Free printable over stekjes planten

Free printable over stekjes plantenIk schreef al eerder een blog over mijn nieuwe hobby: het stekken van planten. Aangestoken door Lenthe die een urban jungle kamer wilde, want daar had ik tenslotte plantjes voor nodig. Dan kun je veel geld uitgeven bij een tuincentrum, of je kunt gewoon zelf gaan stekken. Dat laatste deed ik. Hoe je dat doet, waar je stekjes kunt vinden en hoe je alles kunt weten over planten stekken kun je hier lezen. In deze blog deel ik met jullie een free printable over stekjes planten. Ik miste zelf zoiets en kon het niet vinden op het internet of Pinterest, dus vanuit die behoefte stond dit idee. Je vindt de printable helemaal onderaan het artikel, in het Nederlands en het Engels. Uitprinten kan op A4 formaat of met een A3printer op A3 formaat, zodat je het als poster kunt ophangen. Dat is vooral voor kinderen handig, want dan kunnen ze meerdere planten op één vel bijhouden en ophangen in hun kamer.

Lees ook: Plantjes stekken, alle informatie en tips verzameld

Waarom een free printable over stekjes planten?

Ik ben namelijk nog een beginner en ik weet niet van alle planten de naam. Ook weet ik niet goed hoe ik alle planten moet verzorgen of stekken. Daarnaast heb ik gemerkt dat ik wil vastleggen hoe een stekje groeit. In het begin gaat het vaak voor je gevoel langzaam. Bij veel stekjes moet je wel 4 weken wachten tot deze gaat wortelen. Bij een avocadopit duurt het zelfs nog langer! Hoe lang het precies duurt, vergeet ik vervolgens weer. Daarom leek het me leuk om dit te gaan vastleggen. Ik zocht op internet naar een free printable over plantjes stekken, maar ik kon niks vinden. Dan maar zelf maken toch?

free printable over plantjes stekken op tafel

Wat kun je vastleggen op de free printable stekjes planten?

Ik bewaar elke printable in een daarvoor bestemde map, die ik gewoon online bestelde. Als ik een stekje krijg of koop van iemand, of wanneer ik zelf iets stek, houd ik deze printable bij. Ik zoek uit wat de naam is van de plant, wanneer ik deze gestekt heb en hoe ik aan het stekje ben gekomen. Dat is leuk om later terug te zien, als het een grote plant is geworden. Als ik de naam weet, zoek ik ook meteen uit hoe je de plant het beste kunt verzorgen. Hoe vaak heeft de plant water nodig? Moet je soms ook met de plantenspuit sproeien? Wanneer verpot je de plant? Zijn er problemen geweest, zoals bijvoorbeeld beestjes, en hoe heb ik dat opgelost? Wanneer kon ik zelf stekken van de plant en aan wie heb ik de stekjes gegeven of verkocht? Het is leuk om dat allemaal bij te houden.

free printable over plantjes stekken vaasjes met stekjes

Groei in beeld

Daarnaast is er nog een tweede blad, waar ik elke maand een foto op plaats van het stekje.   Zo zie ik precies hoe de plant in een heel jaar groeit. Dat is ontzettend leuk, er zijn stekjes bij die van 2 ienieminie blaadjes nu een hele grote plant zijn geworden. Daar kun je dan echt trots op zijn. Het tweede blad kun je natuurlijk ook na 1 jaar nogmaals uitprinten en ermee verder gaan. Dan zal het minder spectaculair zijn qua verschil, maar het is nog steeds leuk om te zien.

Groei in beeld stekjes

Handig voor kinderen om planten te verzorgen

Deze free printable over stekjes planten is ook heel handig voor kinderen. Mijn dochter Lenthe van 8 heeft bijvoorbeeld ook veel planten en stekjes in haar kamer, maar zij kan moeilijk onthouden hoe ze deze moet verzorgen. Daarom heb ik voor haar ook deze printables in een map gedaan. Steeds als ze een nieuw stekje heeft, printen we weer een pagina uit en vullen we deze samen in. (als je veel print kun je online voor een redelijke prijs printers, cartridges of toner kopen via printabout.nl) Zo oefent ze meteen met de namen van de planten. Ze maakt er een heel project van, ziet hoe de stekjes groeien en als ze even niet meer weet of een plant veel of weinig water nodig heeft, of dat hij nou wel of niet besproeid moest worden, pakt ze de map er weer even bij. Door dat er van elk plantje een foto bij staat, herkent ze snel om welke plant het gaat. Dat maakt het een stuk gemakkelijke om goed voor de plantjes en stekjes te zorgen!

nieuwe urban jungle kamer lenthe behangmuur

Help, ik heb een stekje en ik weet de naam niet!

Ik heb het ook vaak: dan krijg ik een stekje van iemand en vergeet ik de naam. Kom er dan maar eens achter wat je in huis hebt gehaald en hoe je het stekje moet verzorgen. Daar heb ik een oplossing voor gevonden. Ik gebruik de gratis app PlantNet hiervoor. Je kan dan een foto maken via de app van de plant en deze laten vergelijken met de database in de app. Uiteindelijk vind je meestal wel het juiste plantje. Zo kun je dan toch de free printable over plantjes stekken goed invullen en ook opzoeken hoe je deze plant moet verzorgen.

Free printable babyplants Free pri

Free printable over stekjes planten

Free printables om bij te houden hoe je stekjes het doen

Oke, dan komt nu eindelijk de free printable voor jullie. Ik heb er twee laten ontwerpen door Nelleke Wouters, een versie in het Nederlands, maar ook eentje in het Engels. Plantjes stekken is namelijk een hobby wereldwijd, ik volg zelf op Instagram ook diverse stekkers uit het buitenland. Zij praten over “babyplants”, dus dat zie je in de printable ook weer terug. Als je het leuk vind om net als ik een map te maken met alle informatie over jouw stekjes, print ‘m dan gerust uit zo vaak als je wilt. Het is ook toegestaan om ‘m te delen met anderen, te pinnen op Pinterest, of te delen op Instagram of Facebook, maar graag altijd met een bronvermelding erbij. Benieuwd naar mijn stekjes? Ik houd een account bij op Instagram via @hippestekjes. Veel plezier ermee!

PDF Planten stekken Nederlands

PDF Planten stekken English

banner free printable plantjes stekken

Vorig artikelPlantjes stekken, alle informatie en tips verzameld
Volgend artikelVerliefd op Nederland, bijzondere plekjes dichtbij huis
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in