Waarom het fijn is als de kraamtijd voorbij is

kraamzorgOfficieel duurt de kraamtijd 6 weken. Dat is zeg maar de tijd die je nodig hebt om te herstellen van de bevalling, te wennen aan het nieuwe gezinslid en de borstvoeding goed op gang te krijgen. De officieuze kraamtijd duurt 8 dagen, de tijd dat je kraamhulp in huis hebt.

Ik beviel op woensdagnacht en stond donderdagochtend alweer voor iedereen boterhammen te smeren. Dat was natuurlijk wel een beetje gekkenwerk, eigenlijk. Maar ik voelde me zo goed, fysiek gezien, dat ik meteen weer wilde deelnemen aan het gezin. Wel ging ik netjes iedere middag een paar uur op bed liggen. Die rust had ik ook echt nodig.

Het scheelt natuurlijk dat dit de 4e was. Fee viel er letterlijk uit. Na de eerste bevalling kon ik pas na 10 dagen weer een beetje zitten… Dat was echt heel anders.

Anyway. Ik was heel blij toen de officieuze kraamtijd voorbij was. En ik zal je vertellen waarom.

-Ik was het beu dat de kraamhulp iedere dag mijn pols wilde meten, mijn buik wilde voelen, mijn onderkantje wilde bekijken en mijn temperatuur wilde weten. En heus, ik snap dat het nodig is, die controles zijn ergens voor, maar ik was het wel beu. En dus blij dat dat niet meer hoefde.

-Ik was het ook beu dat ik iedere voeding die ik ga moest opschrijven, welke borst het was, wat de temperatuur van Fee was, wanneer ze plaste en wanneer ze poepte. En ook dat is ergens voor, en het is ook goed dat het moet, maar ik was ontzettend blij dat het niet meer hoefde (en prompt kreeg ik borstontsteking, tomptiedom)

zinkraamzorg

-Ik was blij dat ik mijn eigen was weer kon doen. Echt, onze kraamhulp heeft gewassen alsof haar leven er vanaf hing, super was dat! Maar naast het feit dat ik me daar schuldig over voelde, legde ze ook wel heel erg veel in verkeerde kasten. Daar kon ze uiteraard niks aan doen, want hee, 4 kinderen en dan al die kleren die je niet kent, dat is ook ontzettend lastig. Maar ik was toch blij toen ik het zelf weer kon doen op mijn eigen manier.

-Na een ruime week konden de kraamverbanden exit en vervangen door een wat schappelijker formaat. Dat zit toch echt duizendmaal fijner hoor.

-De borstvoeding begint beter te lopen. Ik start de borstvoeding altijd standaard met spruw en kloven. Na ongeveer een week gaan de kloven weg en kan ik eindelijk weer pijnloos voeden. De spruw gaat eigenlijk niet echt weg, maar is onder controle met Miconazolcrème. Tot het moment dat ik weer aan de Fluconazol ga. Dat is als de steken in mijn borst te heftig worden. En wellicht nu iets eerder, omdat de borstontsteking mogelijk ook verband hield met de spruw. Maar goed, na zo’n week of 2 a 3 begint de borstvoeding makkelijker te worden. Stoppen is nooit een optie, maar die eerste 2 weken snap ik wel altijd goed waarom anderen het soms opgeven en overstappen op flesvoeding. Die eerste 2 weken zijn echt geen FEEstje 🙂

-Na 2 weken mocht ik weer rustig beginnen met sporten. Bij de fysio, beetje cardio en spierkracht (vooral mijn bekken!) De eerste stap in de juiste richting wat betreft het “back in shape” raken!

-Na 2 weken kon ik ook mijn eerste gewone broek weer aan! Ondanks dat er nog 6 kilo af moet, hij paste!

-Je kunt je eten weer klaarmaken precies zoals jij wilt. Zo’n kraamhulp doet dat toch weer net even anders dan je het zelf doet. Das prima voor een week, maar daarna heerlijk als je het weer zelf kunt!

-Ik kon vanaf de 2e week ook weer wat verder lopen. Mijn wereldje werd weer groter, ik klom uit het binnenste van de zandloper en kreeg langzaam weer interesse in andere dingen dan baby’s.

Wat heb jij als voordelen ervaren toen je kraamtijd voorbij was? Praat mee op Facebook!

op bed kennismaken met fee

 

Vorig artikelKom je ook winkelen in Stad op de lentefair?
Volgend artikelZò dekte ik de tafel met Pasen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in