Tips & trics om zelf slijm te maken

Momenteel misschien wel de meest gehate vraag van alle moeders: “mogen we slijm maken?” Slijm maken is hip, een ware rage is het om zelf slijm te maken van lenzenvloeistof, scheerschuim, lijm en voedingskleurstof. Iedereen doet het: jong en oud, jongen of meisje. Het geeft helaas ook een enorme troep (vind ik) en het gaat regelmatig mis (hoe kan dat?) Ik besloot het allemaal eens uit te zoeken. Van recepten voor slijm tot hoe je het ‘t beste kunt bewaren. Alle tips & trics om zelf slijm te maken vind je in deze blog.

Waarom is slijm maken zo populair?

De rage om slijm te maken is overgewaaid uit Amerika en daarna opgepikt door allerlei Nederlandse vloggers, zoals onder andere meisje Djamila, Juf Jannie en Beautygloss. De tieners van tegenwoordig kijken dat soort filmpjes (jonger ook al zelfs) en gaan het nadoen. Sterre sjouwde al snel naar de drogist om van haar zakgeld lenzenvloeistof met borax te gaan kopen. Na afloop heb je dus slijm, in alle kleuren van de regenboog, want je hebt ook voedingskleurstof nodig.

Hoe lang duurt het om slijm te maken?

Je kunt slijm maken in ongeveer 30 minuten. Daarna spelen ze er nog een poos mee. Het is dus best een leuke activiteit voor een bewolkte dag. Eventueel kunnen ze daarna ook een glazen jampotje versieren om het slijm in te bewaren. Het beste bewaar je zelfgemaakt slijm namelijk in een afgesloten bakje. Als het een beetje droog wordt, kun je wat lenzenvloeistof toevoegen om het weer wat vloeibaarder te maken. Je kunt slijm ongeveer 3/4 weken bewaren. Gooi het daarna weg, want het zit vol bacteriën.

Recepten om zelf slijm te maken

Het allerbekendste recept heeft eigenlijk maar een paar ingrediënten. Er zijn ook recepten die een andere basis hebben. Deze heb ik zelf nooit uitgeprobeerd, maar op youtube staan genoeg filmpjes om te zien dat het werkt. Het let best wel nauw welke lenzenvloeistof en welke lijm je gebruikt, dus zorg dat je de juiste koopt ander mislukt het hele project.

Wat heb je nodig voor het basisrecept slijm maken?

Zoals gezegd kan slijm ook mislukken. Dat komt dan vaak doordat je de verkeerde lijm of de verkeerde lenzenvloeistof hebt. Let er bij de lenzenvloeistof op dat je die gebruikt waar borax op de ingrediëntenlijst staat. Borax is een stofje dat er voor zorgt dat de slijm niet gaat plakken. Ook de juiste lijm is belangrijk. Witte lijm werkt over het algemeen niet, zorg voor doorzichtige. In elk geval werkt de doorzichtige lijm van de Albert Heijn en de doorzichtige lijm van de Action.

  • doorzichtige hobbylijm (1 of 2 flesjes, afhankelijk van de hoeveelheid die je wil maken)
  • lenzenvloeistof met borax (bijv van Opticare)
  • scheerschuim (witte, bijv Gilette)
  • plastic kom
  • houten spatel
  • iets om de tafel af te dekken en natte doekjes
  • sodium bicarbonaat

Hoe maak je de slijm?

Je begint met het leeggieten van de lijm in de kom. Doe daarna het scheerschuim erbij (eerst even schudden!) en ga roeren. Tot slot druppel je de lenzenvloeistof erin. Niet teveel ineens, goed kijken hoeveel nodig is. Met de lenzenvloeistof vormt Blijven roeren toe het lekker als slijm aanvoelt. Blijft het te plakkerig, dan voeg je nog wat baking soda toe. Goed kneden tot het lekker fluffy slijm is geworden en je het uit elkaar kunt trekken zonder dat het te erg aan je handen blijft plakken. Dan is je slijm klaar.

Kleur en glitters

Kinderen willen het liefst gekleurd slijm met glitters. Dus kun je een beetje voedingskleurstof er in druppelen om het slijm een kleurtje te geven. Veel kinderen willen natuurlijk roze, maar andere kleuren zijn net zo leuk. Wij kochten een pak met 4 kleuren. Glitters heb je ook in allerlei kleuren: zilver, goud, roze, blauw, groen, rood. Laat de kinderen zelf kiezen welke ze willen, en verdeel de porties vooraf. Ze kunnen dan hun eigen kleur en glitters erin doen. Zo hebben ze allemaal hun eigen unieke kleur slijm, waardoor er geen gedoe kan komen over welke van wie is. Als mama van vier kinderen is dat dus iets waar ik over nadenk 🙂

Wat kan er mis gaan?

Zoals al eerder gezegd kan slijm mislukken. Dit komt vaak doordat je òf de verkeerde lenzenvloeistof gebruik hebt (zonder borax), of doordat je de verkeerde lijm hebt gebruikt. Doe er ook geen water in zoals in sommige recepten staat. Geef niet direct op als het niet lukt, maar gooi de boel weg en probeer het gewoon nog eens opnieuw. Check wel de ingrediënten en probeer een andere lijm of andere lenzenvloeistof. Je slijm kan ook te plakkerig zijn, daar is gelukkig een oplossing voor. Bij plakkerig slijm gooi je er een theelepel sodium bicarbonaat oftewel baking soda doorheen (te koop bij Holland & Barret, voorheen de tuinen). Is 1 theelepel niet voldoende, dan kun je er nog 1 of 2 theelepels bij gooien.

Recepten slijm zonder lijm

Je schijnt ook lijm te kunnen maken zonder lenzenvloeistof, je kunt dan vloeibaar wasmiddel gebruiken waar borax in zit. Je kunt zelfs slijm maken met tandpasta! Hoe je dat kunt doen lees je hier.

Filmpje slijm maken

Wil je liever nog even zien hoe iemand anders slijm maakt? Check dan de video hieronder.

Succes met slijm maken!

PS: via Facebook kreeg ik een reactie van iemand dat er met het maken van slijm bij sommige kinderen een soort brandblaren kunnen ontstaan, vanwege een heftige reactie op de Borax of andere bestanddelen. Je kunt er meer over lezen via deze link. Blijf er dus altijd bij als ouders en houd in de gaten of je kind last krijgt van een reactie. Of kies een recept zonder Borax. 

Vorig artikelOp de fiets naar Zeeland
Volgend artikelZonder antibiotica van je blaasontsteking afkomen
Judith van Wijk
Vrouw, 41, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here