Vrijmibo: variatie op de plank!

Ik hang vandaag de vlag uit, want voor het eerst sinds 2 jaar zit ik op vrijdagmiddag niet in het zwembad. Voorheen vierde ik de start van het weekend altijd daar, nogal frustrerend. Ook al was ik natuurlijk niet de enige ouder. Maar toch. Vrijdag eind van de dag is zo’n lekker moment voor een wijntje en wat lekkere hapjes. Dat ging dus niet, maar vanaf nu weer wel. Inspiratie voor lekkere hapjes vanmiddag haal ik uit een nieuw boek. Vrijmibo: variatie op de plank! In deze blog vertel ik alles over het boek, zodat je kunt overwegen om het zelf aan te schaffen of het iemand cadeau te doen.

Variatie op de plank

Het boek “Variatie op de plank” is uitgegeven door Image Books. Het boek zit vol inspiratie voor de vrijmibo, maar dan op de borrelplank. Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken. In de eerste twee hoofdstukken vind je hapjes voor in de zomer: een zomerse lunch en een zomers diner. Maar dan dus wel in borrelhappen-vorm. Geen ingewikkeld gedoe dus met gedekte tafels, maar gewoon lekker makkelijk borrelen en dan toch genoeg gegeten hebben, zodat je daarna niet meer hoeft te koken. Dat is het idee. De borrelplanken zien er heel aantrekkelijk uit. Je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan!

Winterse hapjes

De winter vraagt nu eenmaal om andere hapjes dan de zomer. Logisch, in de zomer ga je graag voor licht en sprankelend, in de winter heb je juist zin in warme en meer pittige borrelhapjes. Hoofdstuk drie bestaat dan ook uit ideeën voor de winterse feestplank. Te gebruiken voor de vrijdagmiddagborrel, maar ook met kerst bijvoorbeeld als je voor het diner de gasten ontvangt.

Paashapjes

Ook aan Pasen is gedacht. In hoofdstuk 4 vind je 5 lekkere gerechtjes voor het paasontbijt. Denk aan hangop met geroosterde granol, marmelade van oranje fruit, miniquiches, groene smoothies en avocadosandwich met mosterdmayonaise. Dit hoofdstuk vind ik zelf het minst interessant, omdat de gerechtjes niet zo origineel zijn.

Oosterse plank

In hoofdstuk vijf staan wel weer leuke hapjes, helaas voor mij wat minder geschikt, want het meeste is kip. Ik eet geen kip vanwege een allergie. Maar de kippendijen met pittige pindasaus zien er heerlijk uit!

Mediterrane plank

Zeker in de zomer is deze mediterrane plank heel geschikt. Het doet denken aan vakantie, knoflookgeur in de straten van een ver Zuidelijk land. Een heerlijk klein soepje van paprika,  bruschetta mag natuurlijk niet ontbreken en een lekker dessert van meringue en kersen, yum! Je

Italiaanse dessert

Over desserts gesproken: na zo’n borrelplank is een lekker zoet gerechtje vaak een mooie afsluiter, al dan niet met een kop koffie of thee. In Variatie op de plank is gekozen voor 3 Italiaanse desserts om uit te kiezen, en ja, de tiramisu ontbreekt niet. Voor wie nog niet vol zat, na deze tiramisu in elk geval wel (machtig, maar lekker!). Ook de abrikozensorbet met amaretto is een van mijn favorieten.

Het oog wil ook wat

Een mooie presentatie is een must bij het neerzetten van een borrelplank. Het moet er zo lekker uitzien, dat iedereen meteen wil aanvallen. Variatie op de plank besteedt daarom zeker ook aandacht aan de looks van zo’n borrelplank en helpt je deze te stylen. Je kunt de plank overal gebruiken, thuis, bij de picknick en misschien zelfs wel als je de vrijmibo in het zwembad moet vieren 🙂 Qua recepten ben ik het meest gecharmeerd van de eerste 3 hoofdstukken als het gaat om originaliteit. Wat betreft de styling kan ik van alle hoofdstukken iets leren. Prachtig vormgegeven, die variatie op de plank! Een extra tip vond ik trouwens bij boogcollega Melissa, die een recept voor carpaccio in een glaasje heeft. Leuk presenteren op de borrelplank!

Kopen?

Wil jij Variatie op de Plank zelf hebben of iemand cadeau doen? Je koopt het eenvoudig online via bol.com.

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Variatie op de plank
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelHip en hot eruit zien, hoe zorg jij daarvoor?
Volgend artikel10 x schoencadeautjes uit onze eigen webwinkel
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in