Plantjes stekken, alle informatie en tips verzameld

bed urban jungle kamerSinds Lenthe bedacht dat ze een urban jungle kamer wilde, ben ik me gaan verdiepen in het stekken van planten. Het leek me namelijk niet heel handig als ze meteen met veel grote planten zou beginnen. Planten groeien namelijk, dus moet je ze verpotten en voor je het weet staat die hele kamer vol met enorme planten en potten. Ik kocht dus één echt grote plant en verder wat kleintjes, die ze zelf volop kan verzorgen en stekken. Om haar te begeleiden, moest ik er zelf dus ook in duiken. Grappig genoeg vind ik dat leuker dan ik dacht! Dus nu heb ik een stekjes hobby 🙂 En ik ontdek langzaam dat ik niet de enige ben… Plantjes stekken, een rustgevende hobby, echt! Ik word er helemaal zen van.

Lees ook: Draadzaken voor de hipste plantendecoraties
Lees ook: De plantenpotten van Elho, een mooi verhaal

stekjes planten

Plantjes stekken, alle informatie en tips verzameld

Het verzorgen van plantjes en stekjes is uitermate rustgevend, zo bleek. Je kunt ze niet zomaar een week of twee vergeten, want dan gaan ze dood. Elke dag, of toch zeker om de dag, moet je al je planten even nalopen. Sommige planten hebben namelijk bijna dagelijks water nodig, andere maar eens in de twee weken. Als je bijvoorbeeld een avocadopit op water zet om te ontkiemen, moet je het water elke dag even bekijken, zodat de pit niet droog komt te staan. Het water verdampt immers. Een basilicumplantje heeft elke dag wel dorst. Zo loop ik inmiddels elke dag even langs mijn plantjes. Sommige bespuit ik met de plantenspuit, andere bekijk ik op beestjes en weer anderen krijgen water. Ik leer steeds meer over plantjes stekken.

nieuwe urban jungle kamer lenthe behangmuur

Plantjes ruilen

Er zijn hele community’s rondom plantjes stekken. Zo is er op Facebook een groep waar je plantjes kunt ruilen of verkopen en kopen. In je eigen stad, of landelijk. Hier kun je ook vragen stellen aan andere fanatieke planten stekkers. Ik kocht er al een leuk stekje voor €2 die het goed doet. Ook kreeg ik tips hoe ik van wolluis kan afkomen, mijn kamerden heeft dat. Stekjes kopen kun je daar dus heel eenvoudig, er komt echt vanalles voorbij. Ook kun je een oproepje doen als je een bepaald plantje als stek zoekt. Zo zag ik bijvoorbeeld dat er ook roze plantjes bestaan. Aangezien mijn huis aardig roze is, wil ik binnenkort een oproepje daar doen voor plantjes met roze er in.

plantjes stekken avocado pit

Stekjesbox kopen

Er zijn ook diverse websites waar je voor een zacht prijsje een stekjesbox kunt kopen. Soms zelfs de zogenoemde “afdankertjes”, die je met wat liefde zelf weer kunt op kalefateren. Zo heb je goedkoop een heleboel mooie plantjes. Het mooie is: ze groeien, als je ze op tijd water geeft en er wat aandacht aan besteed, gewoon vanzelf. Zo worden ze op den duur een prachtige grote plant. Plekken waar je een stekjesbox of online babyplantjes kunt bestellen zijn bijvoorbeeld via deze websites:

plantje nl

Stekjes ruilen

Stekjes ruilen kan dus ook. Met de buurvrouw, of via Facebook of Instagram bijvoorbeeld. Mijn allereerste stekje kreeg ik van iemand uit de wijk waar ik woon en was een Pilea, ook wel pannenkoekplant genoemd. Deze plant is inmiddels uitgegroeid tot een hele grote en hij heeft zelf ook al heel veel babyplantjes gekregen. Die heb ik zelf ook weer weggegeven aan de buurvrouw en een vriendin die er graag eentje wilde hebben. Het is heel leuk om op die manier een klein plantje groot te zien worden.

plantje stekken kasje ikea

Hoe moet dat dan met dat stekken?

Als je net als ik eigenlijk geen groene vingers hebt, en je er nog nooit in hebt verdiept, dan is er gelukkig genoeg informatie te vinden over het stekken van plantjes en verzorgen van planten. In het begin is het misschien ingewikkeld, maar al snel kom je er achter dat het ook jou lukt. Het is vaak een kwestie van gewoon doen. Waar ik vroeger een bananenplant niet durfde te stekken, heb ik nu de plant uit de pot gehaald, het babyplantje van de moederplant afgesneden en opnieuw geplant in een andere pot. Ze doen het allebei prima!

plantjes stekken

Boeken over planten stekken

Gelukkig zijn er een heleboel boeken te koop over planten stekken. Welke je kiest hangt van jou af, ze hebben allemaal wel ongeveer dezelfde informatie. In het ene boek staan soms net even wat meer planten dan in de andere, of juist weer andere planten.

