9 Tips voor structuur in je leven

Wat is het snel gegaan, 2015. Nog even en de champagnekurken knallen, net als het vuurwerk. Een mooi moment om terug te blikken. Eigenlijk valt mijn jaar samen te vatten in één woord: structuur! Hoe ik dat kreeg? Door te plannen. Ik vertel je graag meer.

IMG_0479Twee kindjes, waarvan er één sinds mei op de basisschool en de ander op de peuterspeelzaal zit, een baan van 16 uur, eigen bedrijf, man-met-een-leven én nog wat vrijwilligerstaken… Soms werd het me echt even teveel. Zoveel verschillende dingen, ik had echt het idee dat ik geen moment meer voor mezelf had. Ik moest echt gestructureerd gaan leven om de boel op de rit te houden. Plannen is daarbij voor mij één van de succesfactoren gebleken (naast een flexibele oppas). Daarom, mijn tips voor een gestructureerd leven, zowel thuis als op het werk:

  1. Stop met alles wat niet belangrijk is. Per dag stopte ik veel uur in nutteloze dingen. Omhangen op Facebook, tv kijken enz. TV kijken doe ik nu bijna niet meer. En met social media ben ik flink geminderd. Daarnaast heb ik wat vrijwilligerswerk op een laag pitje gezet (en er zeker geen nieuwe taken bij genomen).
  2. Untitled-1Maak 1 to-do-list voor al je taken. Voor het werk en voor mijn bedrijf gebruik ik Wunderlist. Zo ontzettend handig! Je kunt er taken in kwijt, een deadline aan hangen, heel veel informatie (en deeltaken) in opnemen én, wat echt super is, je deelt hem makkelijk met je collega’s. Daardoor zijn zij op de hoogte waar je mee bezig bent en kun je taken handig verdelen. Een aanrader voor iedereen die gestructureerd wil werken. Als je een taak afgerond hebt kun je hem afvinken, heerlijk!
  3. Begin met taken waar je eigenlijk geen zin in hebt. Vaak zijn het kleine klusjes die maar weinig tijd vergen, zoals iemand bellen, een afspraak plannen of een verslag typen. Als je je (werk)dag begint met de vervelende taken dan kun je de rest van de dag genieten van de leuke klussen. Dit werkt voor mij zowel op het werk (mailbox opschonen) als thuis (vaatwasser uitruimen, was opvouwen).
  4. Zorg dat je voldoende ruimte inplant voor onverwachte gebeurtenissen of klusjes. Net doen of ze niet bestaan helpt niet, want er zijn nu eenmaal collega’s met vragen, telefoontjes of vastlopende printers. Als je daarvoor tijd inruimt hoef je niet direct te stressen. Toch tijd over? Dan kun je eindelijk eens even een bakje koffie drinken met die collega die je lang niet gesproken hebt.
  5. Plan huishoudelijke klusjes op een vaste dag. En niet allemaal tegelijk. Vooropgesteld dat ik geen, ik herhaal: geen, poetser ben. Ik vind het eigenlijk behoorlijk nutteloos en ontleen ook geen status aan een opgeruimd huis. Ik maak alleen maar schoon omdat het nu eenmaal een stuk hygiënischer is én omdat het een kick geeft als mijn huis een keer wel echt schoon is. Nu ik een planning heb waarbij ik op vaste dagen vaste klusjes doe (en als de kindjes op bed liggen altijd de keuken opruim én de woonkamer stofzuig) is ons huis in redelijke staat van opgeruimd. Wat ik zelf ook superfijn vind aan dit systeem is, dat ik op een dag waarop ik tijd over heb niet nog meer schoonmaakklusjes ga doen en tijd overhoud voor leuke dingen. Het staat immers niet op mijn planning ;-).
  6. Op zondagavond maak ik een weekplanning, dat geeft structuur. Daarvoor gebruik ik de handige bureaulegger die ik voor Hip & Hot ontworpen heb. Op deze planner schrijf ik mijn afspraken en die van de kinderen. Ook maak ik gelijk een weekmenu én noteer ik op welke avonden Johan thuis eet en thuis is. Daarnaast is er op de bureaulegger voldoende ruimte om andere dingen te noteren die ik niet wil vergeten. Zo fungeert hij bij ons als boodschappenlijstje. bureaulegger hip en hot 2Vind je de bureaulegger te groot? Vanaf nus is er een jaar- en maandkalender te downloaden via Hip & Hot. Op 1 A4-tje heb je dan een volledig overzicht. Wil je het groots aanpakken? Plot dan het complete overzicht op A0 voor een compleet jaaroverzicht.
  7. Gewoon omdat ik 1. verslaafd ben aan handlettering en 2. ik het zo gezellig vind staan heb ik op onze glazen keukendeur de vaste afspraken van de kinderen gezet (zoals schooltijden, clubjes enz.) Erg handig, ook voor mijn schoonouders die sporadisch oppassen.
  8. Niet altijd ‘ja’ zeggen. Ik vind het nog steeds erg lastig, maar voor ik tegenwoordig ergens ‘ja’ op zeg check ik eerst of er ruimte in mijn agenda is en of ik er zin in heb. Ik merk namelijk dat dingen die ik eigenlijk liever niet doe het meeste onrust opleveren. Nog voor het eind van het jaar ga ik dan ook wat dingetjes afzeggen. Gewoon omdat ze meer energie kosten dan ze opleveren.
  9. Sinds kort kom ik ‘s ochtends een half uur eerder uit bed. Dat half uur gebruik ik om een bakje koffie te drinken en wat te lezen. Een heerlijk, rustig begin van de dag. Het is even door de zure appel heen bijten, maar als je eenmaal merkt hoe fijn het is om voor dag en dauw op te zijn, dan wil je niet meer anders!

Het resultaat van beter plannen is dat ik veel meer structuur en dus rust in mijn hoofd heb. ‘s Avonds als de kindjes op bed liggen heb ik rust om te doen wat ik wil. Ik plan dan (los van leuke dingen) niets meer. Die gedachte geeft mij op hectische momenten, die er natuurlijk altijd nog zijn, rust en structuur. Zoals een buurvrouw ooit zei: “Hoe rot de dag ook is, het wordt vanzelf weer avond.”

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om structuur in je leven te krijgen. Ik ben ontzettend benieuwd hoe jullie dat doen!

Vorig artikelStorybooks jewelry
Volgend artikelElke dag natuurlijk met de producten van Leev
Nelleke Wouters
In 1976 geboren 'onder de vuurtoren' in het heerlijke Zeeuwse Westkapelle. Voor de liefde verhuisd naar Friesland. Al ruim 9 jaar liever verliefd op Johan (36). Übertrotse moeder van Nelson (3) en Lotus (1). Nelleke is eigenaar van Wouters Vormgeving & Fotografie. Haar meeste opdrachtgevers zijn startende vrouwelijke zzp’ers. Daarnaast is ze communicatie- en juridisch adviseur bij een bouwbedrijf. Liefde voor woorden, beelden, kleur, eten en muziek. Dagelijks te vinden op Instagram, Pinterest, Facebook & Twitter. De nieuwe huisstijl van Hip & Hot is bedacht door Nelleke en ze ontwerpt free printables én de Hip & Hot Stationery. Daarnaast schrijft ze af en toe een blog over leuke ‘Nice to haves’.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in