Preikestolen met kinderen

Preikestolen met kinderenToen wij besloten naar Noorwegen en met name ook naar de regio Stavanger af te reizen, stond een hike naar Preikestolen hoog op mijn wishlist. Ik zocht online steeds naar informatie of dat te doen was met kinderen, maar ik vond eigenlijk niet wat ik zocht. De verhalen waren wisselend, van “niet te doen” met kinderen tot “prima te doen”. Ik keek ook YouTube filmpjes van mensen die de wandeling hadden gedaan en kon zelfs daaraan niet echt goed zien of je nou goed naar Preikestolen kon wandelen met kinderen of niet. Vandaag zijn we zelf geweest. Ik ga maar meteen deze blog schrijven, nu nog vers in mijn hoofd zit hoe de wandeling was voor ons en de kinderen. Spoileralert! Preikestolen met kinderen? Wij vinden dat het kan!

Lees ook: Wandelen naar Mørkgonga in Noorwegen

Uitzicht vanaf Preikestolen

Wat is Preikestolen?

Voor wie nog niet precies weet wat Preikestolen is: zet ‘m maar direct op je bucketlist, want dit wìl je zien! Preikestolen is een klif, die zo’n 605 m boven de Lysefjord uitsteekt. De Preikestolen wordt ook wel Preekstoel of Pulpit Rock genoemd. Zoek op de hashtag #preikestolen of #pulpitrock en je ziet de meest waanzinnige foto’s van deze Noorse bezienswaardigheid voorbij komen. Geloof me: dan ben je al snel om. Er is alleen één klein detail: de wandeling erheen is behoorlijk pittig en lang. Vanaf de parkeerplaats tot aan Preikestolen doe je er 2 uur over en dan moet je het hele stuk ook nog eens terug. De totale tocht is 8 km lang: 4 km heen en 4 km terug.

Voorbereiding op Preikestolen met kinderen

Het is belangrijk om vooraf het weer te checken. Wij deden de tocht op een prachtige, zonnige dag eind april. Nauwelijks wind, onbewolkt en 20 graden. We hadden voldoende water bij ons (per persoon een dopper gevuld met koud water), wat broodjes, truien voor op Preikestolen zelf, omdat het daar vaak koud is en waait en ik had een draagdoek mee voor de jongste van 4. Een camera en mobiele telefoon zijn ook handig. Je hebt bijna overal gewoon goed bereik. Ik heb de hele wandeling Instastories gemaakt, wat leuk was voor het thuisfront om te volgen, maar ook ontzettend leuk om zelf achteraf terug te kijken. Je kunt ze nog steeds bij de highlights zien op mijn account. Bij slecht weer zou ik de tocht niet ondernemen met kinderen. Zeker niet met regen, dan kan het echt glad worden en dat maakt de tocht gevaarlijk. Als het droog is, maar wat bewolkt, kan het wel. Wandelschoenen met A/B profiel zijn vereist trouwens, òòk voor de kinderen!

Hoe kom je bij Preikestolen?

Als je in of in de buurt van Stavanger logeert (wij logeren in het Fjordbrishotel in Osthusvik), kun je in Stavanger de ferry nemen naar Tau. Dat duurt ongeveer 40 minuten en kost je rond de €35 (auto, 2 volwassenen en 4 kinderen). Vanaf daar is het nog een minuut of 20 rijden naar de parkeerplaats van Preikestolen, de Preikestolen Fjellstue. Of het nou betaald parkeren is of niet werd ons niet helemaal duidelijk. Wij gingen na afloop naar de receptie van het restaurant en vroegen hoe we van het parkeerterrein af konden komen, en kregen gewoon een muntje om bij de slagboom er in te gooien. Zonder te betalen dus. Of dat nou altijd zo is, of dat de mevrouw achter de balie onze 4 kinderen zo stoer vond, omdat ze de hele tocht gelopen hadden, weten we niet…

De wandeling naar Preikestolen met kinderen

Vanaf de parkeerplek ga je een klein tunneltje door en dan kom je op een vrij steil, maar glad pad met grint. Dat gaat al meteen flink naar boven. Vervolgens gaat het over in een trap met grote stenen. Ook steil, maar wij vonden dat nog steeds prima te doen. Wij deden de tocht met mooi weer, 20 graden en onbewolkt, dus voldoende water was wel een must. Gelukkig hadden we dat ook bij ons in een rugzak. Na dit stuk, dat ongeveer een kwartier a 20 minuten in beslag neemt, ben je al een heel stuk hoger. Je kijkt uit op de parkeerplaats en een prachtig meer in het fjordenlandschap. Tijd om even te stoppen en een paar fotootjes te nemen. De kinderen dronken gulzig wat water, maar hadden tot nu toe alles zelf gelopen. Ook de jongste van 4 jaar! Met wat hulp en begeleiding van papa natuurlijk. Ik heb zoveel mogelijk foto’s van de paden gemaakt, hieronder kun je de tocht naar Preikestolen met kinderen in foto’s zien.

