Blotevoetenpaden, de allerleukste!

voeten in de modder toon kortoomKriebelende grassprietjes, zompige blubber, verkoelend water, knisperende dennenappels, aromatische kruiden, stevige stenen en nog veel meer prikkelende ervaringen voor je voeten kom je tegen op een Blotevoetenpad. Na afloop tintelen je voeten van de real life massage die ze ondergingen. Nog nagenietend stap je de auto in op weg naar huis. En de kindjes? Die slapen bij de eerste bocht al van enthousiasme en vermoeidheid. Wil jij dit ook eens meemaken? Lees dan zeker door, want dit zijn de allerleukste Blotevoetenpaden!

Blotevoetenpaden, de allerleukste!

Blotevoetenpaden zijn helemaal hip als de zon begint te schijnen. De ideale combinatie tussen actief wandelen, gezellig met de kindjes keuvelen, spetteren met water, ontspannen picknicken en genieten van het mooie weer. Gelukkig komen er in Nederland steeds meer Blotevoetenpaden. Wij liepen er een heleboel af en zetten de leukste paden voor je op een rij.

kraggenburg bloemenpracht

Kraggenburg, Flevoland

Als eerste valt hier de bloemenzee op. Vooraf loop je door een Kneipp kruidenbadje om je voeten alvast te ontspannend. Het pad is deels aangelegd met verschillende ervaringen in bakken, maar deels ook natuurlijk. Zo loop je door een prachtig bloemenveld, waad je door de sloot terwijl de kikkers letterlijk tussen je tenen springen, zoek je een weg door het maisveld en glijd je tot slot uit in het modderbad aan het einde van het pad, zodat je je zorgvuldig schoon gehouden kleding toch nog moet vervangen voor een nieuwe en droge outfit. Na afloop kun je er lekker lunchen of een drankje drinken. Tijdsduur ongeveer 1 uur. Entreeprijs €7,00 volwassenen, €4,00 kinderen.

Meer informatie: Kraggenburg

Judith sloot Kraggenburg

Opende, Groningen

Een lekkere wandeling, waarbij je zeker geen schone/droge kleren moet vergeten, want je wordt er geheid vies! Het pad begint met een prachtig picknickveld. Je loopt een stuk door ondiep water, daarna een zandpaadje en dan begint het….blubber! En dat wordt steeds erger. Tussendoor kom je over hangbruggetjes, spring je van steen tot steen, rust je uit bij de (ook weer blubberige) hangmatten, glijd je uit over het modderpad, sta je tot aan je navel in de blubber bij het doolhof en tenslotte spoel je af bij de waterpomp aan het einde van het pad. Even een stukje doorlopen naar de Zanden voor een lekkere pizza. Je kunt ook naar Blote Voetenhof voor een ijsje of thee met verse appeltaart aan de Peebos 1a bij de werkschuur van Staatsbosbeheer en dan dezelfde route weer terug. Tijdsduur ongeveer anderhalf uur. Entreeprijs gratis.

Meer informatie: Opende

overzicht opende

Schoorl, Noord-Holland

Het blotevoetenpad in Schoorl is meer een blotevoetenparcours. Je stapt op wat verschillende boomstammen en stenen door een klein bosje en spoelt aan het einde je voeten af met ijskoud duinwater. Bij Schoorl zijn de beroemde zandduinen, in het bezoekerscentrum kun je diverse activiteiten regelen waaronder een kabouterpad. Bij mooi weer spelen de kinderen met de waterbaan, terwijl je zelf relaxed vanaf het picknickkleed in de gaten houdt of alles gezellig gaat. Entree gratis.

Meer informatie: Schoorl

Schoorl waterspeel

Twello, Overijssel

Je begint hier met een lekker kopje thee in de theetuin en maakt dan een wandeling door wijngaarden, bos, gras een kruidentuin en nog veel meer. Wij deden dit pad op een erg warme dag, waardoor de kindjes het vrij snel beu waren. Je hebt mooi uitzicht onderweg, jammer is wel de spoorbaan die er langs loopt en af en toe wat herrie geeft. Ook jammer: de prijs. Je betaalt hier wel 6 euro en dat vinden wij het niet waard. Te weinig water, wel wat grappige grote muziekinstrumenten en een klimolifant voor de kindjes onderweg. Bij terugkomst voetjes wassen met heeeel koud water en even nagenieten met een overheerlijk homemade honingijsje! Prijs: Volwassenen €6,00, kinderen (vanaf 4 jaar) €3,50

