Tips om kinderen bezig te houden op de achterbank

tips voor op de achterbankWie in de vakantie weg gaat met kinderen, zal best een beetje op zien tegen de reis. Iedereen kent de taferelen: ze moeten al na 5 minuten plassen (en als je net weer verder rijdt moet de volgende plassen, en nee, die wist dat 5 minuten geleden ècht nog niet!), ze zitten aan elkaar te plukken, ze pakken spullen van elkaar af, er vallen dingen op de grond waar je niet bij kunt enz. Daarom zette ik voor jullie tips om kinderen bezig te houden op de achterbank op een rij. Doe er je voordeel mee!

Bezig houden en uitrazen

De truc is om ze bezig te houden. Steeds op het moment dat de concentratie lijkt te verslappen en je merkt dat ze zich gaan vervelen of elkaar gaan klieren, zorg je dat je iets nieuws hebt om te presenteren. Iedere 2 uur stoppen is sowieso handig, zodat ze even kunnen uitrazen en bewegen. Dat hebben kinderen nu eenmaal nodig en voor ons is het ook goed natuurlijk. Wij hebben een traditie dat ik voorin de auto een grote tas met allemaal kleine cadeautjes heb. Doe daar bijvoorbeeld een wegwerpcameraatje in om deze leuke lijst met de kinderen af te werken.  Daarnaast heb ik een tas met activiteiten, afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

Tips om kinderen bezig te houden op de achterbank

Bij diverse speelgoedwinkels of bijv het Kruidvat, maar ook online verkopen ze kleine doosjes playmobil voor een habbekrats. Deze pak ik in en deel ik uit als de kinderen zich gaan vervelen. Met het in elkaar zetten en het spelen ermee zijn ze vaak wel een half uurtje zoet. Voor de allerkleinste koop ik iets wat niet in elkaar hoeft te worden gezet.

Knoopster

Een Knoopster, leuk voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Met de draadjes maken ze op een eenvoudige manier een armbandje. Ook punniken en de breivork is een leuk alternatief hiervoor. Vanaf ongeveer 7 jaar kunnen ze dit en houden ze dat ook best een poosje vol in de auto.

Kneedbijenwas

Kneedbijenwas is een soort klei, verkrijgbaar in diverse kleuren. Het kruimelt niet, dus je hoeft niet bang te zijn dat de hele auto komt onder te zitten. Het is goed voor de motoriek en de ontwikkeling van kracht in de handen en vingers. Ook de kleintjes (vanaf 3 jaar) kunnen met 1 kleur zichzelf al best een poosje bezig houden. De bijenwas is in het begin vrij stug, maar na verwarming met de handen wordt het soepel.

Tekenen in de auto

Minimodeontwerper voor meisjes van 5-10 jaar. Superleuk verzonnen door Ankepanke, alle meisjes vinden dit leuk. Lekker tekenen, knippen en plakken in de auto (neem een kinderschaar, potloden en lijm mee!). Wij hebben zo’n handig tafeltje wat je op je schoot kunt houden voor de kinderen gekocht (tip!)

Kleine reisspelletjes

Spelletjes. De oudere kinderen kunnen prima samen een spelletje doen op de achterbank. Van Go Game zijn ze bijvoorbeeld magnetisch en dus ideaal (ook voor straks in het huisje, de caravan of de tent).

Vakantieklets

Vakantieklets. Een boekje met 24 opdrachtenkaarten voor op reis. Sommigen zijn ook leuk voor in de auto. Wel alleen geschikt voor kinderen die al kunnen lezen en schrijven.

Apps

Wij zetten het liever niet in, maar voor de momenten dat het echt niet meer gaat zijn de iPhone of de iPad zijn uiteraard ook geschikt. Er zijn leuke apps, zoals bijvoorbeeld “op de Achterbank, behorend bij het boek van Uitgeverij Snor. Verder zijn natuurlijk alle Toca Boca apps een aanrader om de kinderen een poosje bezig te houden.

Boeken & Usborne

tekenboekrugzak

Kidskompas heeft naast boeken en kinderkaarten (zodat kinderen de reis kunnen volgen) ook diverse leuke spelletjes voor op de achterbank. Zoals bijvoorbeeld de Usborne kaarten reiskrabbels of 50 dingen om te doen in de auto, met een wasbare stift, zodat kinderen ze met een snoetenpoetser weer kunnen uitwissen en nog een keer kunnen maken. Dit activiteitenboek voor jongens is ook een aanrader, evenals dit leuke zoekboek. Geweldige tips om kinderen bezig te houden op de achterbank zijn dit.

