Raamdecoratie in de stijl van jouw huis

Raamdecoratie in de stijl van jouw huisBij de keuze voor raamdecoratie kun je naar een winkel gaan met honderden soorten gordijnstoffen en mogelijkheden. Daar zien de opties er allemaal prachtig uit in de showroom, maar staat het ook mooi bij jou thuis? Je kunt soms ook gratis stalen aanvragen, dan krijg je een vierkantje om de kleur en het materiaal te bekijken. Als je in een poppenhuisje woont heb je daar wat aan, in een full-size woning heeft dit niet zoveel nut. Hoe kies je raamdecoratie in de stijl van jouw huis? Met deze vijf tips kun je snel de mooiste gordijnen kiezen.

1. Wat is het karakter van jouw huis?

Begin eerst met het karakter van jouw huis te bepalen. Is het modern, klassiek, strak of juist casual? Als het goed is straalt de woning het karakter uit van de mensen die er wonen, of in ieder geval de huisgenoten die de beslissingen nemen wat betreft interieur decoratie. In een gezin met opgroeiende kinderen zullen de kamers van de jonge generatie er vaak compleet anders uitzien, hier kun je ook de stijl van raamdecoratie op aanpassen. Als je het karakter van de woning en de gezinsleden kunt bepalen, dan kun je vervolgens het type raambekleding kiezen.

2. Welke soorten raamdecoratie zijn er?

Naast de bekende schuifgordijnen met (dubbele) plooi zijn er ook rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën, lamellen en plissé gordijnen. Die hebben allemaal hun eigen karakter. Zo is een schuifgordijn meer klassiek met een ‘organische’ uitstraling terwijl een rolgordijn juist weer heel modern en strak oogt. Een vouw- of een plissé gordijn ligt daar weer een beetje tussenin. Als je woont in een oud herenhuis met zware eikenhouten meubels in donkerbruin, dan zullen schuifgordijnen de standaard keuze zijn. Toch is het best mogelijk om klassieke elementen te combineren met moderne stijlen. In dat geval kies je voor enkele overeenkomstige kenmerken. Heb je bijvoorbeeld een overwegend donkerbruin interieur, dan kun je bij de raamdecoratie kiezen voor licht beige. Of voor een complimenterende kleur maar daarover verder op deze pagina meer.

3. Creatief uitleven met papier of apps

We hebben al het poppenhuis genoemd, als je een sample aanvraagt kun je die letterlijk in een poppenhuis plaatsen als je die eentje hebt staan. Met karton en gekleurd papier kun je een schaalmodel van je eigen huis knutselen om zo de beste combinaties te bepalen. Er zijn ook augmented reality apps om digitale meubels te plaatsen of wanden virtueel te schilderen in iedere gewenste kleur. Zelfs als je niet kiest voor producten van deze merken kunnen deze gratis apps wel snel een beeld geven van de stijl die mooi staat in jouw interieur. Dat lijkt veel werk maar het is heel leuk om te doen en je zult nog jarenlang genieten van het resultaat.

4. Kleurgebruik

De standaard manier om een ruimte in te richten is de 60/30/10 verdeling. Dit betekent een primaire kleur met 60 procent dekking, een secundaire kleur met 30 procent dekking en een kleur voor accenten. Je hoeft deze verdeling niet exact aan te houden, het helpt wel om een samenhangende stijl te creëren in huis. Het palet kan per ruimte verschillen, denk aan koel blauw in de huiskamer en warm geel in de slaapkamer of juist andersom. Bij raamdecoratie kan het een beetje lastig worden om te bepalen of ze in de primaire of secundaire kleur vallen. Een deel van de dag zullen de gordijnen namelijk geopend zijn en voor een deel gesloten. Ramen tellen niet mee in deze verdeling maar de raambekleding wel. Dit is ook de reden dat de sfeer in een kamer veel kan veranderen als je de gordijnen sluit. Lichtere tinten zorgen ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt.

5. Laat je huis leven met smart home technologie

Ben jij iemand die de gordijnen opent in de ochtend en sluit in de avond? Dat klinkt vanzelfsprekend toch? Niet helemaal, want naast privacy in de avond kan raamdecoratie ook de functie hebben van zonwering. Misschien wil je de gordijnen half open zetten, of je kiest voor twee half transparante materialen die elkaar overlappen voor een gelaagd effect. Met smart home technologie zoals het TaHoma systeem van Somfy kun je alle raamdecoratie in huis bedienen via een app. Je kunt er naast de PoweredBlinds van hetzelfde merk ook Velux raamdecoratie aan koppelen omdat TaHoma werkt met het standaard io-protocol. Ook Hue verlichting of Google Home luidsprekers kunnen gekoppeld worden. Zo kun je ook met spraak de gordijnen openen en sluiten, ideaal als je bezig bent in huis.

Bepaal jouw stijl, kies een kleur en zorg voor een veelzijdige bediening. Dan geniet je optimaal van de raamdecoratie in huis.

Raamdecoratie in de stijl van jouw huis man

Vorig artikelOngedierte in de stad Rotterdam
Volgend artikelHandig trucje voor je smartphone met WhatsApp
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in