Waarom stoeien met kinderen zo belangrijk is

De laatste tijd is het regelmatig in het nieuws: kinderen moeten meer bewegen en vooral stoeien! Zeker jongetjes worden fysiek onvoldoende uitgedaagd. In de huidige maatschappij zitten kinderen (en volwassenen) veel voor schermpjes, moeten in de klas doen wat de juf zegt (want meesters zijn er maar zo weinig en juffen houden meestal niet van stoeien) en moeten zich thuis ook gedragen. Terwijl stoeien met kinderen juist zo belangrijk is!

Waarom stoeien met kinderen belangrijk is

Een potje stoeien is enorm goed voor de motorische en sociale ontwikkeling van een kind. Als onderwijsadviseur adviseer ik vaak om kinderen bijvoorbeeld op judo te doen. Hier leren ze gecontroleerd wat ze fysiek kunnen met hun lijf. Ze leren het verschil tussen hard en zacht, ze leren omgaan met kracht, omgaan met discipline, omgaan met andere kinderen, samenwerken, plezier maken en nog veel meer. Bovendien trainen ze uithoudingsvermogen en vooral spieren! Het is voor kinderen superbelangrijk om dat allemaal te oefenen.

Waarom doen we het dan niet?

Tuurlijk wordt er nog af en toe gestoeid. Hier thuis ook gelukkig. Maar toch niet zo vaak als we zouden willen. Het wordt vaak ruzie, als de kinderen onderling stoeien. En papa en mama zijn vaak druk. We werken allemaal hard, en eigenlijk is er daarna niet meer zoveel tijd. We lezen wel een boek voor, maar je kunt net zo goed even met de kinderen yoga doen of stoeien. Het kan helpen als je daar wat handvatten voor krijgt, niet waar?

Nelsons Ninjaboek

Die handvatten vond ik in Nelsons Ninjaboek. Dit boek, geschreven door Laura van Bouchout & Dieter Truyen bevat 20 trek- en duwspelletjes om samen met je kind te ravotten en door het huis te rollebollen. Ik was al meteen onder de indruk van het voorwoord van Dirk van Tichelt, Olymisch medaillewinnaar Judo in 2016. Hij beaamt nog maar eens hoe belangrijk het is om te bewegen. Mensen die ooit aan judo hebben gedaan, breken minder snel iets als ze bejaard zijn, omdat ze weten hoe ze een val moeten opvangen. Hij benoemt hoe verrijkend de spelletjes uit het boek zijn, hoe veel je er van leert. Als je het voorwoord leest denk je meteen: ja! Dat ga ik voortaan doen! Minimaal 2 x per week.

Ervaringen

De oefeningen staan duidelijk beschreven met plaatjes erbij. Het zijn makkelijke oefeningen en heel laagdrempelig. In principe geschikt voor alle leeftijden (hier en daar wat aanpassen voor de echt jonge kinderen) en ook geschikt voor papa èn mama. Ook staan er suggesties voor een Ninja-kinderfeestje (erg leuk!) en achterin vind je een ganzenbordspel waar alle 20 spelletjes in voorbij komen. Dit kun je spelen als je het hele boek hebt doorgewerkt.

Enthousiaste kinderen

Mijn kinderen waren allemaal enthousiast. Van jong tot oud. Feit is: kinderen houden van stoeien. Met elkaar, maar ook met papa of mama. Juìst met papa en mama! Dat is het allerleukste. Zelf vond ik het ook erg leuk. Het hoeft helemaal niet lang te duren, maar je hebt er wel veel plezier van. Ik vind dit boekje een echte aanrader. Voor kinderen, maar ook om cadeau te doen aan een papa of mama! Je koopt het boekje hier.

Vorig artikelDe Mercedes onder de matrassen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #145
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in