Op vakantie zonder beeldscherm

kind dik ipadDe zomervakantie is weer begonnen. Wij trekken er dit jaar op uit met onze camper. Ongeveer een week van te voren zoeken we onze vakantiebestemming uit, pakken de boel in en gaan lekker op pad. Waar ik persoonlijk erg naar uit kijk is het achterlaten van alle beeldschermen. Het is een verademing om de laptop drie weken lang dicht te laten, maar ook de tv en spelcomputer blijven lekker thuis.

Kind achter beeldscherm weghalen

Beeldschermgebruik, zoals tv-kijken, internetten en gamen, is niet meer weg te denken uit het hedendaagse gezin. Recente cijfers laten zien dat kinderen steeds meer tijd doorbrengen achter een beeldscherm. Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van overmatig beeldschermgebruik. Wordt er bij jou thuis teveel gebruik gemaakt van beeldschermen? Dan is de vakantieperiode misschien wel het ideale moment om een omschakeling te maken. Laat de beeldschermen thuis, ervaar hoe het is zonder en maak er samen nieuwe afspraken over als je weer thuis bent.

Vakantie essentials
Maar wat neem je dan mee in plaats van al die beeldschermen? Handig voor onderweg is een iPod met kinderliedjes, luisterboeken en -sprookjes. Neem genoeg boeken en strips mee, maar ook spelletjes. Op Marktplaats koop ik vaak nieuwe kinderspellen die we uitproberen op vakantie. Een emmertje, schepje, voetbal, badminton racket, waterpistool en waterballonnen zijn ook gegarandeerd plezier. Verder zijn teken- en knutselspullen erg handig bij een dagje slecht weer.

notitieboekje_geel_retro_appel

Maak een vakantiedagboek
Een leuke bezigheid voor kinderen is het maken van een vakantiedagboek kids 2. Koop een ringband boekje, bijvoorbeeld bij By Joselien. Plak daar alles in dat met de vakantie te maken heeft, zoals ansichtkaarten van je bestemming en toegangsbewijzen van attracties die je bezocht hebt. Schrijf er leuke vakantie anekdotes in, laat vakantievriendjes en –vriendinnetjes er een verhaaltje inschrijven, maak mooie tekeningen en houd ruimtes open voor foto’s die je er achteraf nog in kunt plakken. Zo maakt je kind een unieke herinnering aan zijn/haar vakantie. En jij kunt natuurlijk gezellig meehelpen!

En jij? Laat jij de beeldschermen ook thuis of neem je ze mee op vakantie? Of heb jij misschien nog een leuke tip voor een beeldschermloze vakantie activiteit?

kind strand

Geschreven door Ester Verheijden 

Vorig artikelBeeldschermloze speltips voor op de camping
Volgend artikelFlaneren op het strand- Hoe doe je dat?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in