Stedentrip Edinburgh, wat moet je zien?

Regent Road ParkIn maart deed ik een stedentrip Edinburgh en bezocht ik de Schotse Hooglanden. Vooraf had ik me eigenlijk nog nooit in deze stad verdiept. Ik had dan ook geen idee wat er te doen was. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet per se meer een reisgids aan te schaffen. Er zijn genoeg bloggers die op reis gaan en hun blogs staan boordevol informatie over toffe bezienswaardigheden in Edinburgh, leuke ontbijttentjes, restauranttips, winkelen in Edinburgh en hoe de stad doorspekt is van de Harry Potter boeken. Ook ik ga in deze blog alles vertellen wat je moet zien, meemaken en waar je kunt eten als je in Edinburgh bent: Een stedentrip Edinburgh, wat moet je zien?

advocates closearthurs seat

Hoe kom je in Edinburgh?

Zoals het spreekwoord zegt: er leiden meerdere wegen naar Rome en dat is in het geval van Edinburgh ook zo. Er zijn meerdere manieren om in Edinburgh te komen. Als eerste kun je natuurlijk vliegen. Dit kan via Transavia of Easyjet voor een leuke prijs. Ik betaalde €99 voor een retourtje. Nu is vliegen natuurlijk niet de meest milieuvriendelijke optie. Wil je wat milieuvriendelijker reizen, dan is met de trein een optie. Dit kost je ongeveer €250 en 10 uur reizen. Je rijdt dan via Brussel en Londen naar Edinburgh. Je kunt ook met de auto en de boot gaan. DFDS Seaways biedt overtochten aan naar Newcastle, vanaf daar kun je dan met de auto in ongeveer 2,5 uur naar Edinburgh rijden. De prijs is ongeveer €450, maar dan heb je wel je eigen auto bij je, zodat je meer kunt zien van Schotland dan alleen Edinburgh. Er zijn dus diverse opties als je een stedentrip Edinburgh wil doen.

easyjet

Stedentrip Edinburgh, wat moet je zien?

De vraag is dus: bij een stedentrip Edinburgh, wat moet je zien? Edinburgh is een echte Engelse stad. Je ziet overal de rode telefooncellen en de karakteristieke Engelse gebouwen. Erg bekend in Edingburgh is Edinburgh Castle. Deze vesting ligt op een rots en is het middelpunt van de stad. Ik heb het kasteel wel gezien van een afstand, maar wij hebben het niet bezocht. Dat kan wel, maar of het de moeite waard is, daar zijn de meningen over verdeeld. Het hangt er dus maar helemaal vanaf hoeveel tijd je hebt uitgetrokken voor je stedentrip naar Edinburgh. Als je weinig tijd hebt, kun je het misschien beter overslaan.

edinburgh castle

Calton Hill

Wat je zeker moet zien als je een stedentrip Edinburgh doet, is de stad van grote hoogte. Wie niet vies is van een beetje klimmen en bewegen heeft twee leuke uitdagingen. Ik begin met de makkelijkste: Calton Hill. Deze heuvel vind je aan de oostkant van Princes Street. Boven vind je een oud observatorium, een gedenkteken in de vorm van een telescoop en een onvoltooid monument in Griekse stijl, wat Edinburgh de uitstraling “het Athene van het Noorden” had moet geven. Ik vond vooral het uitzicht fenomenaal. Je ziet zowel de stad, het kasteel en Arthur’s Seat. Als je mij vraagt wat ik een van de leukste bezienswaardigheden vond van de stedentrip Edinburgh, dan zou ik zeker Calton Hill noemen.

calton hillgrieks monument calton hill

Arthur’s seat

Arthur’s Seat is de ook zeker de klim waard. Deze uitgedoofde vulkaan is bereikbaar op enkele minuten van de stad. Wij reden er gewoon heen met de auto, en namen niet de grote parkeerplaats, maar een kleinere een stukje verder rijden aan de linkerkant. Van daar af was er ook een kortere route naar boven. Helaas moesten wij de tocht voortijdig afbreken, omdat het ontzettend hard begon te regenen en waaien. De klim is flink stijl en het voelde niet veilig om door te ploeteren met het slechte weer. De tocht duurt normaal gesproken 30 minuten tot een paar uur, afhankelijk van welk pad je neemt. Er zijn namelijk meerdere paden. Het schijnt dat hoe korter de tocht, hoe stijlen het pad. Dat hebben wij inderdaad ervaren. Ik vind het wel een aanrader, want ook al waren we niet tot het hoogste punt van 251 m gekomen, tot waar wij waren was het uitzicht al waanzinnig. Dat zal op het uiterste puntje nog gaver zijn. Ik hoor van veel mensen die op een heldere dag Arthur’s seat beklommen hebben, dat het een echte must see is in Edinburgh als je daar een stedentrip naartoe boekt.

