Zo zorg je dat je gezin verder kan als je overlijdt

klaproosHet is iets waar je, logischerwijs, liever niet aan denkt, maar iedereen gaat een keer en heel soms gaan mensen veel te jong. Dat heb ik zelf ervaren toen een vriendin van mij, na een kort ziekbed, overleed. Haar zoon was pas 9 jaar. Ook recent hoorde ik in mijn omgeving weer een soortgelijk verhaal. Daarom is het goed er af en toe bij stil te staan en na te gaan of je alles goed geregeld hebt. In deze blog heb ik een checklist gemaakt. Zo zorg je dat je gezin verder kan als je overlijdt. Loop na of je al deze zaken geregeld hebt. 

Zo zorg je dat je gezin verder kan als je overlijdt

De eerste prioriteit is natuurlijk het emotionele stuk. Is er hulp voorhanden? Zijn er mensen die je man en kinderen kunnen opvangen? Zijn de wegen helder als er professionele hulp moet komen? Wie informeert de school? Wil je een begrafenis of liever een crematie? Welke muziek vind je mooi? Het is moeilijk, maar ook goed om dit soort zaken samen door te spreken, zodat de ander vooraf weet wat je wensen zijn voor jezelf en de kinderen bijvoorbeeld. 

Overlijdensrisicoverzekering

Het is daarnaast sowieso belangrijk dat je gezin het financieel red. Daarom is een overlijdensrisicoverzekering handig om te hebben. Deze verzekering keert een afgesproken bedrag uit als je tijdens de looptijd overlijdt. Dat bedrag gaat naar je nabestaanden of andere begunstigden. Als jouw inkomen bijvoorbeeld wegvalt, dan kan het ineens voor je nabestaanden best pittig zijn om rond te komen. Om je hier tegen te verzekeren, ben je maar een paar euro per maand kwijt, maar het voelt wel heel fijn om te weten dat het geregeld is. 

Potje voor het afscheid

Natuurlijk moet je ook afscheid nemen en zal er in de meeste gevallen een dienst komen. De meeste mensen weten niet, dat dit vaak ook nog veel geld kost. Een kist, bloemen, een auto, de locatie en de dienst zelf komt al gauw uit op duizenden euro’s. Het is goed om hier altijd wat geld apart voor te hebben staan. Je kunt je daar trouwens eventueel ook een uitvaartverzekering voor afsluiten. Deze verzekering keert altijd het verzekerde bedrag uit als je komt te overlijden. Daarnaast is het prettig om de belangrijkste wensen van elkaar te weten, dus heb het daar over. Ook wat je bijvoorbeeld met de kinderen wil bij het afscheid. Mogen ze allemaal een eigen bloem uitkiezen, tekenen op de kist, maak je met elkaar een mooie bloemenslinger van lichtjes, zingen ze een lied, lees je een boekje voor of een gedicht? Er zijn zoveel mooie ideeën te verzinnen tegenwoordig. 

Toekomst

Als jij er niet meer bent, is het dus goed dat je gezin verder kan qua emoties, maar ook als het gaat om financieel. Niks erger dan wanneer je de huur of hypotheek niet meer kunt betalen en er nog een extra zorg bij krijgt, terwijl je aan het rouwen bent. Als je kinderen hebt, wil je misschien wel iets voor belangrijke momenten regelen. Dit lukt natuurlijk alleen, als je ziek wordt. Wanneer je onverwacht overlijd lukt dat niet, maar je zou dit wel alvast met je partner kunnen bespreken. Ben je ziek en weet je wel wat er gaat gebeuren, dan kun je bijvoorbeeld voor je kinderen kleine briefjes met cadeautjes klaarleggen voor belangrijke momenten. Zo hoorde ik eens van een vrouw die voor haar dochter allerlei sieraden had gekocht en ingepakt. Bij elk sieraad had ze een briefje geschreven. Het ene was voor als haar dochter van de basisschool zou gaan, de volgende voor na de middelbare school, dan weer voor als ze zou gaan trouwen enzovoort. Dat vond ik wel een heel mooie gedachte en het lijkt me als kind ontzettend waardevol als zoiets bij belangrijke momenten wordt gegeven. Dan is je mama er toch een beetje bij. Hier vind je trouwens meer tips voor rouwende kinderen

pippi heleen

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #357
Volgend artikelLeuke cadeaus voor een koffieliefhebber: dit kun je geven!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in