Wat te doen op Ameland? Bezienswaardigheden en activiteiten.

vuurtoren ameland met wegWat te doen op Ameland? Dat is meestal de eerste vraag die je jezelf stelt als je naar dit leuke Waddeneiland op vakantie gaat. Zo was dat voor mij in elk geval. Al puzzelend met informatie op internet heb ik een mooie lijst met bezienswaardigheden en activiteiten gevonden. Wij hebben, met kinderen, 4 heerlijke dagen op Ameland gehad. In deze blog deel ik met jullie wat je kunt doen op Ameland, wat leuke restaurants zijn en waar wij overnacht hebben. Doe er je voordeel mee!

Lees ook: Picanha van de barbecue recept

Shortlist wat te doen op Ameland

Ik begin deze blog met een lijst korte tips van oa bezienswaardigheden en activiteiten op Ameland. Verderop zal ik ze wat uitgebreider bespreken, maar zo heb je al even een kort en snel overzicht. Je vindt hier trouwens ook restaurants en leuke winkels tussen.

yuren en fee door het bos arm in arm

Het weer op Ameland

Wat ik vooral spannend vond, was het weer. De Wadden liggen een stuk Noordelijker dan wat wij gewend zijn en je hoort vaak dat het er kouder is en hard kan waaien. Ik was dus op alles voorbereid, maar we hadden geluk. De dagen dat wij er waren, was het schitterend. Rond de 20 graden en zonder-jassen-weer. Toch kun je maar beter wel goed voorbereid zijn en ook je paraplu, regenkleding en warme truien meenemen, want de kans dat je minder weer treft is aanwezig. Je wil dan natuurlijk wèl wat van het eiland zien, dus is het fijn als je daar de juiste outfit voor bij je hebt. 

verstoppertje in de duinen ameland

Met de boot naar Ameland

De boot naar Ameland vertrekt vanuit Holwerd, in het Noorden van Friesland. Wij hadden op zowel de heen- als de terugweg vertraging, variërend van een half uur tot maarliefst 3 uur. Ik begreep van de Eilanders dat dit eerder regel is dan uitzondering, houdt dus altijd de website of de Facebookpagina in de gaten. En zorg voor wat extra eten en drinken in de auto, want uren wachten met kinderen is best vervelend. De bootovertocht met de auto kost rond de €100 voor een retour en is te boeken via de website van Wagenborg Passagiersdiensten. Doe dit op tijd, want wij hadden zo’n 5 weken van te voren al niet meer heel veel mogelijkheden qua tijd. Je kunt ook zonder auto op de boot gaan. Dan kun je bij aankomst fietsen huren (of met je eigen fiets op de boot). Wij vinden echter een auto wel aan te raden op het eiland, want als het hard waait is fietsen best pittig. Zeker voor kinderen. Wij waren in elk geval blij dat we onze auto mee hadden. 

boot naar ameland

Waar overnachten op Ameland?

Er zijn diverse plekken waar je kunt overnachten. Zo is er in Nes een complex van Landal. Dat ligt aan het strand wat natuurlijk ideaal is, maar voor ons was het niet geschikt, omdat ze geen 6 persoons accommodaties hebben. Vandaar dat wij zijn uitgeweken naar de Roompot, Qurios. Dat kijkt uit op de vuurtoren en hebben wij als een fijne plek ervaren. Entertainment voor de kinderen op het park, ze kunnen voor elke activiteit muntjes verdienen die ze aan het einde kunnen inwisselen voor een cadeau. Er is een speeltuin, een brasserie en de huisjes zijn ook echt prima. Hooguit een beetje warm in de zomer, er is geen ventilatie. Maar alles was schoon en er was voldoende ruimte voor z’n zessen. Ook buiten ruimte om te zitten en te spelen. Verder zit het dorpje Hollum, het strand en het bunkermuseum op loopafstand. De accommodatie Sier aan Zee in Hollum is ook leuk, maar meer een soort herberg of hostel. Er komen wel ook gezinnen en het zit op loopafstand van het bukermuseum, de vuurtoren en het strand. Meer accommodaties op Ameland vind je hier

Restaurants op Ameland

Wij hebben een heleboel restaurants bezocht, die je hierboven ook al hebt kunnen vinden in de lijst. Hieronder bespreek ik ze stuk voor stuk en geef ik ook aan hoe onze ervaring was. Soms was de plek fantastisch, soms het eten geweldig, en soms ook allebei. Sowieso heeft elke plek zijn eigen charme en vonden wij dus het bezoeken waard.