  • Stek je plant– Iris van Vliet. Dit boek heb ik zelf. Naast prachtige foto’s, fijne tips en duidelijke uitleg, komen er ook een aantal Instagrammers aan het woord over hun stekjes hobby. Leuk om te lezen!
  • Stekken en meer– Judith Baehner. Een naslagwerk  over stekken en verzorgen van planten. Heel handig.
  • Het Plantenlab– Judith Baehner. Dit boek bracht ze als eerste uit. Ik heb het niet gelezen, maar het ziet er mooi uit.
  • Groen in glas– Judith Baehner. Dit vind ik zelf een heel leuk boekje, omdat Judith Baehner hier laat zien dat je planten ook heel goed in glas kunt zetten. Je moet alleen even weten hoe precies, want soms moet je terrarium dicht, soms open en soms half oepen. Zij legt het uit. Ideaal ook voor mensen die wel groen in huis willen, maar vanwege werk vaak weg zijn. Planten in glas houden het meestal langer vol.
  • Urban Jungle– Igor Josifovic. Dit boek bevat niet alleen kleine DIY projectjes, maar gaat ook in op de styling van je huis met planten. Heel inspirerend!
  • My Green House– Gertrude van der Linden. Het beste handboek voor groene vingers. Met veel ideeën, een handig schema en allerlei verzorgingstips.
  • Hippe Huisplanten– Lauren Camilleri. De gids voor het kiezen en goed houden van kamerplanten. Dit zit dus nog voor het stekken, dit gaat vooral over hoe houd je je planten gezond en waar moet je op letten.
  • Plantastic– Mandy Bollengraaf. Groene vingers kun je kweken. Ja, jij ook dus!
  • Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan– Jelmer de Boer. Als jij nou zo iemand bent bij wie alles dood gaat, is dit boek voor jou een must. Dan krijg je daarna vast vertrouwen om ook aan de slag te gaan met stekjes.

stek je planthet plantenlab

Stekkende Instagrammers

Ook op Instagram is veel inspiratie te vinden. Er zijn een heleboel Urbang Jungle instagrammers, die je elke dag voorzien van tips en informatie. Sommigen houden er zelfs een Youtube kanaal op na of een website waar je kunt opzoeken wat je wil weten. Als je zoekt op bepaalde hashtags kun je ook veel tips en leuke accounts vinden, bijvoorbeeld de hashtag #plantsofinstagram #kamerplanten #plantlover #happyplantshappylife #myplantlovinghome #girlswithplants #planteninhuis #houseplants #urbanjungle #plantsofinsta

blondengroen instagram

Wat heb je allemaal nodig om planten te gaan stekken?

Als je wil beginnen met plantjes stekken heb je niet heel veel nodig. Een paar kleine vaasjes is eigenlijk al genoeg. Begin met iets makkelijks, zoals de pannenkoekplant of de graslelie. Die zijn zo eenvoudig, iedereen kan dat. Probeer daarna iets wat misschien wat moeilijker is en ga zo rustig door. Een boek is wel handig om te hebben als naslagwerk, maar op internet kun je ook al heel veel informatie vinden. Basilicum is ook een hele dankbare om als eerste te stekken. Knip gewoon een steeltje met twee blaadjes af en zet in het water. Al na een week komen de eerste wortels en als er genoeg wortels zijn kun je ‘m weer in de aarde zetten. Zo heb je altijd genoeg kruiden en hoef je nooit meer een nieuw plantje te kopen.

pannenkoekplant baby's

Leuke vaasjes en potjes

Heb je de smaak te pakken? Dan ontdek je al snel dat je meer nodig hebt dan alleen die paar vaasjes. Potten, vaasjes, terrariums, je wil het allemaal hebben. Liefst een beetje hip natuurlijk, zodat het ook tof in je huis staat. Hang een paar planken aan de muur, daar kun je gemakkelijk 20 planten op kwijt en het staat nog leuk ook. Bovendien zorgen planten in huis voor een gezonde lucht. Heb je een raam in je toilet of in de badkamer, dan kun je daar ook prima planten en stekjes neerzetten. Er moet wel echt licht zijn, zonder licht geen fotosynthese en dan gaat je plant dood. Tips voor leuke potjes, vaasjes en handige hulpmiddelen:

Meer informatie nodig?

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze blog over Plantjes stekken, alle informatie en tips verzameld. Mocht je nog iets missen, laat me dat dan weten, dan vul ik de blog aan. Weet je bijvoorbeeld nog een leuke Instagrammer of een tof boek, dan hoor ik dat graag. Ik ben zelf ook steeds op zoek naar informatie, omdat ik het stekken van planten nu eenmaal echt leuk ben gaan vinden en er nog veel meer over wil weten. Heb jij een leuk stekje voor me? Stuur dan gerust een mail!

stekje basilicum

Vorig artikelZo vind je het beste dekbedovertrek
Volgend artikelFree printable over stekjes planten
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in