Hoe zijn de paden tijdens de wandeling naar Preikestolen?

Na dit stuk komt er een kort bruggetje van hout, wat vervolgens over gaat in een pad met grote keien en daarna een vrij glad pad op de rotsen. Dit pad stijgt af en toe, maar daalt soms ook kleine stukjes. Het is een veel minder zwaar stuk dan de eerste 20 minuten en gaat ongeveer zo door tot je bij 1500 meter bent. Hoe ver je bent, kun je trouwens regelmatig zien aan de paaltjes die er onderweg staan. Vanaf de 1500 meter begint er een behoorlijk pittig stuk. Een sterke stijging die vrij lang aan houdt, met grotendeels trappen, maar ook stukken met grove keien waar niet echt een goed pad is. Je moet je hier goed concentreren. De kinderen van 7, 9 en 12 deden dit vrij gemakkelijk, maar de jongste van 4 begon hier af te haken. Ik heb haar toen in de draagdoek gedaan, wat ik zelf ook best pittig vond. Zo’n pad met 15 kilo extra op je rug merk je best! En dan heb ik best een goede conditie, want ik sport zeker 5 keer per week.

Het laatste uur naar Preikestolen

Als je de grootste klim hebt gehad, zo rond de 2000 meter, begint een makkelijker stuk. Hier zijn nog steeds rotsige paden, maar ook af en toe wat vlonders op een recht stuk, gladde rotsten die licht stijgen en af en toe nog een stukje steile trap. Een welkome afleiding is het meertje. Vanaf daar is het nog ongeveer 3 kwartier tot een uur. Hier zit nog wel één flink pittig obstakel in: een soort van afgrond van 2 meter, waar een klein randje is waar je wat grip hebt. Voor de grote kinderen lukte dit prima, maar de kleinste van 4 hebben mijn man en ik samen naar beneden gekregen. Eerst mijn man naar beneden, daar na ik de kleuter aangeven en dan zelf verder naar beneden. Het stuk daarna is vooral veel steil omhoog op gladde rotsen, nog wat trappen, een paar houten bruggetjes, een pad met een behoorlijke diepte naast je en dan plots zie je de Preikestolen opdoemen. We zijn er!

Op de Preekstoel: wat een wind!

Toen we er eenmaal waren, begon het flink te waaien op Preikestolen. We gingen met de kinderen tegen de rots aan zitten om te genieten van het uitzicht en een beetje uit de wind te zijn. Daar aten we een broodje en dronken wat. De wind maakte het best koud, dus we waren blij dat we voor iedereen een trui of vest bij hadden. Toen we een beetje bijgekomen waren van de tocht, hebben we natuurlijk toch nog een heleboel foto’s gemaakt. De kinderen bleven op veilige afstand van de rand, wij trouwens ook. Zeker met die wind moet je geen risico’s nemen voor die ene perfecte Instagram-foto, vinden wij.

We zijn bij Preikestolen

De terugtocht

Na ongeveer een half uurtje op Preikestolen begonnen we aan de terugtocht. De kinderen zagen daar best tegenop, maar al snel ontdekten ze dat terug sneller ging dan heen en bovendien minder vermoeiend was. Je gaat namelijk vooral bergaf in plaats bergop. Na ongeveer 3 kwartier kwamen we bij het meertje, waar we besloten even te stoppen om onze voetjes in het ijskoude water te verkoelen. Heerlijk! De kinderen gooiden ook nog wat steentjes in het water en na een kwartier tintelden onze voeten helemaal. Hoogzomer kun je in dit meertje ook zwemmen trouwens, als je er aan denkt om je badpak en een handdoek mee te nemen. Het water is wel echt ijskoud! Lang zul je het dus niet volhouden. Na deze stop konden we er weer even tegen. Vlak na deze stop kwamen we nog een watervalletje tegen waar we onze flessen vulden met heerlijk ijskoud water om te drinken en toen gingen we door naar de parkeerplaats. Uiteindelijk hadden we over de hele tocht (dus inclusief stoppen) 5,5 uur gedaan. Niet slecht denk ik, met 4 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar!