Strandtent The Sunset

Deze strandtent zit in de buurt van het bunkermuseum en de vuurtoren. Het zit op het Westen van het eiland, waardoor je hier van een perfecte zonsondergang kunt genieten. Wij zijn er twee keer geweest, een keertje voor de borrel en een keer in de avond voor de Sunset. De plekken op het terras zijn heerlijk overdag, heel zonnig. Je hebt op sommige plekken wat minder privacy, want alles staat vrij dicht op elkaar. Het eten is top, maar prijzig. Denk bijvoorbeeld aan een portie bitterballen voor €15 of Amelander kaas voor €9 en nacho’s voor €17. Een glas wijn is al gauw €7,50. De porties zijn dan wel groot, maar de vraag is of je dat altijd wil. Wij zaten namelijk behoorlijk vol en van mij had het best wat minder (en dus ook goedkoper gekund). Desalniettemin een fijne plek om te zijn met zeer vriendelijke bediening. 

the sunset ameland hollum

Strandtent Sjoerd in Nes

Hoewel Nes gezellig druk is, vind je er ook veel toeristen. Wij besloten dus al snel te vluchten naar het strand, waar we terecht kwamen bij Strandtent Sjoerd. Het was er druk, we moesten dus even geduld hebben voor een mooie plek met uitzicht en zon, maar na een kwartiertje wachten wisten we dat te bemachtigen. De kinderen snelden al snel richting duinen om daar te spelen. Eindeloos van het duin afrollen, zichzelf ingraven, verstoppertje spelen en springen. Wij zaten in de tussentijd met een borrelhap en een wijntje te genieten. Enige minpunt hier vonden we dat er weinig flexibiliteit was als je iets anders wilde. Ik wilde bijvoorbeeld de borrelplank met alleen kaas, omdat ik geen vlees wilde eten, maar dat was niet mogelijk. Dan moest ik maar de vegetarische bitterballen nemen. Nou, dat wilde ik niet. Verder prima toeven daar!

strandtent sjoerd nes

Restaurant Stranders in Buren

Dit visrestaurant vonden wij fantastisch. Hier moet je absoluut geweest zijn, of het nu voor de lunch, de borrel of het avondeten is. Er is een grote speeltuin achter het restaurant voor de kinderen, een mooi terras voor als het mooi weer is en ook binnen is het leuk ingericht. De bediening is heel aardig en het eten geweldig. Wij hebben hier eigenlijk niets negatiefs over te zeggen, en dat is een goed teken. Als we nog eens terugkomen naar Ameland, dan komen we zeker weer hier. 

stranders buren ameland

Eet & drinklokaal de Griffel in Hollum

Het grappige van de Griffel is, is dat het in een oud schooltje gevestigd is. Daar zie je nog wat kleine details van terug, zoals een oud lessenaartje en wat accessoires uit de klas. Had van mij nog wel wat meer gemogen, maar het is hoe dan ook een leuk ingerichte tent. Over het avondeten waren wij iets minder te spreken. Mijn Amelands mosterdsoep was superlekker, maar de gerechten die erna kwamen vielen wat tegen qua smaak en malsheid. Ook de kinderen waren niet wildenthousiast en onze Fee, die gek is op pasta, liet het bijna helemaal staan, omdat ze de saus niet zo lekker vond. Nu is dit uiteraard een momentopname, maar toch iets om in je achterhoofd te houden. Vanwege de leuke plek zou ik er wel teruggaan, maar dan misschien voor een lunch of borrel. 

de griffel ameland hollum

Cafe de Welvaart in Hollum

Nadat we de zonsondergang hadden gekeken reden we naar Hollum, zo tegen negenen, in de veronderstelling dat je dan nog wel ergens een hapje kon eten. Helaas bleek dit niet zo te zijn, bijna alle keukens sluiten om half 9. Zo kwamen we terecht bij de Welvaart. Hier was de keuken overigens ook al dicht, maar zij waren wèl flexibel en gunden ons nog een plekje voor die avond. We werden gastvrij ontvangen en hebben ook nog eens erg goed gegeten. Qua interieur is het wel echt een café, dus dat is goed om te weten. Verwacht geen fancy hip interieur. Maar het eten en de gastvrijheid is gewoon goed. 