uitzicht arthurs seat

Royal Mile

Bekend in Edinburgh is de Royal Mile. Dit zijn eigenijk een aantal straten aan elkaar die samen de hoofdstraat vormen van de oude stad. Deze straat is wel toeristisch, ook qua winkels. Desondanks leuk om er doorheen te lopen. In de zijstraatjes van de Royal Mile vind je vaak leuke kleine winkeltjes, gratis musea en cafeetjes. Je vindt hier ook allerlei “closes”, van waaruit je weer in andere leuke kleine straatjes terecht komt.

the royal mile

Dean Village

Ongeveer 5 minuten wandelen vanaf het centrum van Edinburgh vind je het schilderachtige wijkje Dean Village. Wie graag instagram-waardige foto’s maakt, moet hier zeker even naartoe. Je kunt een kleine wandeling maken tussen de gekleurde huisjes en langs de rivier de Leith. De huizen worden goed onderhouden en als je geluk hebt staan de planten in bloei. Ik vond het er heerlijk rustgevend en heb een heleboel foto’s gemaakt. Wil je er met de auto heen, dan kan dat ook. Via google maps kun je het goed vinden, het parkeren is alleen wel een uitdaging. Het is sowieso betaald parkeren en je hebt er muntjes voor nodig.  Dat is als je het geluk hebt een plekje te vinden. Eigenlijk is Dean Village best een goed bewaard geheim, want in de meeste reisgidsen vind je er niets over.

juut in dean village trapjedean village leith

sprookjeskasteel dean villageyellow house dean village

Victoria Street of Daigon Alley

Victoria Street met de gekleurde huisjes schijnt één van de meest gefotografeerde straten in Edinburgh te zijn. Deze straat zit vol met Harry Potter winkeltjes, en is dus echt een must als je met kinderen bent die gek zijn van Harry Potter. Ben je juist zonder de kinderen, dan kun je hier een mooi souvenir scoren. Wie een Harry Potter wandeling boekt, komt er vanzelf langs. Over de Harry Potter wandeling en alle Harry Potter plekken in Endinburgh kun je hier meer lezen.

victoria streetverdonkeremaansteeg

Ontbijt, lunch & diner in Edinburgh

Als je een hotel hebt geboekt met ontbijt, dan ben je natuurlijk niet op zoek naar leuke ontbijttentjes in Edinburgh. Ik vind het zelf altijd leuker om in een stad te ontbijten dan in een hotel, dus ik boek dat er doorgaans nooit bij tijdens een stedentrip. In Hanover Street, in het nieuwe gedeelte van de stad zitten een aantal leuke tentjes. Wij ontbeten bij Papii, wat een heel klein en gezellig tentje is met pastelkleurtjes, bizar lekkere wafels (let op: wel calorierijk!) en geweldige eggs benedict. Onder Papii zit ook nog een ander leuk tentje, Tani Modi. Dit is een Italiaans restaurantje, wat om 8 uur ‘s morgens open gaat, maar waar je niet echt kunt ontbijten. Ze hebben wel lekkere koffie en zoetigheid en ‘s avonds kun je er lekker eten. Verderop in de straat aan dezelfde kant vind je Urbanangel, wat een leuke bistro is met goed ontbijt. Ontbijt je liever in de oude stad, dan raad ik Hula aan, waar ze heerlijke verse sapjes hebben, maar ook granol met yoghurt enzo. Voor de lunch kun je naar de “geboorteplek” van Harry Potter. Dat is waar JK Rowling de eerste regels van de boeken schreef, onder het genot van een kop koffie, The Elephant House.

papii edinburghwafels papii

hula edinburgh ontbijturbanangel edinburgh

Winkelen in Edinburgh

Edinburgh bestaat uit twee delen. Een oud en een nieuw gedeelte. In het oude deel vind je de Royal Mile en de Harry Potter straatjes. In het nieuwe stuk de warenhuizen en moderne winkels. Beide stukken van Edinburgh moet je zien. Rondom the Royal Mile vind je met name de toeristische winkels. Hier kun je ook een mooie quilt scoren bijvoorbeeld, zelfs voor de kleintjes. En een hoop antiek en toeristische meuk. In het nieuwe stuk van de stad vind je de moderne winkels. Bekende winkelstraten in Edinburgh zijn: Princes Street, George street en Queen Street. Hier vind je ook grote winkels zoals Jenners en John Lewis. Tegenover Jenners is er ook een shoppingmall. Andere straten in de oude stad zijn Victoria Street, the Royal Mile en Grassmarket. Als je van winkelen houdt zijn dat wel de plekken die je gezien moet hebben.

