Wel of niet een tweede auto?

Als je een druk leven hebt, allebei werkt en ook regelmatig de kinderen naar hobbyclubjes moet brengen, dan kan een tweede auto handig zijn. Hoewel ik vanwege milieuoverwegingen de laatste tijd zelf veel fiets, is een tweede auto soms ook wel praktisch. Ik ken behoorlijk wat mensen die twee auto’s hebben. Bijvoorbeeld, omdat ze allebei ver van hun werk wonen en daardoor niet met het openbaar vervoer of op de fiets kunnen. Je moet dan goed overwegen: kopen we wel of niet een tweede auto?

Hoe wij het doen

Ik kan best veel op de fiets doen. Het lukt niet altijd: soms moet ik van afspraak naar afspraak en heb ik te weinig tijd om dat op de fiets te doen. Zo moest ik laatst van Scheveningen (50 min fietsen) naar Leiden (1 uur en 20 minuten fietsen) en dan kies ik toch voor de auto. Maik werkt in Rotterdam. Hij gaat op de fiets naar het station, en pakt dan de trein. Zijn werk zit op loopafstand van het station. Wij hebben momenteel dus genoeg aan 1 auto, al is het soms wel eens onhandig. Bijvoorbeeld als Maik voor zijn werk naar een afspraak buiten de deur moet, die niet in de buurt is van een station. Of als hij na zijn werk de kinderen ergens moet ophalen van een andere plek dan de opvang. Of zoals vandaag, toen ik ergens heen moest voor de school van de kinderen en hij naar de Ikea wilde om een bureau te halen. Dan missen we zo’n tweede auto soms wel.

Een tweede auto, nieuw of tweedehands?

Als je het besluit hebt genomen om wel voor een tweede auto te gaan, dan moet je nog kiezen tussen nieuw of tweedehands. Soms heb je geen keuze: als je budget beperkt is moet je wel voor een tweedehands kiezen. Wil je meer comfort, zeker weten dat een auto in orde is en je er de komende jaren niks aan zult hebben, dan is een nieuwe waarschijnlijk meer iets voor jou. Met een tweedehandsauto kun je namelijk heel veel pech hebben (ik spreek uit ervaring), en daardoor voor hoge kosten komen te staan.

Een tweedehands auto kopen

Toch, als je het berekent, dan zijn wij nog steeds goedkoper uit dan wanneer we een nieuwe hadden gekocht. Ik heb wel eens berekend wat de kosten per maand daadwerkelijk waren bij deze auto en wat de kosten ongeveer zouden zijn bij een nieuwe auto, en dan zijn we echt goedkoper uit. Of je dus voor een tweede auto aan het kijken bent, of maar één auto nodig hebt en aan het zoeken bent naar een nieuwe, het is altijd slim om de optie tweedehands te onderzoeken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door contact te leggen met een Suzuki dealer die jou kan helpen om de juiste keuzes te maken.

Apps om tweedehandsauto’s te kopen

Er zijn ook allerlei apps die dagelijks de nieuwste occasions uploaden en je een goed beeld geven van wat er in Nederland te koop is. Via een dealer betaal je vaak iets meer, maar als je bij een erkend bedrijf koopt, heb je vaak wel garantie als er iets mis blijkt te zijn. Aan de andere kant is via Marktplaats ook geen gek idee, want als een verkoper de geschiedenis van het onderhoud van de auto kan overleggen, weet je ook wat er mee gebeurd is. Je betaalt via een particulier vaak wel minder. Ik heb zelf mijn auto ook eens via Marktplaats verkocht en ik had netjes alle facturen van het onderhoud van de laatste jaren aan de koper meegegeven.

Vorig artikelClementoni: geweldig leuk en educatief speelgoed
Volgend artikelFree Printable kalender voor 2019
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in