Eeterij tante An in Hollum

Ook over dit restaurant ben ik erg enthousiast. Sowieso hebben we erg lekker gegeten, originele gerechten die net even wat anders dan anders zijn. Altijd goed. Wat extra leuk was: we kregen een ansichtkaart die we mochten versturen naar iemand. Die deden zij dan op de post. De kinderen wilden die meteen naar opa en oma sturen. Het interieur is ook gezellig en leuk ingericht, er is een fijn terras voor wie buiten wil zitten en reserveren is aan te raden, want dit restaurant is populair. Aardige bediening ook.

eeterij tante an ameland

Hotel Restaurant Nobel in Ballum

Ballum is maar een klein dorpje, je bent er zo doorheen. Er zitten wat leuke winkeltjes, een boerderij, museum en het alom bekende hotel en restaurant Nobel. Wij zaten voor de lunch op het terras in de zon en dat was dik genieten. De vissoep en salade die we hadden was superlekker en natuurlijk sloten we af met een nobeltje bij de koffie. Dit likeurtje kun je daarna meteen kopen bij de slijterij naast het restaurant. En dat doe je. Wat geloof me, zo’n Nobeltje is heerlijk. Je ziet hier trouwens ook veel fietsers die op dit punt even een terrasje pakken, terecht! Niet overslaan.

hotel restaurant nobel Activiteiten op Ameland

Zoals je al kon lezen bij de opsomming aan de start van dit artikel, hebben we een heleboel activiteiten gedaan. Over alles is wel iets te vertellen, zodat je goed kunt afwegen wat voor jou geschikt is en wat niet. Ga je met kinderen, zoals wij, dan zul je voor een deel misschien andere keuzes maken. Een en ander zal ook van het weer afhangen. Hieronder vertel ik per activiteit hoe onze ervaring was. 

Het Bunkermuseum

Het Bunkermuseum ligt in Hollum, voorbij de vuurtoren. Je kunt er vanaf de vuurtoren prima heen lopen, dat is maar een klein stukje. Het museum zelf werkt met self-service: je koop teen kaartje bij een automaat en dan kun je naar binnen. Het museum zelf stelt niet zoveel voor. Het is vrij klein. Binnen zie je wat spullen uit de oorlog staan en informatie. Daarna loop je via buiten naar de echte bunker. Hier kom je eerst in een stilteruimte, daarna zijn er nog twee ruimtes met wat poppen, spullen en informatie. Wat wij echt heel leuk vinden, en daardoor is dit museum de moeite waard, is de film die er gedraaid wordt op de tv. Dit was zeer informatief en ik heb daar echt nieuwe dingen gezien en gehoord over de oorlog. Het duurt best lang, maar het bleef ons allemaal boeien. 

bunkermuseum

Het Natuurcentrum in Nes

Waarschijnlijk neem je als eerste een kijkje in de buik van de potvis die bij het parkeerterrein ligt. Daarna bezoek je het museum, dat drie verdiepingen heeft. Het is een vrij divers museum, met een aquarium met vissen uit de Waddenzee, een gedeelte dat gaat over bos, strand en het water op Ameland, een deel over aangespoelde potvissen, roofvogels en zeehonden en een deel dat gaat over elektriciteit op Ameland. Er is aardig wat interactiviteit, maar het was wel jammer dat veel dingen kapot waren toen wij het bezochten. Desondanks vonden we het toch leuk om te bezoeken. Met name de afdeling over de potvissen en zeehonden vond ik interessant. Er is ook een uitkijktoren waar je met de lift heen kunt. Je moet op een soort trappetje gaan staan om ook daadwerkelijk wat te kunnen zien, want de reling is hoog. Ik kon er niet overheen kijken. 

