Prentenboek Anansi de Spin

Prentenboek Anansi de SpinNu het herfst is, komen de herfstprentenboeken natuurlijk tevoorschijn. Sinds ik kinderen heb, koop ik ieder jaar een nieuw prentenboek bij elk thema dat er jaarlijks voorbij komt. Inmiddels hebben we dus al een aardige verzameling. Over egeltjes, eekhoorntjes, blaadjes die van de bomen vallen en nog veel meer! Dit jaar hoefde ik geen boek te kopen, want ik ontving het leuke boek Ananasi de Spin, sterker dan een olifant van Gottmer. Spinnen zijn natuurlijk ook heel herfstig! Het prentenboek Anansi de spin is niet alleen leuk vanwege de herfst, maar ook omdat het boek het thema “wie niet sterk of groot is, moet slim zijn” behandelt. In deze blog vertel ik er over.

Lees ook: Jonnie de Spin, voorlezen in de herfst

Prentenboek Anansi de Spin, sterker dan een olifant

In het begin van het prentenboek wil Anansi de spin graag bananen plukken voor bananenchips. Terwijl ze bezig is met de klim naar boven, hoort ze de mevrouw Walvis roepen dat ze haar kindje al de hele dag niet gezien heeft. Ananasi, die hoog in de bananenboom zit, ziet de kleine walvis lekker spelen verderop in zee en waarschuwt mevrouw walvis. Zij is heel blij en biedt aan om een keer iets terug te doen als dat nodig is. Dan grist olifant de bananen weg voor de neus van Anansi. Er ontstaat wat onenigheid en olifant zegt dat hij de sterkste van het woud is. Anansi stelt nu voor om te touwtrekken om de bananen en olifant stemt toe. Uiteraard roept Anansi de hulp van mevrouw Walvis in om te winnen met touwtrekken, zonder dat olifant het door heeft. Wie niet sterk of groot is, moet slim zijn en samenwerken! Zo smullen olifant en Anansi alsnog samen van de bananenchips die avond.

bananenchips eten anansi de spin

Activiteiten bij het prentenboek

Het lezen van een prentenboek is sowieso leuk, maar zo’n boek gaat meer leven als je er activiteiten met de kinderen bij verzint. Daarom doe ik dat altijd, het thema van een prentenboek leent zich vaak goed om leuke dingen te doen. Bij dit prentenboek bedacht ik de volgende activiteiten:

  • bak een bananencake met de kinderen of bananenchips
  • teken een banaan na op een wit vel papier
  • ga touwtrekken in de tuin, kijk wie de sterkste is
  • koop een bananenplant en zoek op hoe je deze moet verzorgen samen met de kinderen
  • ga spinnen zoeken in de herfst. Neem ze mee in een potje en teken ze na. Probeer uit te zoeken welke spin je gevonden hebt. Wat eet de spin? Hoe leeft de spin?
  • maak een spiegeltje van spinnenwebben vroeg in de ochtend
  • knutsel een spinnenweb van takjes en touw of ijzerdraad
  • knutsel een spin van een zwart papier
  • ga op pad met je camera en probeer zoveel mogelijk spinnen en spinnenwebben te fotograferen

olifant valt in het water anansi de spin

Genoeg te bedenken!

Zo zie je maar, er is genoeg te bedenken aan activiteiten rondom het prentenboek Anansi, de spin. En olifanten, en bananen, en walvissen. Want die komen hier ook in voor. Misschien heb je zelf ook nog wel leuke ideeën?

anansi de spin in de bananenboom

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #301
Volgend artikel56 x leuke herfst quotes voor je lightbox of letterbord
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in