Dit boek moet iedere ouder gelezen hebben

speelruimteMisschien hebben jullie het al gezien, maar sindskort verkoop ik ook een kleine selectie boeken in de webwinkel. Deze boeken zijn met zorg uitgekozen. Ze voegen daadwerkelijk iets toe, het zijn geen boeken die je na een keer inkijken weer in de kast terug zet. De komende tijd zal ik wat meer uitleggen over de boeken die ik heb uitgekozen. Ik begin met het boek “Speelruimte” van Monique van der Zanden. Dit boek moet iedere ouder gelezen hebben. Vind ik. En als naslagwerk in de kast hebben staan.

Dit boek moet iedere ouder gelezen hebben

Waarom vind ik dat dan, dat je het als ouder gelezen moet hebben? Ik zal het uitleggen. Onze kinderen groeien op in een digitaal tijdperk. Waar ik me nog kan herinneren dat ik eindeloos in de speeltuin en zandbak speelde, door de brandgangen fietste en hutten bouwde in de tuin, zie ik zowel op de scholen die ik bezoek als thuis een verschuiving van spel.

Schermpjes

Sowieso zijn kinderen enorm gespitst op schermpjes. Wij hanteren een uur schermtijd per dag, maar ik zal eerlijk zijn. Als ik soms eens druk ben en de kinderen met z’n vieren achter elkaar aan door de kamer rennen, speelgoed rondgooiend en gillend, dan wil ik best wel eens een half uurtje de televisie aan zetten. Gewoon even rust. Zodat ik dat telefoontje kan plegen wat per se moet.

Een platte wereld

Schermpjes maken de wereld plat. Ze vertellen een verhaal, maar prikkelen niet de zintuigen. Zoals vroeger, toen je buiten speelde en rook, zag, hoorde, voelde en proefde. Op school zetten meesters en juffen met grote regelmaat het digitale schoolbord aan om te laten zien hoe een spin in de herfst zijn web bouwt. Tuurlijk steken kinderen er iets van op, maar het is toch anders als je in het bos loopt. Dan ruik je de boslucht, voel je de wind en regendruppels, zie je de spin, die je over je hand kunt laten lopen en dat kriebelt!

Het boek Speelruimte

Het boek Speelruimte maakt ouders en leerkrachten bewust van de kracht van ervaren. Het zet je zonder meer aan het denken. Niet alleen over welke ervaringen jij je kinderen aanbiedt, maar ook over hoe jij momenteel in het leven staat. Met je smartphone, je drukke baan en je laptop. Want zeg nou zelf: jouw agenda is toch eigenlijk ook veel te vol? Jij snakt toch naar ontspanning, tijd voor jezelf? Voel jij je niet steeds tekort schieten, omdat je to do lijst maar niet lijkt te slinken, er altijd wat aan de hand is en je van hot naar her rent? Denise Miltenburg schreef hier op Flaironline vorige week nog een heel herkenbare blog over met de titel: Ik wil rust! Ik adviseerde haar meteen dit boekje.

mijn-kind-kan-niet-spelen

Creëer rust en ervaringen

Na het lezen van dit boekje weet je hoe je zinvol spel bij kinderen kunt stimuleren en begeleiden, ze ervaringen kunt laten opdoen, kunt zorgen dat ze niet meer om een scherm vragen en ga je zelf ook meer rust ervaren. Het geeft inzicht in je eigen drukte en het staat boordevol praktische tips.

Ik zeg: kopen. Het kost maar €12,50, dus daar hoef je het niet voor te laten. Geef het aan je drukke vriendin, zus, dochter of koop het gewoon voor jezelf. Ik las het in 2 dagen uit. Lekker op de bank, met een warme mok thee erbij. Geloof me. Dit boek ga je koesteren. Dit boek moet iedere ouder gelezen hebben. Punt.

PS: mocht het snel uitverkocht zijn, dan kun je het nabestellen en dan heb ik het as vrijdag weer in huis om te versturen. 

terreur-van-de-klok

Vorig artikelTop 5 leukste speelgoed
Volgend artikelConceptstore Mini & Momo
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Leuk dat je mijn blog noemt Judith! Via mijn twitteraccount zag ik dat er veel op de link naar mijn Flairblog geklikt is en ook op de Facebookpagina van Flair is de blog heel veel gedeeld en geliked, het is dus bij veel mensen (vooral vrouwen) heel herkenbaar. Op zich hebben mijn kinderen juist nog best veel speelruimte (los van dat ‘stomme’ huiswerk) waarin ze heerlijk creatief en actief kunnen zijn, maar zelf heb/neem ik weinig tot geen speelruimte. En ik ben wel hun voorbeeld inderdaad. Dus ik moet het lezen zeg je? Samen met al die andere nog ongelezen boeken, zoals het boek met hoe ik mijn huis eindelijk eens een beetje opgeruimd krijg en dat hier al jaren ligt? Ik raak al gestrest van het idee dat dat er ook nog bij moet en ik wil eigenlijk nog veel meer zeggen over wat het nog ingewikkelder maakt maar laat ik dat maar niet doen. Bestellen dus?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in