Sint-Lucia feest vieren met kinderen

Sint-Lucia met kinderen vierenFeesten zijn er om gevierd te worden en op 13 december staat Sint Lucia op het programma. Dit, van oorsprong Scandinavische feest, wordt in Nederland nog niet veel gevierd. We zijn in deze periode ook allemaal heel druk met kerst, maar eigenlijk past het feest juist perfect in deze tijd. Het Sint Lucia feest vieren met kinderen is echt heel leuk en waardevol. Hoe je dat doet en wat je precies viert ga ik vertellen in deze blog.

Tip: Midwinterse tradities, van Sint Lucia tot Driekoningen
Tip: Lees meer over Sint-Lucia

Wat is het Sint Lucia feest?

Het Sint Lucia feest of Luciafeest komt uit Scandinavië. In Zweden noemen ze het feest Sankta Lucia. De naam stamt af van het Latijnse woord “Lux”, dat “Licht” betekent. Nu je de betekenis van de naam van dit feest weet, snap je waarschijnlijk ook beter waarom het eigenlijk goed past in de adventsperiode. De dagen zijn kort en donker, maar het feest brengt het licht.

feest van het licht sint lucia

De overwinning van het licht op de duisternis

Er is een legende van Sint-Lucia, dat vertelt dat zij haar eigen ogen uitstak, maar toch bleef zien. Dit hangt samen met de symboliek van de winterzonnewende, de overwinning van het licht op de duisternis. De Juliaanse kalender telt 3 schrikkeldagen per 4 eeuwen. Daardoor verschoof de kortste dag langzaam naar voren. Vanaf de 14e eeuw valt de kortste dag dan ook niet op 21 december, maar op 13 december. Precies tegelijk dus met de feestdag van Sint-Lucia!

Lees ook: wat kun je met kinderen doen rondom Driekoningen?
Lees ook: Driekoningen dobbelspel zelf maken

Waar en hoe wordt het gevierd?

Sint-Lucia wordt dus vooral gevierd in Scandinavië (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland). Het komt bijvoorbeeld ook voor in de 13e aflevering van Kerst met Linus. In Zweden vieren ze met Sint-Lucia de start van de kerstperiode. Die traditie is daar ontstaan in de Middeleeuwen. In de viering zitten elementen van het Midwinterlichtfestival. Vroeg in de morgen gaan meisjes in witte jurken met een rode sjerp en een kroon van kaarsjes op het hoofd het gezin en de opa’s en oma’s wekken en eten brengen. Er zijn speciale Lucialiedjes die daarbij gezongen worden. In de dorpen wordt een Lucia gekozen.

lussekatter-sint lucia

Wat wordt er gegeten?

Zoals bij veel tradities, wordt er ook bij Sint-Lucia iets specifieks gegeten. Dit zijn meestal Lussebullar, gele saffraanbroodjes en Pepparkakor (Zweedse koekjes met speculaaskruiden, lijken op onze kruidnoten of pepernoten en ze maken er ook snoephuisjes van). Er is ook een drankje dat gedronken wordt, Glögg. Dit lijkt een beetje op Glühwein. Je kunt het met en zonder alcohol kopen bij Ikea.

gingerbread house uitsteekvormpjes

Sint-Lucia feest vieren met kinderen

Kinderen vinden het vaak erg leuk om het Sint-Lucia feest te vieren. Zeker als je meisjes hebt die zich in witte jurkjes mogen hullen, zullen er van genieten. Ze voelen zich een echte prinses. Een kroontje met kaarsen kun je zelf maken en de lekkernijen natuurlijk ook. Je hoeft het niet heel groots te vieren, een klein feestje in de ochtend of de middag is prima. Er zijn leuke activiteiten te verzinnen rondom het Sint-Luciafeest. Hieronder zet ik een aantal suggesties:

glühwein kind

Vorig artikelPompoen cakepops met chocola
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #309
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in