Papier marmeren met kinderen

papier marmeren met kinderenPapier marmeren met kinderen is een superleuke tip om eens te doen. Dit knutselidee is bijzonder en geeft een geweldig resultaat. Het is net toveren met verf. Kinderen zijn steeds verrast wat de uitkomst zal zijn, je kunt eindeloos variëren met kleuren en het papier zal er ook steeds anders uit zien. Maar hoe doe je dat dan, papier marmeren met kinderen? In deze blog leg ik het uit.

Lees ook: tips om zelf slijm te maken
Lees ook: zoutdeeg of brooddeeg recept

Voorbereidingen voor het marmeren van papier

Voor je begint is het goed om te weten dat je gaat werken met olieverf en terpentine. Het beste doe je dit op een mooie dag in de tuin, want de verflucht en de terpentine geven nogal een heftige lucht. Doe je het toch binnen, zorg dan dat je in een ruimte bent waar alle ramen goed open kunnen (en doe dat ook tijdens het werken voor de aanvoer van frisse lucht).

Wat heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk dat je een tafel hebt met een mooi tafelzeil er overheen, zodat de tafel niet vies kan worden. Zorg ook dat je stoffen stoelen bedekt, of gewoon weghaalt en vervangt door simpele krukken. Kinderen kunnen ook prima staan tijdens de activiteit. Bedek de vloer eveneens met tafelzeil of kranten, zodat daar geen vlekken verf op kunnen komen. Zorg voor schorten voor alle kinderen. Olieverf gaat namelijk niet uit kleren of meubels! Een goede voorbereiding is dus echt noodzakelijk. Verder heb je nodig: olieverf in verschillende kleuren (tip: neem zeker ook goud en zilver!), terpentine, een vierkant afwasteiltje, kwasten en A4 papier. Papier marmeren met kinderen is heel leuk om te doen, net magie, maar zorg dat er niets mis kan gaan.

schriftje gekaft gemarmerd papier

Papier marmeren met kinderen

Als alle kinderen aan tafel zitten of staan, kun je het papier marmeren een keer voordoen. Doe water in het afwasteiltje. Leg een stapel papier klaar. Doe nu een klein beetje terpentine in het water. Terpentine zorgt ervoor dat de verf aan de oppervlakte blijft. Sprenkel wat kleurtjes olieverf met de kwast in het water. Wacht tot de verf uitwaaiert. Leg een vel papier op het wateroppervlak en laat de kleuren er kort op intrekken. Zorg dat er geen bubbels onder het papier zitten. Haal na een halve minuut het papier voorzichtig uit het water en leg direct op tafel om te drogen. Daarna kunnen de kinderen zelf aan de slag. Afhankelijk van de leeftijd moet je dat natuurlijk wel begeleiden. Kinderen vanaf een jaar of 10 kunnen het zelfstandig.

Tips bij het marmeren van papier met kinderen

Papier marmeren met kinderen is sowieso leuk, maar er zijn nog wat tips te geven die de resultaten wat kunnen verrassen. Je kunt bijvoorbeeld met een sateprikker af en toe door het water roeren, zodat de kleuren zich weer anders vermengen. Je kunt kiezen om meerdere teiltjes neer te zetten, zodat je een bak kunt maken met alleen 1 of 2 kleuren, en een bak met heel veel kleuren. Goud en zilver doen het altijd erg goed, dit geeft een mooi effect.

Opruimen

Als je klaar bent met het papier marmeren ga je natuurlijk eerst netjes opruimen. Let op: terpentine kun je beter niet door de gootsteen spoelen, dat is schadelijk voor het milieu. Het beste komt het terecht bij het Klein Chemisch afval. Gooi het dus in een oude plastic fles en lever het in bij de gemeente, die zorgen dat het op de juiste manier verwerkt wordt. De olieverf kun je bewaren voor een volgende keer, draai de potjes goed dicht. De kranten gooi je weg, het tafelzeil ruim je op en de papieren laat je drogen.

Wat kun je doen met het gemarmerde papier?

Als alles is opgeruimd en de papieren zijn droog, kun je er verschillende dingen mee doen. Uiteraard kun je het papier gewoon inlijsten, het is zo al mooi! Ook kunnen de kinderen met het gemarmerde papier schriften kaften of wc rolletjes bekleden en er zo een pennenbak van maken. Wat ook een mooi effect geeft is, als ze er iets uit knippen en het op een gekleurd vel papier plakken. Zo kun je in de herfst bijvoorbeeld met herfstkleuren werken, bladeren uit laten knippen en op zwart papier plakken. Met pasen kunnen ze er paaseieren van knippen en op een groen vel papier plakken. Met Valentijnsdag een hart uitknippen en op rood papier. Op Pinterest staan ook veel ideeën en tips rondom marmeren met kinderen. Misschien heb je zelf ook wel een creatief verwerkingsidee?

Houd je van knutselen met kinderen? Zoutdeeg is ook leuk om te maken!

marmer papier

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Marmeren met kinderen
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #232
Volgend artikelMarmeren telefoonhoesjes
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in