Wandelen in Luxemburg: 6 avontuurlijke routes met kinderen

luxemburgWil je nog even weg, maar niet te ver rijden? Ga dan naar Luxemburg. Op slechts vier uur rijden, waan je je in een hele andere wereld. Prachtige rotsen, mooie watervallen en mysterieuze bossen. Ik ontdekte vijf wandelroutes waar je makkelijk met de auto heen kunt om een avontuurlijke route te lopen met je kinderen.

Luxemburg is niet groot, maar wel prachtig. Je kunt je niet voorstellen dat dit zo dichtbij huis is. De kinderen zullen nu verbaasd uitroepen: ‘Zijn we er al?!’ in plaats van verveeld. Ik kom er al heel wat jaren en ieder jaar ontdek ik weer nieuwe dingen.

Ik verblijf altijd op camping Freibad in Echernacherbrück. Dit is in Duitsland, maar op de grens met Luxemburg. Je loopt de brug over de Sure over en je bent in Luxemburg. Dat is heel leuk voor de kinderen om te doen en te zien. De brug komt uit in het plaatsje Echternach, de oudste stad van dit land. Kleine straatjes, hobbelige steentjes en een prachtig plein. Je kunt hier geweldig eten en de beste ijsjes krijg je bij Venezia. Italiaans ijs in de heerlijkste smaken to go, maar leuker is het om daar even te gaan zitten. Ze maken de grappigste (spaghetti) en lekkerste ijscoupes. Een van de mannen jongleert zelfs met de ijsbolletjes. En voor de prijs hoef je het niet te laten…

Vanuit hier rijd je makkelijk naar de tofste wandelroutes in het Müllerthal, dit gedeelte in Luxemburg wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Je kunt overal je auto parkeren en zo lang blijven als je zelf wilt. Sinds dit jaar zijn er allemaal nieuwe routes, heel goed aangegeven via bewegwijzering. Je kunt de wandelingen het best omschrijven met één woord: trappetjes. Dus het is direct een goede workout! Een leuke route met kinderen is bijvoorbeeld de route B2 van de Mullerthal Trail.

Perekop
Als je vanuit Echternach richting Berdorf rijd, zie je dit vanzelf. Parkeer je auto en loop door de smalle gang tussen de rotsen naar boven (of loop om via de toegankelijkere trap). Dan is er nog de mogelijkheid wat te lopen in het bos. Loop een stukje door en kom bij een graan/maïsveld uit. Daar staat een vogelkijkershutje waar je in kan klimmen.

Perekop

Predihstuhl
Een overhangende rots is omgedoopt tot de Predihstuhl, dit ligt op dezelfde route. Je kunt de auto onderaan parkeren en vanuit daar naar boven lopen. Helaas was dit jaar de rots zelf afgesloten, maar daaromheen is het ook spannend. Loop door smalle steegjes door de rotsen en bekijk het bos eens grondig. Een van de doorgangen is slechts 30 cm breed. Je kunt hier altijd omheen als je dit te eng vindt.

Predihstuhl

Natuurontdekkingsroute
Vanaf camping Altschmiede is er de natuurontdekkingsroute. Via bordjes kom je te weten welke flora en fauna er te vinden is in dit bos. Na genoten te hebben van een spectaculair panorama (let op, er staan niet altijd hekken omheen) op het Berdorfer Plateau, kun je naar beneden langs de vele paden en trappetjes. Je kunt de route volgen, maar net zo makkelijk een andere afslag nemen. Je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt langs of door het ‘Rovershol’, de ‘Dodenkamer’ en de ‘Duivelsstraat’. Helemaal beneden is er een grote kring met boomstammen waar je even kunt uitrusten en picknicken.

Natuurontdekkingsroute

Schiessentümpel
Een van de meest gefotografeerde plekjes van het Müllerthal is de Schiessentümpel, een schattig watervalletje met een fotogenieke brug. Romantisch om een foto op te maken (kom na het eten, dan is er niemand). De kinderen kunnen ondertussen spelen in het watervalletje en beekje.

SONY DSC

 

St. Liborius Kapelle
Vanaf de camping kun je naar deze kapel lopen. Het gaat steil omhoog met trappen en niet altijd even makkelijk begaanbare paden. Zijn de kinderen nog heel jong, dan is er een mogelijkheid om naar boven te rijden, te parkeren bij een restaurant en vanuit daar te lopen. Het uitzicht over Echternach is prachtig.

St Liborius Kapelle

Amfitheater Hohlley
Ontdek het amfitheater volledig in de rotsen. Er zijn vaak voorstellingen in de zomer, maar overdag is het hartstikke leuk om te lopen.

SONY DSC

Leuke tip: Chateau de Beaufort
In Beaufort is er een ruïne van dit kasteel te zien. Het kost niet veel om binnen te kijken.

Fotografie: Barbara Schriek

Vorig artikelColumn Syl: Vakantie zonder bestemming
Volgend artikelDe favorieten van…Renske de Gee
Barbara Schriek
De passie van Barbara Schriek is schrijven. Zij schrijft voor Hip & Hot over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast fotografeert ze. Ze is afgestudeerd aan de School voor Journalistiek, volgt daarnaast workshops, lezingen en masterclasses en schrijft verhalen. Meer informatie over Barbara vind je op haar website Writing Artist.

3 REACTIES

  1. Wat een leuk stukje en wat herkenbaar.
    Ik kom al jaren in Luxemburg en heb er zelfs een half jaar ‘gewoond’ , maar camping Freibad ken ik niet, maar staat nu zeker op mijn lijstje voor een volgende keer

  2. Erg leuk stukje, voor mij allemaal bekend terrein, mn hele leven al. Ik ben gek van de natuur hier.
    Ik sta dan ook vast op camping ”Beim Martbusch” in Berdorf, vanwaar bij de kiosk het natuurontdekkingspad begint, en niet, zoals foutief vermeld, bij camping Altschmiede; die ligt in Bollendorf, waar zich ook het Freibad bevindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in