natuurcentrum nes

Het blotevoetenpad in Nes

Het blotevoetenpad kun je lopen vanuit het Natuurcentrum. Het duurt ongeveer 20 minuutjes om de hele wandeling te volgen. Bij het begin zet je je schoenen in een kast en dan start je de rondwandeling. Je voeten komen over verschillende ondergronden en je gaat ook wat stukjes door het water of de modder. Erg pijnlijk vond ik zelf het stuk over de houtsnippers, dat vonden mijn voeten echt niet leuk! Na afloop kun je je voeten weer schoonspoelen op een soort vlonder met een tuinslang en je schoenen weer aan je voeten doen. Die vervolgens heerlijk tintelen. 

blote voetenpad nes ameland

Blote voeten pad nes

Het Paddenpad in Nes

Dit is een wandelpad dat naast het Natuurcentrum in Nes begint. Het is echt voor de kleintjes. Ongeveer 2,5 km lang en een informatief tochtje voor ongeveer de leeftijd tot 8 jaar. Je komt over water en bij een uitkijktoren. Niet heel bijzonder, maar als je er toch bent net een leuk wandelingetje voor jonge kinderen. 

Over het Spijkerpad lopen

Het Spijkerpad kun je niet met de auto bezoeken. Hiervoor huur je het beste fietsen in Buren en dan fiets je in de richting van de Oerd. Ergens langs het fietspad zie je aan je linkerhand een bord staan richting de vlonder van het spijkerpad. Er is een fietsenstalling waar je je fiets kunt plaatsen en vanaf daar is het nog ongeveer 3 minuten lopen tot het vlonderdeel van het spijkerpad. Je kunt uiteraard nog verder lopen, dan kom je op het strand aan. Klim ook eens een stukje het duin in, zodat je een foto van wat verderaf kunt maken. 

Ameland was top

Wandelen door natuurgebied ‘t Oerd

Het meest rechtse deel van Ameland is volledig autovrij. Hier kom je dus alleen met de fiets of de benenwagen. Als je met kinderen bent, is het vanuit Buren nog best ver lopen naar ‘t Oerd, dus je kunt ook eerst een stuk met de fiets en dan vervolgens gaan wandelen in het natuurgebied. Bij het VVV Ameland koop je voor niet al teveel geld een boekje met wandelroute en ze kunnen je goed adviseren.

Fietsen in het gedeelte van Ameland dat autovrij is

Wij huurden fietsen bij Metz in Buren. Vervolgens zijn er allerlei fietsroutes op het internet of via de VVV te vinden om een leuk rondje te maken. Dat kan langs de 4 dorpjes op Ameland: Hollum, Buren, Nes en Ballum, maar ook juist het gedeelte in waar geen auto’s komen en je vooral veel duinen ziet en talloze vogels. Houd er rekening mee dat het met harde wind behoorlijk pittig kan zijn en een elektrische fiets dan mogelijk fijner is. Wij waren er gelukkig op een mooie dag en huurden van die tandemfietsen voor de kinderen. We zijn er, inclusief stops en picknick, zo’n 4 uur mee weg geweest. Neem voldoende eten en drinken mee, want onderweg kom je geen horeca tegen in het autovrije deel. 

Het Baken van Ameland 

Het Baken van Ameland is een soort monument helemaal in het Oosten van Ameland. Je kunt er niet met de fiets komen, dus na een stuk fietsen moet je nog zeker 30 minuten wandelen tot je er bent. Je komt onderweg weinig mensen tegen in dit gebied. Wij zagen helemaal niemand. Het was een flinke tippel, waarvan een deel op paden en een deel door mul zand. Maar we hebben het gevonden. Onderweg kwamen we veel karkassen van vogels tegen. Ook zagen we heel veel verschillende soorten vogels. En konijntjes. Neem dus zeker je camera mee! Het monument zelf stelt weinig voor, maar het is natuurlijk een leuke challenge om er geweest te zijn. 

