Tips voor Lissabon

Tips voor LissabonOok al ben ik een fervente reiziger en ben ik dol op stedentrips: ik was nog nooit in Lissabon geweest. Eindelijk vond ik een moment om deze prachtige stad te bezoeken en het was het meer dan waard! Zowel het centrum als de omgeving zijn werkelijk prachtig. Zoals altijd met een eerste keer zijn er dingen die je nog niet weet, maar wel graag had wíllen weten. Daarom hierbij mijn tips voor Lissabon, zodat je zoveel mogelijk uit je trip kunt halen.

Lees ook: 7 x lekker eten in Lissabon

Tips voor Lissabon  

Zoals gezegd zijn er dingen die ik zelf graag had willen weten voordat ik in het vliegtuig stapte naar de hoofdstad van Portugal. Of het nu om het inpakken van je tas, vervoer of bezienswaardigheden gaat: voor alle aspecten geef ik je graag wat handige adviezen.

Vervoer vliegveld naar de stad

Vaak als je een stad bezoekt, ben je op het vliegveld nog een flink stuk verwijderd van het centrum en moet je een shuttle of taxi nemen. Het voordeel van Lissabon is dat het vliegveld vrij dichtbij de stad ligt en dus gewoon onderdeel is van het metronetwerk. Voor de prijs van 1 ticket, slechts 1,90 euro, ben je dus zo in het centrum. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Spotgoedkoop, praktisch en even snel als een taxi. Zelf vind ik het ook leuk om zo meteen een gevoel van de stad en haar inwoners te krijgen.

Tip: de leukste reisgids voor Lissabon met toffe wandelingen!

Vervoer binnen stad en streek

Lissabon kent een handige kaart voor het openbaar vervoer, de Viva Vagem. Je kunt deze vergelijken met de ov-chipkaart, want je kunt er ook geld op zetten en zo steeds in- en uitchecken. Dit wordt zapping genoemd. Voor het kaartje zelf betaal je 50 cent. Ik heb vanaf het vliegveld de metro genomen en voor 2,40 euro had ik dus het kaartje en mijn eerste rit. Met de kennis die ik nu heb, zou ik er meteen een bedrag op zetten, net als bij de ov-chipkaart. Het minimum is 3 euro. Als je met zapping betaalt, krijg je vaak ook korting, zoals voor tram 28 (zie later in deze blog). Persoonlijk doe ik het liefst zoveel mogelijk te voet, maar voor de dingen die sowieso met het ov moeten gebeuren, is deze kaart heel handig. Zoals wanneer je met de trein plaatsen in de regio wil bezoeken. De trein is in Lissabon echt spotgoedkoop, want de trip van zo’n 40 minuten naar het sprookjesachtige Sintra, kost maar 1,90 euro.

foto maken lissabon

Goed schoeisel

Ik neem op een korte trip vaak maar twee paar schoeisel mee. Loopschoenen en sandaaltjes. Ik draag graag enkellaarsjes en loop daar met gemak 15 kilometer op een dag mee. In Lissabon bleek dit echter een uitdaging! De gladde mozaïekachtige tegeltjes zijn een trots van Portugal en ze zijn inderdaad prachtig, maar ze kunnen verraderlijk zijn! In een heuvelachtige stad als Lissabon is het oppassen geblazen. De tegeltjes kunnen spekglad zijn, zeker als het geregend heeft en zeker als je heuvelaf moet. Maak dus niet mijn beginnersfout en neem goed schoeisel mee zoals wandelschoenen of wandelsandalen, met een stevig profiel. Je gaat me dankbaar zijn als je er bent.

foto marcella op tegeltjes Lissabon

Baja Bikes fietstour

Had ik deze geweldige Baja Bikes fietstour maar meteen in het begin geboekt! Ik hou er nooit zo van om overweldigd te worden met een overdaad aan informatie, maar deze tour is juist een hele leuke en luchtige manier om veel over de stad te leren. Door de fietstocht heb je meteen een goed idee over waar je de rest van je tijd wil besteden. Ook krijg je voor al die plekken handige tips mee. Er zijn altijd Nederlandse tours te boeken en dat kan fijn zijn, zeker als je bijvoorbeeld kinderen bij je hebt die nog niet perfect Engels spreken en verstaan. Als je kinderen meeneemt, laat dan even op de website weten hoe oud en lang ze zijn (dit wijst zich tijdens het boeken) zodat ze een perfecte fiets mee krijgen.

Lissabon gekleurde huizen

Ik had een hele goede Vlaamse gids (ik heb sowieso een zwak voor het Vlaams accent) die hele leuke insiderweetjes had. Niet alleen over de stad, maar ook over de geschiedenis, voetbalcultuur en lekkernijen. Je krijgt zelfs wat lekkers te proeven en daar maak je mij als Bourgondiër altijd blij mee. De fietstocht zelf is leuk en ontspannen, met prettige, degelijke fietsen met een mandje voorop. Je fietst in de ochtend van het hoger gelegen noorden van Lissabon omlaag naar het centrum. Vervolgens fiets je langs het water naar de wijk Belém. De tocht is geschikt voor jong en oud dus ik kan deze iedereen aanraden!

Lissabon tips bajabikes fietstocht Bajabikes fietstocht door Lissabon

 

 

 

 

 

 

 

 

Tram 28 

Nog een manier om de stad te ontdekken is tram 28. Deze schattige gele vintage tram neemt je mee door heel de stad. Een kaartje kost 3 euro, met zapping betaal je de helft. Ik geef toe: het is een hele beleving en het is leuk om mee te maken, maar soms kijk je meer op jassen, tassen en ruggen dan op de stad. Deze tram is zeer geliefd en staat dus altijd bomvol. Mijn tip is om op te starten op Praça Martim Moniz. Op dit plein is de beginhalte. Je staat waarschijnlijk even in de rij, maar bent dan uiteindelijk in ieder geval verzekerd van een plekje.

foto opstapplek tram 28 Lissabon

Langs het water

Het mooie van het centrum Lissabon is dat het pal aan de zee ligt. Met alleen al slenteren langs de zee en uitkijken over het water, maak je mij heel blij. Ook kinderen kunnen hier lekker pootje baden. Je kunt uren hangen, zitten, wandelen of fietsen langs het water. Toen ik wat verder langs het water liep, stuitte ik op een bord bij het Sunset Destination Hostel. Daarop werd verwezen naar hun rooftop bar en die moest ik even onderzoeken natuurlijk. Geen woord teveel gezegd, want wat een prachtig dakterras! Lees hierover meer in mijn blog over mooie uitzichten in Lissabon. Mocht je zelf de stad gaan bezoeken en nog meer leuke adviezen hebben, laat het ons zeker weten! Ook verborgen schatten zijn uiteraard welkom.

Ook naar Lissabon?

Zin in een stedentrip naar Lissabon? Plan je trip dan meteen! 

foto kindje pootje baden lissabon

 

Vorig artikelMijn ervaring met wasparfum
Volgend artikelMooiste uitzichten van Lissabon
Marcella
Marcella was al een 'journalistje' vér voordat ze haar studie journalistiek volgde. Als klein meisje had ze al eindeloze interesses, was ze vaak 'kwijt' omdat ze op avontuur ging en kletste ze met Jan en Alleman. Ze heeft meerdere studies afgerond en werkt nu als kindercoach en schrijver/journalist. Reizen is haar grote passie: zodra ze 18 was, trok ze meteen een jaar de wijde wereld in. Ze wordt gekenmerkt door haar joie de vivre, eigenzinnigheid en enorme fascinatie voor 'de mens achter de mens'.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in