Laat ik zeggen dat hoe ouder het kind, hoe beter het lukt. Onze dochter van 13 speelt het net zo als wij zelf. In deze The Mind review zou ik dus zeggen dat het prima geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar dat het leuker is om het met nog wat oudere kinderen te spelen als je gelijkwaardige tegenstanders wil hebben.

Specificaties The Mind review

Aantal personen: 2-4 spelers
Leeftijd: 8-99 jaar
Uitgeverij: White Goblin
Spelsoort: coöperatief kaartspel
Speeltijd: wisselt, van 10 minuten (als je snel door je levens heen bent) tot 30 minuten
Prijs: €11,95
Uitbreiding: nee
Waar te koop: oa via bol.com

The mind spelen

Vorig artikelWingspan review
Volgend artikelWarme herfstige appelsap met Licor 43
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in