Waar is een zoutlamp van zoutsteen goed voor?

Pure by me zoutsteenlamp maanAfgelopen zomer waren wij in Polen, waar wij de Wieliczka zoutmijn bezochten. Deze zoutmijn is UNESCO werelderfgoed en echt een aanrader om te bezichtigen als je in de buurt bent. We hebben er veel geleerd over zoutsteen en na afloop ook wat zout gekocht. Sterre nam een zoutlamp mee en achteraf waren we allemaal jaloers op haar mooie lamp. Gelukkig zijn zoutlampen, gemaakt van zoutsteen, ook in Nederland te koop, bijvoorbeeld via de webwinkel Pure by Me. Van deze winkel heb ik nu zelf ook een zoutlamp voor in onze werkkamer en heeft mijn jongste dochter er ook eentje op haar kamer staan. Maar waar is een zoutlamp van zoutsteen nu eigenlijk goed voor? 

Lees ook: Volle maan 2023-2024, heeft het invloed op je slaap?

Waar is een zoutlamp van zoutsteen goed voor?

Ten eerste geeft een zoutlamp prachtig sfeervol licht. Alleen dat maakt al dat je tijdens een drukke dag kalmeert. Er zijn verschillende kleuren zoutsteen trouwens. Je hebt witte zoutsteen, grijze zoutsteen en rode zoutsteen. Persoonlijk houd ik het meest van rood of wit, omdat je dan een mooie roze, magische gloed krijgt die goed is voor je humeur. Maar er worden nog meer voordelen toegeschreven aan zoutlampen. Overigens zijn deze voordelen (nog) niet wetenschappelijk bewezen, omdat het ook nog niet veel is onderzocht. Wat wel wetenschappelijk bewezen is, is dat zout de lucht zuivert. Maar of zoutsteen dat ook doet, is onduidelijk. 

Goed voor je humeur

Ze zeggen dat zoutsteen goed is voor je humeur. Dat wordt toegeschreven aan de de ionen in de lucht die de serotonine bevorderen. Uit onderzoek komt echter maar een heel minimaal verschil in serotonine naar voren, dus of dat ook daadwerkelijk de oorzaak is dat het een positieve draai aan je humeur geeft weet ik niet. Toch merk ik zelf ook wel dat het echt werkt. Ik schrijf het zelf toe aan het sfeervolle licht, wat vooral in de avond een positief effect op mijn stemming heeft. 

Een zoutlamp zuivert de lucht

Een andere reden dat een zoutlamp in huis goed voor je zou zijn, is omdat een zoutlamp allergenen, gifstoffen, stofdeeltjes en bacteriën die in de lucht zitten zou aantrekken en zo de lucht zou reinigen. Daarom adviseren ze ook om een zoutlamp regelmatig te reinigen met een borsteltje. Zout is namelijk een natuurlijke luchtreiniger. Maar ik heb niet kunnen vinden dat dit punt wetenschappelijk bewezen is. Ik hoor wel van veel mensen dat zij denken dat het werkt. Ik denk dan: baat het niet, dan schaadt het niet 🙂 

Waar is een zoutlamp van zoutsteen goed voor?

Het helpt bij luchtwegproblemen

Zouttherapie wordt ingezet om astma en allergieën te behandelen. Ik ben zelf in Winterberg wel eens in zo’n zoutgrot geweest. Dit worden halotherapie-kamers genoemd. Deze zuiveren de lucht waardoor je vrijer ademt. Een kamer met zo’n hoge concentratie zout kan een waarneembaar effect hebben. Het zout zit dan echt overal: op de wanden, het plafond en de vloer. Er wordt ook rustgevende muziek gespeeld. Deze behandeling wordt zelfs vergoed door sommige ziektekostenverzekeringen aan mensen met astma. Of een zoutlamp in je slaapkamer hetzelfde effect heeft, dat weet ik niet. Maar het zou best enig voordeel kunnen bieden. 

Beter slapen

Door bovenstaande effecten zou een zoutlamp in je slaapkamer er aan kunnen bijdragen dat je ook beter slaapt. Eveneens heb ik hier geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden. Wat ik wel zeker weet: het zachte roze licht is daadwerkelijk rustgevend en een stuk beter voor je dan het licht van je iPhone. Ook voor kinderen kan dit goed werken. Er bestaan zelfs nachtlampjes van zoutsteen en mijn persoonlijke ervaring daarmee is positief. 

Conclusie

Er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat een zoutlamp of andere producten van zoutsteen een positief effect heeft op je gezondheid. Wel zijn er heel veel mensen die vanuit hun eigen ervaring een positief effect melden. De vraag “waar is een zoutlamp van zoutsteen goed voor” is denk ik wel beantwoord, maar concluderend zou ik zeggen dat het sowieso prachtige, sfeervolle lampen zijn die magisch licht geven. Ze passen zowel in je woonkamer, waar ze bij een gezellig etentje sfeerverhogend kunnen werken, als in je slaapkamer om de lucht te zuiveren en voor zacht licht te zorgen. De mystieke sfeer van de lamp is ook helpend om kinderen sneller te laten inslapen. En mijn puber is er ook echt weg van. Onder andere te koop dus bij Pure by Me

Waar is een zoutlamp van zoutsteen goed voor nachtlampje

Vorig artikelTips voor geur- en smaakverlies bij Corona
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #366
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in