Meer informatie: Twello

wassen voeten twello

Brunssum, Limburg

Dit is geen blotenvoetenpad, maar een blotevoetenpark. We hebben het zelf niet gelopen, want we waren er op maandag en dan is het dicht. Wel konden we een glimp opvangen door over het hek te gluren. Het begin zag er in ieder geval sfeervol uit, met een eettentje en een pad door het bos. Er is veel afwisseling, maar ik hoorde van mensen die het pad wel gelopen hebben dat de vijver 1.10 meter diep is en daardoor niet echt geschikt voor jonge kinderen. Entreeprijs: Volwassenen €6,00, kinderen €3,00

Meer informatie: Brunssum 

Brunssum bordje

Zutendaal, Belgisch Limburg

Dit is een geniaal blotevoetenpad! Je betaalt 3 euro entree (kinderen 2,50), maar dan heb je ook wat. Heel afwisselend, door het bos, over zand, door modder, water, trappen op, uitkijktoren op, een labyrint, een waterval. Het pad is ongeveer 2 kilometer lang en puur genieten. Let op: kinderen onder de 6 kunnen niet alles zelf, dus moeten op de arm genomen worden of in de draagdoek. En dat is soms best een spannende onderneming, als je bijvoorbeeld een soort ladder op moet met een kind in de draagdoek of op je arm!

Meer informatie: Zutendaal

Stenen pad zutendaaluitkijktoren boven

 

 

Toon Kortoompark in Deurne, Brabant

Je komt binnen via een mooi park met volop kunst een mooie spreuken. Vervolgens loop je door de theetuin en betaal je voor de entree. Je zet je schoenen op de plank en begint aan het parcours. Dit blotevoetenpad is geen echte wandeling, je loopt gewoon in je eigen volgorde. Je waad door kleine slootjes, loopt door het bos, komt onderweg hangmatten tegen, een uitkijkpunt, een insectenhotel waar je onder een vergrootglas spinnen en andere beesten goed kunt bekijken en een voelbak waar je met je handen in kunt voelen. Na afloop spoel je je voeten met de tuinslang schoon, droogt ze af met een handdoek en eet een van de Brabantse koeken begeleid door een kopje kruidenthee in de theetuin. De kinderen spelen een potje kegelen en na afloop mogen ze een pauwenveer uitkiezen. Entree €3,50.

Meer informatie: Toon Kortoompark

Toon kortoom touwen

Blotenvoetenpad Elburg bij de dr. Vogeltuinen

Dit pad liepen wij op een prachtige zomerse dag. We leerden veel over de kruiden in de dr. Vogeltuinen, maar het pad zelf viel ons wat tegen. Juist op deze zomerse dag was af en toe door het water welkom geweest, maar behalve de waterpomp aan het einde van het pad was er geen slootje of watertje te zien. De natuurspeeltuin aan het einde van het pad was ook niet spectaculair en jammer dat je exact dezelfde route terug moet lopen om weer bij je auto te komen. Het pad is gratis en er is een leuke landgoedwinkel bij. De tuinen zijn prachtig. Entreeprijs: gratis.

Meer informatie: Elburg

IMG_0047IMG_0037

Ook leuk, maar niet door ons ervaren

Naast de Blotevoetenpaden die wij zelf hebben gelopen, zijn er nog meer Blotevoetenpaden in Nederland en de Benelux. Deze staan wel op mijn lijstje, maar ik heb ze niet zelf ervaren. Voor de volledigheid bespreek ik ze toch in deze blog, want misschien woon je er wel in de buurt of sta je binnenkort vlakbij zo’n Blotevoetenpad op de camping? Laat het in elk geval weten als je er geweest bent hoe het er was!

Lommel, België

Dit pad staat op ons lijstje voor dit jaar. We kunnen dus niet uit eigen ervaring spreken, maar de foto’s op de website zien er goed uit. Het pad is ongeveer 3 km lang en helemaal gratis! Op dit pad zijn tevens honden (aangelijnd) welkom. Meer informatie: Lommel

Blotevoetenpad Maasland

Ook deze hebben we niet zelf gelopen. De verhalen zijn niet heel positief. Weinig beschutting bij veel zon en eerder een blotevoetenpad wannabe dan echt interessant. Er is ook een maisdoolhof. Alleen open in juli, augustus en september.

Meer informatie: Maasland

omgeving pad twello

Christoffelhoeve te Elsendorp

Dit Noord-Brabantse pad staat ook nog op ons lijstje. Daphne Deckers en Marlies uit Boer Zoekt Vrouw gingen ons al voor en waren enthousiast. Op de website is te zien dat er in ieder geval goed over het concept “blotevoetenpaden” is nagedacht. Prijs: volwassenen €7,50, kinderen €5,00.

