Wijncursus bij Wijnklas

wijnklas korte wijncursusBen jij een liefhebber van wijn, maar weet je er eigenlijk niet zoveel van? Sta je vaak voor het wijnschap in de supermarkt, en heb je geen idee welke wijn je moet kiezen en waarom? Dan is het volgen van een wijncursus misschien wel iets voor jou. Ik volgende vorige week een wijncursus bij Wijnklas in Den Haag. Daar heb ik heel veel leuke dingen mogen ontdekken en ervaren, wat ik graag met jullie wil delen in deze blog. Wie in de buurt woont en meer wil leren over wijn, kan deze cursus met een gerust hart volgen!

Lees ook: Slapen tussen de wijnvelden in de Moezelstreek

visitekaartje wijnklas

Wijncursus bij Wijnklas

De wijncursussen worden gegeven in het centrum of in de Vruchtenbuurt in Den Haag. In de agenda kun je precies zien wanneer en waar de cursus is. Er zijn verschillende cursussen. Je kunt de erkende SDEN 1-3 cursussen volgen of de korte wijncursus van één avond. De prijzen variëren tussen de 50 en de 500 euro, afhankelijk van de soort cursus die je kiest. Ik werd uitgenodigd om de korte wijncursus te volgen en dat was heel leuk. Ik ga vertellen wat ik er geleerd heb en wat mijn ervaring is.

lucian wijnklas

Mijn ervaring met de korte wijncursus van Wijnklas

Op donderdagavond werd ik verwacht in de Vruchtenbuurt. Omdat je bij een wijncursus nou eenmaal altijd meer drinkt (ondanks uitspugen van de wijn) dan je van plan bent, leek het me beter om niet zelf met de auto te gaan. Ik keek Maik lief aan en hij wilde me wel halen en brengen. De rest van de deelnemers woonde in de buurt en kwam op de fiets, ook een prima optie natuurlijk. Ik werd hartelijk ontvangen door Lucien en zijn vrouw. Geheel coronaproof stonden de tafeltjes uit elkaar, voorzien van een notitieblokje, een pen, water, crackers en natuurlijk wijnglazen. Nadat iedereen binnen was volgde een voorstelrondje. Er bleek nog iemand te zijn waar ik wel eens mee had samengewerkt ook, dat was wel grappig.

wijnklas in den haag

Bijzondere bubbel

We begonnen met een bijzondere bubbel uit Italië. Geen prosecco, want deze bubbel wordt wel op de champagne manier gemaakt, maar mag geen champagne heten. Ik vond ‘m erg lekker en ook heel leuk om al meteen zo’n leuke Cuvee te ontdekken. Daarna werd er het een en ander uitgelegd over hoe wijn gemaakt wordt om vervolgens over te gaan naar het proeven van twee witte wijnen. We moesten aangeven welke we het lekkerste vonden en waarom. Met het smaakwiel van de wijnacademie mochten we proberen de wijn te beschrijven. Daarna mochten we raden van welke druif deze wijn gemaakt was. Dat was nog best moeilijk, maar zo leerden we ook het verschil proeven tussen de verschillende druivenrassen.

wijnwiel wijnklas wijnacademie

Het verschil tussen huiswijn en kwaliteitswijn

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten wijn. Een groot deel daarvan is fabriekswijn. Deze wijn wordt machinaal geplukt en in grote hoeveelheden gemaakt. De smaak is dan ook altijd hetzelfde, er zit geen verschil in per jaar. Kwaliteitswijn daarentegen wordt met de hand geplukt en verwerkt. Dat proef je! Ook dat gingen we vergelijken met verschillende wijnen. Wat ik ontdekte was dat een kwaliteitswijn veel meer smaak en geur heeft. Wat niet betekent dat een huiswijn niet lekker kan zijn, maar als je het naast elkaar zet, proef je echt verschil. Thuis doe je zoiets nooit, een wijntje van €3 naast een wijn van €20 zetten om het verschil te proeven, maar ik vond het heel leuk.

wijnen proeven wijnklas

Kaasjes en smaak

Halverwege kwamen er heerlijke kaasjes op tafel en gingen we over op de rode wijnen. Ook hier zaten bijzondere exemplaren tussen die soms echt heel lekker waren. Wat ik vooral leerde was het bepalen van mijn eigen smaak, welke druif een bepaalde smaak heeft, zodat je die kunt herkennen en wat je het beste bij welk gerecht kunt kiezen. Heel waardevolle informatie. Daarnaast was het ook gewoon gezellig. En ik heb bijzondere wijntjes geproefd en ontdekt. Zo dronken we er eentje uit Moldavië, die vond ik ontzettend lekker. En een wijn uit Puglia van een druif waar ik nog nooit eerder van gehoord heb. Als je van wijn houdt is dit echt leuk om te doen.

wijngebieden in frankrijk

Praktische informatie

Wil jij ook een wijncursus in Den Haag volgen? Dan is Wijnklas een prima keuze. De korte wijncursus kost slechts €50 en dat is het geld absoluut waard. Na afloop mochten we allemaal een heerlijk wijntje meenemen, want de wijn was natuurlijk niet opgegaan en ik heb veel geleerd. Dit is ook ontzettend leuk om met en groep vrienden te doen. Voor mij smaakte het zelfs naar meer, ik zou best de SDEN cursussen willen doen. Wie weet! Alle informatie over de mogelijkheden die Wijnklas biedt vind je op de website.

wijncurus den haag witte wijneind wijncursus den haag

Vorig artikelMondkapjes voor kinderen
Volgend artikelIJsproeverij met Professor Grunschnabel ijs
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in