Boeken Sint-Maarten

lampionnentocht-sint-maartenOp 11 november is het Sint-Maarten, van oorsprong een bedelfeest, tegenwoordig vooral een feest met lichtjes waarbij kinderen langs de deuren gaan om liedjes te zingen. Ze krijgen dan een mandarijntje als tegenprestatie, of wat gedroogd fruit, noten en snoep. Ik houd het graag gezond, dus ik kies liever voor hoofdzakelijk fruit, maar dat is ieder voor zich. Om het Sint Maarten feest met kinderen voor te bereiden, is het leuk om voor te lezen. Ik zocht uit welke leuke boeken er zijn, dus in deze blog mijn vondsten: Boeken Sint-Maarten!

Lees ook: Wat is de achtergrond van Sint Maarten?

Boeken Sint-Maarten

Voorlezen is voor alle kinderen goed. Hier begint het leesonderwijs mee. Laat kinderen lekker genieten van het voorlezen, zodat ze zelf hun leessmaak ontdekken en interesse krijgen om zelf boeken te gaan lezen. Heerlijk knus op de bank, onder een dekentje. Lekker warm! Een kaarsje aan, en boekjes over Sint-Maarten lezen. Na afloop met z’n allen aan de eettafel knollen uithollen en er mooie figuurtjes uit snijden. Een kaarsje erin en dan genieten van het magische effect als je alle lichten uit doet. Liedjes zingen. Mijn favoriete liedje is “In het najaar“. Genieten is dat! Natuurlijk na het Sint-Maartenfeest lootjes trekken voor het Wichtelen

Sint-Maarten 150 liedjes

Sint-Maarten en het Beertje

Sint Maarten en het Beertje is een boek met prachtige illustraties, geschreven door Dusikova en Schneider. Het gaat over Marieke, die met haar teddybeer bij de Sint-Maartens voorstelling in de stad staan te kijken. Ze hebben lantaarntjes mee en zingen uit volle borst. Ze zien hoe de goede Sint-Maarten zijn mantel deelt met een man die het heel koud heeft. Vlak daarna begint er een kleine jongetje te huilen, omdat hij zijn eigen lantaarn is kwijtgeraakt. Teddybeer geeft zijn lantaarn aan het jongetje, en Marieke deelt haar lantaarn met Teddybeer.

Sint-Maarten en het beertje

Tessel viert Sint-Maarten

Bij mijn zoektocht naar boeken Sint-Maarten vond ik ook Tessel viert Sint-Maarten. Dit boek zit vol sfeer, de illustraties zijn schitterend en het verhaal leest lekker weg. Het vertelt de geschiedenis van Sint-Maarten, gecombineerd met het verhaal van Tessel. Een nieuwe jas, een zelfgemaakte lantaarn, de spanning vooraf en het langs de huizen lopen zullen de belevingswereld van het kind zeker aanspreken. Het is geschikt voor jonge kinderen, maar grotere kinderen genieten net zo hard mee van dit verhaal.

Boeken Sint Maarten Tessel viert Sint-Maarten

Lichtjes voor Sint-Maarten

De kabouterkinderen gaan lantarentjes maken voor Sint-Maarten. Oebi heeft een heel mooie pompoen gemaakt, van papier. Hij is er erg trots op. maar de volgende dag is zijn lantaren kapot. Hoe kan dat? Heeft de plaagkabouter er misschien iets mee te maken?
Dit sfeervolle prentenboek is gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal van Sint-Maarten, waarin het belang van delen en vrijgevigheid centraal staat.

Lees ook: Sint Maarten of het Snoepfestijn?

Lichtjes voor Sint-Maarten

Bobbi viert Sint-Maarten

Bobbi viert Sint-Maarten is een leuk boekje voor de kleintjes en mag eigenlijk niet ontbreken in een lijst over boeken Sint-Maarten. Op 11 november gaan veel kinderen met een mooie lampion over straat om liedjes te zingen en snoepjes te verzamelen. Een spannende avond voor peuters en kleuters! Bobbi viert Sint- Maarten is het ideale voorleesboek om peuters voor te bereiden op deze bijzondere Nederlandse feestavond!

Lichtjes voor Sint-Maarten

Meer boekentips rondom Sint-Maarten

Wil je nog meer lezen over Sint-Maarten of andere jaarfeesten? Deze boeken kan ik ook aanraden:

Lees ook: Van Halloween naar Sint Maarten

het hele jaar feesten

Vorig artikelLimeau, biologische limonade siroop
Volgend artikelKerstboom poster
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in