Conclusie: de Preikestolen kan prima met kinderen!

Wij vinden dat bij mooi weer de Preikestolen prima te doen is met kinderen. Onze kinderen zijn dus 4, 7, 9 en 12 jaar oud en de oudste drie hebben alles zelf gelopen en geklommen. Natuurlijk waren er momentjes dat ze het even niet meer zagen zitten, maar ze waren daar vrij gemakkelijk doorheen te trekken. Ze vonden het ook best een avontuur en het leuk om te bewegen. Onze kinderen zijn geen heel fanatieke sporters en zulke wandelingen maken wij ook niet dagelijks. Toch hielden ze het goed vol. Mijn man en ik hebben wel allebei een goede conditie, maar ook met een mindere conditie is de tocht goed te doen, mits je fijne wandelschoenen hebt. Preikestolen kan dus heel goed met kinderen! Het is een once in a lifetime experience. Of nou ja. Misschien niet eens. Er werd namelijk al geroepen dat ze het best nog eens wilden doen.

Meer informatie?

Meer informatie over de hike naar Preikestolen vind je op de website van Visit Norway of de website van Region Stavanger. Ook bij het Tourist Office in Stavanger zijn ze heel behulpzaam.

Meer over onze reis naar Noorwegen vind je hier en ook op Reishonger.nl kun je veel informatie over Noorwegen vinden. 

Praktische tips als je de wandeling met een kind doet

  • Check het weerbericht en ga niet als het glad kan zijn of de hele dag regent, in elk geval niet als de de Preikestolen wandeling met een kind wil maken
  • Het is handig om je kind voor te bereiden op de wandeling naar de Preikestolen, leg uit wat je gaat doen
  • Als je met kinderen gaat die nog niet zo lang kunnen lopen: neem een draagzak of draagdoek mee
  • Zorg voor goede wandelschoenen
  • Neem, ook op een mooie dag, een trui of een vest mee, want het kan op de Preikestolen best koud zijn door de harde wind
  • Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg
  • Neem in de zomer eventueel zwemkleding en een handdoek mee om in het meertje te zwemmen
  • Bij mooi weer: denk aan een pet, zonnebril en zonnebrandcrème
  • Neem je mobiele telefoon mee, je hebt overal bereik
  • Vergeet geen camera mee te nemen om de prachtige uitzichten overal te fotograferen
  • Vertrek op tijd en zorg ook dat je niet te laat aan de terugtocht begint als je met kinderen bent
  • Zorg de dag erna voor een rustdag

Update oktober 2023

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Wandeling naar Preikestolen
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelKoningsdag kleding voor je kind
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #431
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

5 REACTIES

  1. Wow, wat een onderneming zeg! Ik heb jullie toch op Instagram gevolgd en ik vond het vooral knap dat Fee zo’n tijd zelf heeft gelopen. En knap van jullie om zo’n klim te maken met een kleuter op je rug! Ik word sowieso erg enthousiast van jullie trip, dus de kans is groot dat wij ook een tripje die kant op gaan plannen binnenkort!

  2. Oh ik twijfel ook zo met die kids. Maar na jouw blog gelezen en gezien te hebben besluit ik het toch te gaan doen deze week ?

    Super bedankt voor de duidelijke uitleg!!

  3. Prachtige foto’s en mooi verslag! Zou je het ook 5 maanden zwanger met een kind van 2j4m aandurven of afraden? Wij hebben wel een redelijk goede draagzak maar dan zal het meeste (zo niet alles) op mijn vriend aankomen. Onze zoon is wel vrij handig qua rennen, klimmen en klauteren maar wil soms ook snel opgetild worden (en heeft een sterke eigen wil).

  4. Deze blog heeft ons enorm geholpen om het aan te durven!
    Afgelopen zomer met onze 3 meiden van toen 4,8 en 9 naar boven gelopen.
    Ook de jongste van 4 heb ik halverwege om mijn rug gedragen (dit deed ik toen ze kleiner waren regelmatig, maar al heel lang niet meer gedaan). Dus voor de Preikestolen speciaal een draagzak (Little frog toddler XL) gehuurd. Heel eerlijk? Zonder de draagzak hadden we het denk ik niet gered met de kleinste. Vooral het klauteren en de trappen zijn voor die korte beentjes echt flinke verhogingen. Heb ook voldoende andere kinderen gezien en horen klagen ;-). En ook die van ons hebben we er op sommige momenten door heen moeten trekken. Maar wat cool om boven te komen met je gezin en dit te hebben gehaald. Echt een overwinning! Dus ik zeg: gewoon doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in