Ken jij de traditie van het Wichtelen?

kaboutermannetje-en-vrouwtje-paddestoel-sterrendaaldersKen jij de traditie van het Wichtelen? Nee? Ik tot voor kort ook niet. Ik las er laatst iets over. Ik vond de gedachte zo mooi, dat ik besloot eens goed uit te zoeken wat het nu precies is en het met jullie te delen. Het is een traditie die komt uit Scandinavië. Het is nog niet overgewaaid naar Nederland, maar dat gaat het misschien wel doen. De gedachte is namelijk heel mooi. Ik wil er iets mee gaan doen!

De traditie van het Wichtelen

Zoals gezegd komt deze traditie uit Scandinavië. Daar bestaat het Wichtelmannetje, wat zoiets is als een huiskabouter. In de donkere dagen van de adventstijd verlangen mensen naar wat lichtpuntjes. De één heeft dat wat meer dan de ander, maar de meeste mensen vinden het niet zo fijn dat het vroeg donker is. De gedachte dat iemand aan je denkt is bovendien ook heel warm en prettig. Dat geeft warmte en licht aan mensen.

Hoe werkt het?

Vanuit die gedachte is het Wichelten ontstaan. Het begint op Sint Maartensdag. Met een groep mensen trek je die dag een lootje. Dat kan een groep collega’s zijn, vriendinnen, een klas of je gezin. Je verklapt natuurlijk niet meteen wie jij hebt getrokken. Degene die op jouw lootje staat, ga jij tot kerstmis verrassen met kleine cadeautjes. Dat kan een mooie kaart zijn, een spreuk via whatsapp, een kaarsje, een lief briefje, een stuk fruit, een theezakje, een warme kruik in je bed, een mooie steen of schelp die je gevonden hebt, een gedichtje, noem maar op. Jij bent het wichtelmannetje van de persoon op jouw lootje.

kabouters-sterrendaalders-op-een-rij

De kracht van het kleine

Waar het om gaat, is dat je die persoon met jouw creativiteit en originaliteit een beetje licht en warmte geeft in de donkere dagen voor kerst. Er zijn geen vaste dagen of momenten waarop je iets moet doen, hoe je het wichtelen vorm geeft mag je geheel zelf invullen. Misschien vind je het leuk om elke dag iets van je te laten horen, misschien doe jij het alleen elke week. Dat is aan jou. Het gaat om de kracht van het kleine. De kracht van mini-cadeautjes, die tot een groots gevoel van warmte kunnen leiden. Dat is de traditie van het Wichtelen. Vind jij het ook een mooie traditie? Doe je mee? In plaats van lootjes trekken kun je natuurlijk ook gewoon iemand uitkiezen die je kent en waarvan jij vindt dat hij of zij het verdient. Wellicht kan je eerste cadeautje voorzien worden van deze uitleg, zodat die persoon weet wat er komen gaat..

Meer informatie lees je hier

De kabouters van de afbeeldingen zijn te koop in de prachtige webwinkel Sterrendaalders!

heleboel-sterrendaalders-kabouters

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here