writers museum

Portobello Beach

Je verwacht het misschien niet bij een stedentrip, maar Edinburgh heeft een strand en dat is een hele leuke plek om te bezoeken. Er is een lange boulevard om te wandelen, en er zijn genoeg tentjes om te lunchen of wat te drinken. Wij lunchten bij de The Beach House en dat bleek een verrassend leuke plek. Vrij parkeren kan in de omliggende straten, maar je kunt natuurlijk ook met de bus. Bus 26 vertrekt vanuit het centrum van Edinburgh naar Portobello beach. Portobello beach heeft in de wijk er omheen ook leuke winkeltjes. Als je je afvraagt wat je moet zien tijdens een stedentrip naar Edinburgh, dan zou ik deze plek zeker op mijn lijstje zetten.

portobello beachboulevard edinburgh

edinburgh boulevard beachthe beach house edinburgh

Princes Street Gardens

Tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad, het vormt als het ware de grens tussen deze twee delen van de stad. Het park bestaat uit twee gedeeltes die door elkaar gescheiden worden door de ‘Mound’, een kunstmatige heuvel. Daar bevindt zich de National Gallery of Scotland waar je werken van Van Gogh, Rembrand en Monet kunt zien. In het park tref je ook het Scott Monument (niet te missen) en de Floral Clock (een klok van bloemen, heel grappig). Als je geluk hebt spot je hier een echte Schot met quilt en doedelzak. Uitrusten op een bankje in het park is zeker leuk.

scotts monumentdoedelzak edinburgh

Greyfriars Kirkyard

Deze begraafplaats is heel oud en is min of meer tegen de huizen aangebouwd. Het is een mooie en rustige plek om eens rond te dwalen en het heeft ook een link met de boeken van Harry Potter, omdat JK Rowling haar inspiratie voor de namen van personages uit haar boek daarvandaan haalde. Deze begraafplaats is echter ook bekend vanwege de hond Geyfriars Bobby. Het verhaal is dat de hond Bobby na het overlijden van zijn baasje nog jarenlang waakte over het graf van zijn baas. Na zijn dood mocht hond Bobby bizar genoeg niet naast zijn baas begraven worden. Het graf van de hond is net buiten de muren van het kerkhof geplaatst. Vlak voor het steegje naar de begraafplaats staat nu een standbeeld van Bobby. Iedereen kent het standbeeld en wie een stedentrip Edinburgh doet komt het waarschijnlijk vanzelf tegen.

greyfriars bobbygreyfriars edinburgh

Whisky & Haggis

Als je echt iets lokaals wil eten en drinken tijdens je stedentrip, dan ga je natuurlijk voor Whisky & haggis. Haggis wordt gemaakt in een schapenmaag en van orgaanvlees. Dat klinkt heel smerig, maar ik heb het gegeten en het was echt lekker. Gewoon niet denken aan wat het is en hoe het gemaakt wordt, dat helpt. In Edinburgh zijn er diverse restaurantjes waar dit op de kaart staat. Een whisky proeverij mag je eigenlijk ook niet overlaan (maar ik heb dat wel gedaan, want ik hou gewoon echt niet van whisky

whisky and haggis

Tours vanuit Edinburgh

Oke, nu weet je wat je moet zien bij een stedentrip Edinburgh in de stad. Wil je nog wat meer van Schotland zien als je in Edinburgh bent en heb je de tijd om een dagje de stad te verlaten, dan raad ik je aan om een tour te boeken via bijvoorbeeld GetYourGuide. Deze betrouwbare website werkt samen met verschillende aanbieders over de hele wereld. Zij kopen de tours weer in bij locale aanbieders. Ik heb zelf wel eens tours geboekt met GetYourGuide en ik was hier tevreden over. Er zijn ook mindere ervaringen las ik op tripadvisor, het hangt denk ik erg van de aanbieder ter plaatse af. Je kunt dat wel vragen aan GetYourGuide als je ze mailt. Zo las ik over een tour dat deze soms niet doorging en ze dat pas ‘s morgens hoorden, waardoor ik vooraf even heb gemaild hoeveel aanmeldingen er al waren. Daardoor wist ik zeker dat de tour door zou gaan en ik mijn plannen niet last minute nog zou moeten wijzigen.

glencoethree sisters glance

Overnachten in of nabij Edinburgh

Je kunt natuurlijk een fijn hotelletje in de binnenstad boeken. Als je een huurauto hebt, denk er dan aan dat een gratis parkeerplek in de buurt handig is. Wij kozen zelf voor een Airbnb net buiten de stad. Een andere uitvalsbasis is Landal Piperdam op een kleine anderhalf uur rijden van Edinburgh. Je kunt van daaruit ook andere plekken in de Schotse Hooglanden bezoeken, waardoor je stedentrip Edinburgh ineens een leuke combinatie krijgt met een stukje natuur. Ik hoop dat in deze blog een beetje duidelijk is geworden wat je moet je zien als je een stedentrip naar Edinburgh boekt. Mocht je informatie missen, laat het dan zeker weten, dan kan ik het toevoegen.

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
stedentrip Edinburgh
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelWaarom we Pasen vieren
Volgend artikelVier je kinderfeestje op de catwalk!
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in