Tips om mooie foto’s te maken met je smartphone

Tips om mooie foto's te maken met je smartphone Oosterpoort delft by nightDe smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is tegenwoordig je agenda, je dagboek, je database, je computer, je camera en nog veel meer. Hoewel ik toch niet een nieuwe systeemcamera heb gekocht, merk ik toch dat ik steeds opnieuw mijn telefoon weer pak om mooie foto’s mee te maken. Dat kan, want de camera’s in de smartphone worden steeds beter. Waar je vroeger zonder licht geen mooie foto’s met je telefoon kon maken, kan dit bijvoorbeeld met de iPhone 11 en de bijna uit te komen iPhone 12 wel! Gratis tip: doordat de iPhone 12 uitkomt, is de iPhone 11 goedkoper geworden. Als je slim bent, ga je dus nu een iPhone 11 kopen! In deze blog tips om mooie foto’s te maken met je smartphone.

Lees ook: 38 dingen die je gefotografeerd moet hebben als je op vakantie bent

Tips om mooie foto’s te maken met je smartphone

Je kunt een mooie iPhone in je bezit hebben, maar dan ben je nog niet meteen een topfotograaf natuurlijk. Fotograferen kun je leren, zeker met een iPhone. In deze blog ga ik vertellen wat je kunt doen om het beste uit je iPhone 11 te halen. Hoe maak je mooie foto’s? Waar let je op? Denk aan techniek, compositie en gebruik van licht. Het allergrootste voordeel van fotograferen met je smartphone: je hebt ‘m altijd bij de hand. Daardoor kun je tijdens bijzondere momenten snel even een snapshot maken. Dat soort momenten gaan vaak verloren, wanneer je foto’s met een grote camera moet maken. Daarom is het leren maken van mooie foto’s met je smartphone de moeite waard.

Warme herfstige appelsap met Licor 43

Fotograferen met licht

Als het gaat om tips om mooie foto’s te maken met je smartphone, is licht een belangrijk onderwerp. Oudere smartphones waren weinig lichtgevoelig. De iPhone 11 heeft in dat opzicht al een betere camera die meer lichtgevoelig is. Dat betekent dat je bij minder licht toch goede foto’s kunt maken. Er zijn inmiddels alweer nieuwere modellen die nòg beter om kunnen gaan met minder licht, maar de iPhone 11 doet zijn best. Desondanks blijft het belangrijk om licht op te zoeken en te spelen met licht als je fotografeert met je iPhone. Heb je te weinig licht, dan zal je foto korrelig, donker en minder scherp worden. Soms kun je dit wel oplossen met apps als After Light. Scherper worden ze er alleen niet van, alleen lichter. Het allermooiste licht vind je in het uur dat de zon opkomt en het uur voor de zon ondergaat. Ze noemen dat ook wel het “golden hour”. In IJsland is het in het najaar vaak zo kort licht, dat je veel langer kunt profiteren van het golden hour. De zon staat daar de hele dag laag. Daarom maakte ik daar ook schitterende foto’s met mijn iPhone! Bij te hard zonlicht krijg je vaak vervelende schaduwen, probeer dat dus te vermijden.

Tips om mooie foto's te maken met je smartphone Delft molen toren

Compositie

De compositie van je foto is ook belangrijk. Veel mensen zijn geneigd om een foto altijd vanuit hetzelfde perspectief te maken. Dit geeft uiteindelijk een vrij saai beeld. Het is juist leuk om eens vanuit een totaal andere blik iets op de foto te zetten. Als iedereen een gezelschap van vooraf op de foto zet, pak dan zelf eens een stoel en probeer vanaf schuin boven hetzelfde gezelschap op de foto te zetten. Je zult zien dat dit een spannender beeld geeft. Of ga juist door je hurken. In de herfst kun je een paddestoel van bovenaf of de zijkant fotograferen, maar het wordt extra bijzonder als je op de grond gaat liggen en de foto vanaf de grond maakt. Hetzelfde geldt voor een regenplas. Je kunt een foto recht maken, maar je kunt ook je smartphone vlak voor de regenplas houden. Je ziet dan vaak een weerspiegeling in het water. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder.

bryggen bergen in de rain

plompe toren koudekerke

De regel van derden

De meeste mensen kennen wel de regel van derden. Wie zich wel eens in fotografie verdiept heeft, heeft er vast van gehoord. Een beeld verdeel je in 3 stukken. Het belangrijkste van de foto probeer je op het snijpunt van één van de drie punten te zetten. Dit maakt je foto vaak net wat interessanter.

Tips om mooie foto's te maken met je smartphone Lenthe en Fee doen yoga

Portretmodus

Het fijne van de iPhone 11 is de portretmodus. Deze mogelijkheid op je smartphone zorgt ervoor dat je een diepte effect krijgt op je foto en een gezicht mooier uitkomt. Ik gebruik de portretmodus ook vaak om eten te fotograferen. Dat komt maakt de foto vaak net iets spannender, want je filtert als het ware de ruis om iets heen weg. Zo wordt de achtergrond vaak wat vager, waardoor het onderwerp eruit knalt. Je kunt ook de portretbelichting nog kiezen. Standaard staat je iPhone ingesteld op natuurlijk licht, maar je kunt ook kiezen voor studiolicht, contourlicht, toneellicht (mono) of high key licht. Het is leuk om hier eens mee te spelen, zodat je kunt zien wat het effect ervan is.

juut weimar

Flatlays

Op social media zie je vaak flatlays. Dit zijn foto’s die recht van bovenaf zijn genomen en waar je allerlei onderwerpen op tentoongesteld ziet. Voorbeelden kun je zien als je op Instagram de hashtag #flatlay bekijkt. Haal er inspiratie uit als je dat nodig hebt. Er staan enorm veel mooie voorbeelden tussen. Belangrijk bij een flatlay is dat je een mooie ondergrond hebt. Kies voor een gekleurd vel of een stuk mooi behang wat je overhebt en plat neerlegt. Zorg altijd dat je voldoende licht hebt en geen schaduwen bij een flatlay. Leg bijvoorbeeld bloemen, accessoires of voedsel neer en fotografeer van bovenaf en zo recht mogelijk. Dit geeft een mooi effect en op Instagram doen flatlays het altijd goed.

Kastanje pesto

Groothoeklens

Op de iPhone 11 zit ook een ultra groothoeklens. Hierdoor kun je veel van de omgeving vastleggen. Je kunt het bijvoorbeeld goed gebruiken voor landschappen als je op reis bent. Of om een interieur vast te leggen. Je krijgt dan wel een vertekend beeld, maar tegelijk kun je meer op de foto krijgen dan zonder groothoek. Het geeft vaak toch een grappig effect.

IJsland Gvendarlaug regenboog

Je kunt heel veel met je iPhone!

Als het gaat om fotografie kun je heel veel met je iPhone 11. In deze blog gaf ik tips om mooie foto’s te maken met je smartphone, maar vanzelf sprekend is er nog veel meer over te vertellen. Er zijn zelfs hele boeken over geschreven, dus in één blog kan ik niet alles kwijt wat ik er over weet. Het meeste leer je door gewoon te doen. Proberen en leren. Zien wat het effect is en gebruik ook zeker de verschillende mogelijkheden die er zijn. Er zijn vaak fotografie challenges op social media, het is leuk om daar aan mee te doen. Zo oefen je en leer je van anderen die ook mee doen. Veel plezier met fotograferen!

lavavelden ijsland snaefelsness

Vorig artikelFree Printable kalender 2021
Volgend artikelGa jij voor een nieuwe zorgverzekering in 2021?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in