Volle maan in 2023-2024, heeft het invloed op je slaap?

maan aug 2022Volle maan. Het heeft iets magisch, terwijl het wetenschappelijk gezien nog een beetje ingewikkelder ligt dan we denken. Als ik op Instagram meldt dat ik weer eens een slechte nacht heb gehad, krijg ik altijd reacties over dat dit komt vanwege de volle maan of bijna volle maan. Ik ben benieuwd of dat echt klopt of niet, dus ik besloot dit jaar eens bij te houden wanneer het volle maan is en hoe ik dan slaap. Gebaseerd op mijn eigen ervaring en de gegevens van mijn Apple Watch. Daarom in deze blog: Volle maan in 2023-2024, heeft het invloed op je slaap?

Lees ook: Waar is een zoutlamp van zoutsteen goed voor?

Volle maan in 2023-2024

Het leek mij leuk om eens uit te zoeken hoe dat nu zit met die volle maan in 2023-2024. Zo kan ik zelf kijken of het daadwerkelijk invloed heeft of niet. In deze blog ga ik dat bijhouden, zodat ik een mooi naslagwerk heb na een jaar. Het is dus puur gebaseerd op mijn eigen ervaring met de volle maan, geen wetenschappelijk onderzoek. Wel leuk om te delen. 

Tip: Maan & sterren tarotkaarten

Noorderlicht en volle maan

Wanneer is het volle maan in 2023?

Hieronder komt een lijst met wanneer het volle maan is in 2023. Onderaan deze blog ga ik mijn slaapcyclus informatie delen die mijn Apple Watch verzamelt. Die maakt hele handige grafiekjes terwijl ik slaap en registreert precies wanneer ik wakker ben en wanneer ik slaap. Ik heb gemerkt dat dit redelijk accuraat is, al zie ik ook dat hij soms niet helemaal door heeft als ik wakker ben als ik heel stil blijf liggen en een lage hartslag heb. Maar over het geheel genomen klopt het behoorlijk . Zo kun je goed zien hoe ik deze nachten van volle maan slaap. De grafiekjes plak ik steeds onderaan mijn slaapdagboek van deze blog. (scroll naar onderen hiervoor)

 • 7 januari 2023
 • 5 februari 2023
 • 7 maart 2023
 • 6 april 2023
 • 5 mei 2023
 • 4 juni 2023
 • 3 juli 2023
 • 1 augustus (supermaan!) 2023
 • 31 augustus (supermaan!) 2023
 • 29 september 2023
 • 28 oktober 2023
 • 27 november 2023
 • 27 december 2023

Tip: Koop het boekje “Leven met de maan”

supermaan april 2021

Wanneer is het volle maan in 2024?

Ik heb ook meteen opgezocht wanneer het in 2024 volle maan is. Het is nog even weg, maar het jaar gaat snel genoeg en ik vind het leuk om het een tijdje te volgen. Ze zeggen dat kinderen ook vaak slechter slapen als het volle maan is, dus ook dat kun je dan meteen testen als je deze data in je agenda zet. Of misschien staan ze er wel in? Sommige agenda’s doen dat namelijk. Scheelt weer. 

 • 25 januari 2024
 • 24 februari 2024
 • 25 maart 2024
 • 24 april 2024
 • 23 mei 2024
 • 22 juni 2024
 • 21 juli 2024
 • 19 augustus 2024
 • 18 september 2024
 • 17 oktober 2024
 • 15 november 2024
 • 15 december 2024

Heeft de maancyclus invloed op je slaapkwaliteit?

Er zijn al in 2013 onderzoeken gedaan waaruit bleek dat de maan wel degelijk invloed had op de diepte en kwaliteit van je slaap (lees het onderzoek hier), helaas zijn er daarna ook onderzoeken gedaan waaruit bleek dat dit niet zo was. De waarheid zal dus wel ergens in het midden liggen denk ik, maar dat ga ik zelf ervaren na dit jaar. Ik ben dus heel benieuwd of ik verschillen ga merken. Het dagboek hieronder zal ik elke maand na de volle maan aanvullen, zodat er een mooi overzicht ontstaat waar ik persoonlijke conclusies uit kan trekken. Ik vind het trouwens leuk als je in de reacties je eigen ervaring achterlaat, zo hebben we nog meer informatie. 

kaart maan bijdehansje

Tip: kaart maan van Bijdehansje

Slaapdagboek in combinatie met volle maan 2023

De eerste volle maan was op 7 januari. Op 1 februari had ik een mega-slechte nacht, ik sliep maar 2 uurtjes. Dit was nog ruim 6 dagen voor de volle maan. De dagen erna sliep ik beter, zoals je kunt zien aan de grafiekjes van mijn Apple Watch. Ook de dag na de volle maan had ik best wel wat uurtjes slaap, maar ik werd wel 5 keer wakker ‘s nachts. Gelukkig sliep ik snel in. 

Volle maan in 2023-2024, heeft het invloed op je slaap? januari 2023

De tweede volle maan van 2023 was op 5 februari. Deze maand merkte ik weinig van de volle maan. Ik sliep de dag ervoor en de dag erna gemiddeld 6 uur en 20 minuten, wat voor mij vrij normaal is. Ik werd de dag ervoor wel 6 keer wakker, de dag van volle maan zelf en de dag erna maar 2 keer. Wist je trouwens dat de volle maan in februari vaak sneeuwmaan genoemd wordt? Dit komt omdat het in februari in sommige landen meestal sneeuwt. 

slaapcyclus februari 2023

Maanlamp kopen

Misschien ben je wel zo gefascineerd door de maan dat je graag een maanlamp in huis wil hebben. Er bestaan hele mooie, levensechte, maanlampen. Ook voor kinderen zijn ze heel leuk, ze hebben iets magisch. Deze maanlamp is bijvoorbeeld heel populair om neer te zetten in huis of in de kinderkamer. Op je eigen slaapkamer geeft het ook sfeervol licht. 

maanlamp met afstandsbediening

Vorig artikelDe huidige trends in casual chic fashion
Volgend artikel4 musthave basics voor mannen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in