Winterkamperen: zoek de rust en ruimte op

Hoe heerlijk de feestdagen ook zijn, die laatste weken van het jaar kunnen soms toch best een beetje benauwend voelen. Wat zou het dan ook heerlijk zijn om er even tussenuit te kunnen? Je terug te trekken in de natuur en te genieten van de rust en de ruimte. Een huisje huren is vaak prijzig. Meestal zijn ze in deze tijd van het jaar ook al helemaal volgeboekt. Gelukkig is er nog een manier om in de winter even aan het alledaagse te ontsnappen, zonder dat dit veel geld hoeft te kosten: kamperen!

Kamperen in het najaar

Als je denkt dat kamperen alleen iets voor de zomer is, dan heb je het mis. Kamperen kan het hele jaar door, zo schreef ik al over kamperen in het najaar. En zelfs in de winter kun je er met de caravan of tent op uit trekken en zijn er campings die speciaal zijn ingericht om de koude temperaturen te doorstaan. Misschien klinkt het je niet heel aangenaam in de oren, maar winterkamperen kan wel degelijk op een comfortabele en behaaglijke manier. Je kunt in eigen land blijven of zelfs richting Zweden trekken voor een ultiem winters avontuur.

Winterkamperen in eigen land

Je hoeft niet ver te reizen om van de bijzondere ervaring van het winterkamperen te genieten. Deze winter zijn er maar liefst 24 campings in Nederland geopend, die behoren tot de Natuurkampeerterreinen. Veel van deze kampeerterreinen zijn speciaal ingesteld op gasten voor deze tijd van het jaar. Zo beschikken de meeste campings over een vuurplaats om een kampvuurtje te stoken. Ook kun je op sommige plaatsen genieten van verwarmde sanitaire voorzieningen. Er zijn soms buitenkachels te huur en vuurschalen te leen en je kunt jezelf opwarmen in zogenaamde slechtweerruimtes. Een overzicht van de 24 kampeerterreinen die tijdens de winter open zijn, vind je hier.

Tips voor het kamperen in de winter

Mocht je met de tent op pad gaan, houd er dan rekening mee dat de grond bevroren kan zijn. Haringen kunnen dus niet zo makkelijk vastgezet worden. Met een elektrische of simpele handboor maak je eenvoudig een gat en kun je de haring zonder problemen in de grond slaan. Zorg ook voor waterdichte kleding en schoenen, een benzine- of spiritusbrander (gewoon campinggas werkt niet bij temperaturen onder nul) en isolerende slaapmatjes, om het winteravontuur aangenaam te houden.

Ontdek het hoge noorden per caravan

Voor de ultieme winterpret kun je ook in het prachtige Zweden terecht. Er zijn het hele jaar door 160 campings open die het, door de stijgende populariteit van winterkamperen, in de winter steeds drukker krijgen. Je hoeft natuurlijk niet de tent op te zetten als je dit te koud lijkt; met een caravan of camper kun je net zo goed van de rust, ruimte en pracht van de Zweedse natuur genieten en heb je ook net wat meer comfort. Zorg er wel voor dat je auto is voorzien van een geschikte trekhaak, mocht je een caravan willen huren. Op deze pagina van Rameder kun je gemakkelijk de juiste trekhaak voor je auto vinden. Daarnaast zijn winterbanden en sneeuwkettingen geen overbodige luxe wanneer je in dit jaargetijde met de auto naar het hoge noorden rijdt. Wil je zeker weten dat je er warmpjes bij zit dan is deze hippe caravan wellicht wel wat. De stijlvolle Hero-teardrop kan tegen een stootje en houdt je warm tot wel 21 graden onder nul.

Vorig artikelBreng de natuur terug in je badkamer!
Volgend artikelUrenlang speelplezier met North Pole Expedition
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in