Bingo

Bingo! Bij dit spel van Janod moeten de kinderen goed rondkijken of ze buiten zien wat op de plaatjes van hun bingokaart staat. Afstrepen maar wat je gevonden hebt, is je kaart vol, dan roep je BINGO! Wil je liever een gratis variant maken? Gebruik een pillendoosje wat je vult met rozijntjes of snoepjes. Plak op de bovenkant van het pillendoosje een plaatje, bijvoorbeeld van een MC Donalds, een kerk, een stoplicht enz. Als een kind iets ziet mag het dat klepje van de pillendoos open maken en het snoepje opeten. Vinden ze geweldig leuk!

Mini Games

De Mini Games van Djeco doen het ook altijd goed bij mijn kinderen. Er zijn een heleboel verschillende soorten. Tip: laat ze met potlood werken, dat kun je weer uitgummen. Kun je het volgend jaar weer gebruiken.

Raamstickers

Raamstickers. Die ken je vast nog van vroeger. Supersimpel, goedkoop en ze blijven een prima zoethoudertje!

Raamstiften

Raamstiften zijn ook heel handig. Kinderen kunnen op de ramen van de auto tekenen, met een snoetenpoetser vegen ze het weer schoon en beginnen ze opnieuw.

Tekenboekrugzak

De tekenboekrugzak van Circus Patz voor avontuurlijke kinderen. Als avonturier weet je natuurlijk nooit wanneer je weer een ontdekking doet. Daarom is het wel zo handig om altijd je tekenboek bij de hand te hebben. Dat hadden alle beroemde ontdekkingsreizigers en avonturiers immers ook.

Nog meer tips om kinderen bezig te houden op de achterbank

Tot slot: denk er ook eens aan om samen een verhaaltje te maken, ieder verzint bijvoorbeeld een zin. Gewone stickers in een notitieboekje plakken vinden ook jongen kinderen vaak leuk. Of geef ze een wit vel papier en potloden om alvast een tekening te maken om de tent of het vakantiehuisje mee te versieren!

Heb je zelf nog een tip die hier niet genoemd is? Laat ‘m achter bij de reacties!

usborne voor op de achterbank

Vorig artikelZes te gekke zomerjurkjes!
Volgend artikelDe allerlekkerste healthy smoothie!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

13 REACTIES

  1. Tango (magnetische tangram met allerlei voorbeelden om na te maken) en een magneetboek waren bij ons een groot succes!

  2. In mijn webshop Molletje & friends hebben wij een magneten puzzel van Molletje. Deze bestaat uit een magneetbord en houten magneetjes. Je kan verschillende afbeeldingen creëren. Hij is speciaal ontworpen om mee te nemen op reis, in de auto, of vliegtuig. Mijn dochter is gek op magneten puzzels en kan zich er een lange tijd mee bezig houden. Hij is geschikt vanaf 3+.

  3. Hoi Akke & Lucie,

    Bedankt voor jullie aanvullingen. Magneetpuzzels en boeken zijn inderdaad ook ideaal voor op de achterbank! Heel waardevol, dank jullie wel.

  4. Een tijd afspreken (bijv. 5 minuten) en dan tellen hoeveel gele (of rode of groene of…) auto’s je ziet. Wel van tevoren afspreken of bussen en vrachtwagens en treinen ook meetellen… Kijken wie de meeste auto’s van die kleur heeft gespot. Voor grotere kinderen: schrijf een woord op papier (bijv. Rotterdam) en kijk dan hoeveel andere woorden ze met die letters kunnen maken (mot, rot, rat, dam, otter, enz.)

  5. onze kinderen konden uren genieten van een simpel fotomapje gevuld met leuke foto’s van de opa’s en oma’s, verdere familieleden, huisdieren en foto’s die door het jaar heen waren gemaakt van vriendjes. Dan is ver weg toch ineens dichtbij!!

  6. Luisterboeken werken bij ons heel goed, de jongens vinden dat nog leuker dan dvd’s kijken. En voor ieder een magnetisch tekenbordje. Die dingen liggen standaard in de auto en daar vermaken ze zich -zonder gekheid- echt uren mee. Dat is een gouden vondst geweest, zo blij dat we dat ooit eens bedacht hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in