Wanneer mag je kind een smartphone?

Wanneer mag je kind een smartphone? De laatste tijd ben ik daar mee bezig. Niet zo gek, want Sterre is bijna 11 en komt op een leeftijd dat dit speelt. Logisch dus dat ik hier over nadenk, voors en tegens afweeg om uiteindelijk tot een besluit te komen wanneer zij een smartphone mag. Maar ik kom er vooralsnog niet uit. Ik zal uitleggen waarom.

“Iedereen heeft er een telefoon!”

Bijna iedereen in de klas van Sterre heeft een telefoon. Daar was ik nogal verbaasd over, maar het blijkt echt zo te zijn. Kennelijk is voor veel ouders 10 jaar een leeftijd waarop ze kinderen klaar vinden voor een mobiele telefoon. Of zou het komen omdat Koning Willem Alexander zich daar in een interview over uitliet? Zijn kinderen mogen vanaf 10 jaar namelijk ook een telefoon.

Whatsappgroepjes

Er zijn Whatsappgroepjes in de klas: een groep voor de hele klas en diverse vriendinnengroepjes. Hier zit Sterre, zonder telefoon, logischerwijs niet in. Ze mist dus dingen, zegt ze. Waarschijnlijk vooral onzin, maar ze vindt het niet leuk dat ze niet mee kan praten en lachen de volgende dag op school. Wat ik ook wel kan begrijpen.

Waarom twijfel ik?

De grootste twijfel zit ‘m in het de angst voor de onvermijdelijke verslaving. Ik weet hoe hooked ik zelf ben aan mijn smartphone. Hoewel het me veel gebracht heeft, irriteert het me ook dat ik zelfs wanneer ik een boek lees nog een paar keer mijn telefoon pak om mijn rondje social media te doen. Daarnaast zie ik hoe verslaafd mensen in mijn omgeving zijn en ik wil haar daar graag voor behoeden. “Nog” voor behoeden, want ik weet ook wel dat het moment ooit een keer komt. Toch hoop ik dat als ze wat ouder is, ze zich hier zelf ook meer van bewust is. En af en toe de telefoon gewoon weglegt. Zelf zou ik ook best wat vaker offline willen zijn.

Aan de andere kant…

Er zijn ook voordelen. Sterre krijgt namelijk een leeftijd waarop ze binnenkort ook alleen op pad gaat. Ze doet nu soms al een boodschap voor me, of ze gaat alleen naar een speeltuintje verderop in de wijk. Maar in het voorjaar gaat ze misschien ook wel eens met de tram en de bus vanaf school naar huis. Dat vind ik best spannend. Op zulke momenten is een smartphone natuurlijk wel handig. Als er iets is, kan ze ons een berichtje sturen of even bellen.

Voor-en nadelen

Er zitten dus voor en nadelen aan het toestaan van een mobiele telefoon. En toegegeven, het is alleen maar uitstel en geen afstel. Misschien moet ik mijn energie vooral gaan steken in het nadenken over afspraken rondom de telefoon. Wanneer mag ze deze gebruiken en meenemen? Hoe moet dat op school? Welke controlemogelijkheden zijn er voor ouders om te zien wat ze er op doet? Mag ze ook op social media? Hoe maak ik haar mediawijs? Allemaal zaken die ik erg belangrijk vind en waar ik ook zeker over wil nadenken. We gaan waarschijnlijk een iPhone of een Samsung S8 kopen. Die wil ze graag. En uiteraard een mooi hoesje erbij. Zodat de smartphone goed beschermd is. Als ze op haar moeder lijkt, denk ik dat hij vaak zal vallen.

Hoe denken jullie over een smartphone voor je kind? Op welke leeftijd? Wie heeft al een smartphone gegeven en wat zijn dingen waar ik aan moet denken? Ik hoor graag jullie tips en adviezen!

Vorig artikelHotelgift
Volgend artikelBoxershorts voor mannen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

4 REACTIES

  1. Mijn oudste is inmiddels 12 en zit nu in de brugklas en de jongste wordt deze maand 9. Ik denk dat ze allebei allebei al rond hun 6de een mobiele telefoon hebben. Eerst om wat spelletjes te spelen en youtube filmpjes te kijken. Zo raken ze langzamerhand al gewend aan hun telefoon en kun je al duidelijke afspraken maken. Vanaf groep 7 komen inderdaad de whatsapp-groepjes. Dit is inderdaad vaak onzin maar toch wordt er zo ook vaak afgesproken om samen buiten te spelen. Altijd hele spontane actie’s. En nu mijn oudste in de brugklas zit en 3 kwartier moet fietsen gebruik voor mijn eigen gemoedsrust ook de “zoek vrienden” app op de Iphone om te zien of hij inderdaad op school is aangekomen. Hier weet hij uiteraard van. Ik vind het geen nadeel om wat vroeger te beginnen met de smartphone omdat je rustig aan afspraken kunt maken en ze eerst wat helpen met de social media. Als ze hier aan gewend zijn is het denk ik ook makkelijker om dat te blijven doen als ze gaan puberen.

  2. Zodra ze alleen op pad gaan, is het heel fijn als kinderen een eigen telefoon hebben. Dat begon hier wel in groep 6/7. Voor de jongste, vier jaar jonger dan grote zus, was het waarschijnlijk nog iets eerder, die doet het tot nu toe met oude telefoons van ons. Smartphone is dan misschien niet per se nodig, maar als het hele gezin er een heeft …

    Onze ervaring is dat ze op de middelbare school echt een smartphone nodig hebben en liefst ook eentje die niet bijna aan het eind van zijn levensduur zit. Letteriljk vanaf dag 1 wordt die telefoon gebruikt, tijdens de introductie. Maar ook tijdens de lessen worden de telefoons op verschillende momenten gebruikt voor inhoudelijke zaken. School gaat er gewoon vanuit dat kinderen een telefoon hebben.

    • oh ja joh, is het op de middelbare echt nodig? Dat wist ik dus echt niet. Weer wat geleerd 🙂 Dank voor het delen van je ervaring!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in