Meer informatie: Elsendorp

Educatie pluspunt Bergen op Zoom

Schoenen en sokken uit! Want ook in Bergen op Zoom is er een heel bijzonder pad. Maar liefst 2,5 kilometer kan je op blote voeten door de mooiste plekjes van Landgoed Lievensberg op de Brabantse Wal lopen.

Het Blotevoetenpad is een bijzondere manier om landgoed Lievensberg te ervaren. Harde steentjes gaan over in een knuppelpad van boomstammetjes. Dan weer kruipt modder tussen je tenen, wat daarna wordt weggeveegd door zacht mos. Warm zand van de open vlakte gaat over in een vochtig pad door het  donkere bos. Je komt weer op het “rechte pad”, wat je terugleidt naar de stad. Volg de paaltjes met de voetjes erop.  Zo beleef en voel je op een unieke manier Landgoed Levensberg. Entreeprijs: gratis.

Meer informatie: Bergen op Zoom 

toon kast schoenen

Gouwe voeten in Bovenkarspel

Dit Blotevoetenpad situeert zich rondom boerencamping de Gouwe Stek. Er is tevens een kruidenworkshop. Meer informatie: Gouwe voeten


Blotevoetenpad Nunspeet

In Kijktuinen Nunspeet is een ‘blotevoetenpad’ gemaakt waarbij naast het voelen van verschillende materialen aan de voeten ook aandacht is gegeven aan het spelen.

Spelenderwijs kennismaken met de natuur, met bloemen en planten en allerlei andere materialen…. Klauteren over boomstammen, glibberen over rotsen, maar ook het zand, de grond en de boomschors tussen je tenen voelen in het bos.

Soms loop je over een gazonnetje; daarna over het hoge gras van de prairie.

Hoe voelt het lopen over iets heel anders als vijverplastic of antiworteldoek of over een rioolbuis als evenwichtsbalk? Houten bruggetjes, evenwichtsbalken, bungelbanken, een uitkijkboom, wilgentenen, zand, modder, bospaden, stapstenen, keien, houten stapstenen van boomschijven. Van alles kom je tegen op je ontdekkingsreis langs het ‘blotevoetenpad’ in de Kijktuinen Nunspeet.

Entreeprijs: €7,50 Meer informatie: Nunspeet

Tips voor het lopen van Blotevoetenpaden

  1. Neem een handdoek en droge kleding mee
  2. Denk aan de zonnebrandcrème
  3. Een badpak of zwembroek voor de kinderen is handig

Onze favorieten uit deze lijst met de allerleukste blotevoetenpaden: Zutendaal, vanwege de afwisselende omgeving en ondergrond & Kraggenburg, vanwege de schitterende bloemenzee. Maar uiteindelijk zijn ze allemaal heel leuk, elk blotevoetenpad heeft zo zijn eigen charme. Welke is jouw favoriet? Of waar woon jij het dichtste bij?

Hier lees je meer over 3 blotenvoetenpaden in Nederland die echt avontuurlijk zijn. 

blotevoetenpaden

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Blotevoetenpaden
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #71
Volgend artikelSnapchat, is dat hot or not?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

6 REACTIES

  1. Leuk artikel! Blotenvoetenpad bij Opende is inderdaad heel leuk! Kleine aanpassing 😉 De koffie/theetuin van de Kleine Zanden in Opende gaat verder als Blote Voetenhof en is verplaatst naar Peebos 1a bij de werkschuur van Staatsbosbeheer. Voor pizza’s bakken kan je nog terecht op de Kleine Zanden

  2. Zutendaal en Kraggenburg zijn wij allebei geweest, echt allebei aanraders! Vooral Zutendaal was gaaf. Toen was ons zoontje 4, hij kon bijna alles zelf, behalve in het water hebben we hem soms moeten tillen.
    Leuk, al deze paden op een rijtje! Thnx!

  3. Erve Brooks in Geesteren, tussen Markelo en Lochem, is ook geweldig. Niet duur, mooie natuur en een goed terras met speeltuin ter afsluiting

  4. BVP Zutendaal zonder yell “tenenkaas!” is natuurlijk maar half werk; iedereen die daar was zal dat beamen. Het is erg duidelijk dat voor ons BVP Zutendaal favoriet is, hoewel het altijd goeie weer ter plaatse daarin een grote rol speelt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in