De vuurtoren van Ameland beklimmen

De vuurtoren van Ameland is een icoon en je ziet ‘m in Hollum zo’n beetje vanuit elke hoek. Je kunt de vuurtoren beklimmen en dat is leuk om te doen. Helaas niet geschikt voor minder validen, want er is een lift, maar die is niet in gebruik. Het zijn in totaal 13 verdiepingen, dus best wel een klim. Maarliefst 236 treden. Gelukkig hoef je dat niet allemaal achter elkaar te doen, want op elke verdieping is een kleine expositie. Met foto’s van alle vuurtorens van Nederland, allerlei miniatuur vuurtorens, informatie over de vuurtoren etc. Boven is er veel wind, maar ook een waanzinnig mooi uitzicht over Ameland. Ik vond het de moeite waard en absoluut een aanrader. 

view vuurtoren ameland

Demonstratie paardenreddingboot kijken

Deze demonstratie, over hoe vroeger het lanceren van de reddingboot ging met paarden in zee, is niet elk weekend. De afgelopen twee jaar is het vanwege Corona helemaal niet geweest, maar deze zomer staan er ongeveer 10 demonstraties gepland, tot ver in december. Mocht je in die periode dus op Ameland zijn, check dan zeker even of het dat weekend dan toevallig is. Wij vonden het erg leuk om te zien. Globaal gezien gaat het als volgt: je start bij het Maritiem Museum in Hollum. Hier staat de reddingboot en worden de paarden er aan gekoppeld. Daarna loop je in een stoet naar het strand. Je kunt ook met de auto, maar het aantal parkeerplekken is beperkt. Daar worden de paarden met de boot richting zee gestuurd, waar de boot de zee op gaat en de paarden weer uit het water worden gehaald. 

demonstratie paarden reddingsboot

Het paardengraf bezoeken

Als je toch op het strand bent voor de demonstratie, dan kun je ook meteen het paardengraf bezoeken. In 1979 zijn er namelijk in augustus een aantal paarden overleden bij een reddingsactie en daar is dit graaf voor. Het is een serene plek, waar je een tijdje kunt zitten en eventueel een kaarsje kunt aansteken of een bloemetje kunt neerleggen voor de paarden. Het is eigenlijk een soort monument. 

Activiteiten voor kinderen op Ameland

Speciaal voor de kinderen zijn er nog een aantal activiteiten die je anders misschien zou overslaan. Een paar zijn al genoemd, zoals de musea en het Paddenpad, maar die kun je ook als volwassene doen. De activiteiten hieronder zijn vooral echt leuk om met kinderen te doen. 

‘t Kabouterdorpje en de eendenvijver in het bos van Hollum

Als je net voor de vuurtoren linksaf het bos van Hollum in gaat, zie je al snel de bordjes die je naar de eendenvijver wijzen. Hier kunnen de kinderen eendjes voeren en bekijken, er is een klein speeltuintje en er zijn picknicktafels. Loop je vervolgens nog een stukje verder op het pad, dan kom je ineens ergens in het bos twee kleine kabouterdorpjes tegen. Een plek met allerlei paddestoelen en kabouters, heel grappig. Zeker voor de kleintjes leuk om te zien, maar zelf vond ik het ook grappig. En het is net een leuke wandeling van een km of 3 in totaal.

kabouterdorp in het bos ameland

‘t Kruumeltjespad

Ook dit is een relatief korte wandeling van ongeveer 2,5 km. Het pad begint bij de Roosduinen, waar je de auto parkeert. Een uil markeert het begin van de route, die door het bos gaat. Bomen met ogen of paaltjes met een kei met ogen wijzen je de weg. Onderweg kom je grappige dingen tegen, zoals bomen die open dicht kunnen, stenen die geschilderd zijn als egels of lieveheersbeestjes, uilen, omlijstingen van schilderijen, libelles een nest met een ei erin en nog veel meer leuke grapjes. We waren steeds weer verrast. 

yuren en fee door het bos arm in arm

 

 

Vorig artikelLekker toeren in de zomer op de motor
Volgend artikelFacturen maken voor je eigen onderneming
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in