Ken jij de traditie van het Wichtelen?

kaboutermannetje-en-vrouwtje-paddestoel-sterrendaaldersKen jij de traditie van het Wichtelen? Nee? Ik tot voor kort ook niet. Laatst las ik er iets over. Ik vond de gedachte zo mooi, dat ik besloot eens goed uit te zoeken wat het nu precies is en het met jullie te delen. Het is een traditie die komt uit Scandinavië. Het is nog niet overgewaaid naar Nederland, maar dat gaat het misschien wel doen. De gedachte is namelijk heel mooi. Ik wil er iets mee gaan doen!

Lees ook: maak een adventsdoos

Lees: boeken Sint-Maarten

De traditie van het Wichtelen

Zoals gezegd komt deze traditie uit Scandinavië. Daar bestaat het Wichtelmannetje, wat zoiets is als een huiskabouter. In de donkere dagen van de adventstijd verlangen mensen naar wat lichtpuntjes. De één heeft dat wat meer dan de ander, maar de meeste mensen vinden het niet zo fijn dat het vroeg donker is. De gedachte dat iemand aan je denkt is bovendien ook heel warm en prettig. Dat geeft warmte en licht aan mensen.

Hoe werkt het?

Vanuit die gedachte is het Wichelten ontstaan. Het begint op 11 november, Sint Maarten. Met een groep mensen trek je die dag een lootje. Dat kan een groep collega’s zijn, vriendinnen, een klas of je gezin. Je verklapt natuurlijk niet meteen wie jij hebt getrokken. Degene die op jouw lootje staat, ga jij tot kerstmis verrassen met kleine cadeautjes. Dat kan een mooie kaart zijn, een spreuk via whatsapp, een kaarsje, een lief briefje, een stuk fruit, een theezakje, een warme kruik in je bed, een mooie steen of schelp die je gevonden hebt, een gedichtje, noem maar op. Jij bent het wichtelmannetje van de persoon op jouw lootje.

kabouters-sterrendaalders-op-een-rij

De kracht van het kleine

Waar het om gaat, is dat je die persoon met jouw creativiteit en originaliteit een beetje licht en warmte geeft in de donkere dagen voor kerst. Er zijn geen vaste dagen of momenten waarop je iets moet doen, hoe je het wichtelen vorm geeft mag je geheel zelf invullen. Misschien vind je het leuk om elke dag iets van je te laten horen, misschien doe jij het alleen elke week. Dat is aan jou. Het gaat om de kracht van het kleine. De kracht van mini-cadeautjes, die tot een groots gevoel van warmte kunnen leiden. Dat is de traditie van het Wichtelen.

Wichtelen zonder lootjes trekken

Vind jij het ook een mooie traditie? Doe je mee? In plaats van Wichtelen met lootjes kun je natuurlijk ook gewoon iemand uitkiezen die je kent en waarvan jij vindt dat hij of zij het verdient. Wellicht kan je eerste cadeautje voorzien worden van deze uitleg, zodat die persoon weet wat er komen gaat..

Meer informatie over het wichtelen lees je hier

Het wichtelmannetje zelf maken of kopen

De kabouters van de afbeeldingen waren ooit te koop in de prachtige webwinkel Sterrendaalders, maar helaas zijn zij gestopt. Wie creatief is en goed met hout kan werken, kan ze misschien wel zelf maken. Je kunt wel Wichtelmannetjes natuurlijk ook zelf maken van stof. Een werkbeschrijving om een huiskabouter te maken vind je hier. Vind je dat te moeilijk, dan zijn er ook kant en klare pakketten om een Wichtelmannetje zelf te maken. Daarnaast koop je ze kant en klaar via bijvoorbeeld bol.com. Wie Duits kan, heeft misschien ook iets aan dit filmpje met een voorbeeld hoe je een Wichtelmannetje kunt maken.

Tips en ideetjes voor het Wichtelen

In Duitsland kennen ze Wichtelen al wat langer. Op Pinterest kun je daarom ook veel tips en ideetjes vinden voor het Wichtelen die je kunt doen om een ander te verassen. Als je dus van plan bent om deze traditie te gaan oppakken, kan ik je aanraden om daar te kijken. Hierboven had ik ook al wat ideetjes gegeven. Een aanvulling hierop zou nog kunnen zijn:

Veel plezier met Wichtelen!

Ken jij de traditie van het Wichtelen?

Vorig artikelKerstcadeaus voor mezelf
Volgend artikelWinterwijn met klasse
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

4 REACTIES

  1. wij doen dat al een aantal jaar met de tijd. hebben zelfs een wichtel-appgroep, waarin mensen hun reacties delen. Is echt heel gaaf. aanrader.

  2. Wichtelen vond ik als kind altijd super leuk! Alleen 1x moest ik de juf wichtelen, dat vond ik heel eng. Een andere keer klaagde een jongentje die naast mij zat dat hij te weinig had.. eigenlijk vond ik wichtelen helemaal niet zo leuk. Zette liever gewoon mijn schoen. Thanks voor de blog tho

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in