Jouw coach voor het nieuwe jaar: de Purpuz agenda!

Jouw coach voor het nieuwe jaar: de Purpuz agenda!Terwijl ik wit weggetrokken van de verhuis-stress rondren, werd ik per post verrast met een coach voor het nieuwe jaar: de Purpuz agenda! Dit prachtige boekwerk, ik mooi grijs uitgevoerd en met een stevige kaft, brengt je meer geluk, balans en succes in het nieuwe jaar. Tenminste, als je ‘m op de juiste manier gaat gebruiken natuurlijk. Hoe dat werkt? Dat ga ik je uitleggen.

Zo werkt Purpuz agenda

De Purpuz agenda geeft 8 tools die je helpen om je doel te bereiken. Eerst begin je met het maken van een mindmap rondom je doel. Dit helpt je om je dromen te visualiseren. Bij de tweede tool ga je een matrix maken, zodat je deze dromen kunt ordenen. Een heel belangrijke stap, want anders zet je je gedachten vaak niet om in handelen. Als je dromen en doelen geordend zijn, ga je een plan maken. Je gaat bedenken welke stappen er nodig zijn om je doel te bereiken. Een logische vervolgstap is dan bedenken hoeveel tijd elke stap ongeveer kost en wanneer je ze gaat nemen. Zo kun je heel planmatig naar je doel toewerken. Dit doe je bij tool nummer 4. Dit zijn eigenlijk de meest ingewikkelde, maar zeker waardevolle stappen! Tool 5 is de maandplanning, dit geeft je structuur en overzicht voor een relatief korte periode. Deze maandplanning zet je om in een weekplanning bij tool 6. Om zeker te weten dat het niet alleen bij een planning blijft, ga je met tool 7 aan de slag. Dit is namelijk een dagreflectie. Iedere dag kun je stilstaan bij wat goed ging en waar je nog in kunt groeien. Tot slot is er tool 8, waarbij je terugkijkt naar de afgelopen maand, het heden en ook weer gaat nadenken over de toekomst. Moet je je doelen bijsturen? Is er iets anders nodig om ze te bereiken?

Purpuz in de praktijk

Oke, wat ik hierboven vertel is wellicht ietwat theoretisch, daarom heb ik de tools uitgelegd aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Ik wil bijvoorbeeld in het nieuwe jaar graag 5 kilo afvallen. Zo’n verhuizing in een feestmaand doet je lijn geen goed, zullen we maar zeggen… Uiteraard heb ik nog meer doelen, die ik heb ingevuld bij tool 1, zoals wat zaken in het nieuwe huis die ik geregeld wil hebben, contacten met vrienden en vriendinnen, doelen mbt de kinderen enz. Die kwamen allemaal naar voren in mijn mindmap. Ik heb ze bij tool 2, de matrix, verdeeld in zaken die ik heel graag wil en minder graag wil, dingen die me veel energie opleveren en minder energie opleveren. Sommige dingen heb je zelf veel invloed op, andere zaken kun je beter uitbesteden omdat je ze niet zelf kunt. Zo ben ik niet heel handig met klussen, dus de doelen op het gebied van mijn huis heb ik in de matrix ingevuld bij het vak “uitbesteden”. Nu is het wel zo dat een van de doelen die ik heb het maken van een 2e badkamer in ons huis is. Dat hoort bij een uitbesteder, maar het is pas realiseerbaar als we er de financiële middelen voor hebben. Er zal dus voor gespaard moeten worden, dus het doel sparen heb ik wel opgenomen in de matrix bij het vak “doeners”, want dat is iets dat ik zelf moet en kan doen. Net als afvallen, dat kun je (helaas) niet uitbesteden.

purpuz-matrixmindmap-purpuz-planner

Je doel belangrijkste doel kiezen

Bij tool 3 kies je het doel waar je het eerst mee aan de slag wil. Je kunt uiteraard meer doelen tegelijk kiezen, maar het advies is om met 1 doel te beginnen. Ik koos hier dus “afvallen” als doel en maakte een foto van mezelf met de instax camera als start en plakte deze op in de agenda. Daarna maakte ik een plan bij tool 4. Ik ga 1500 calorieën eten, 2 x per week sporten, 5 x per week 30 minuten wandelen, een dagmenu en weekmenu maken, zodat ik precies weet wat ik elke dag mag eten. Dat voorkomt dat ik toch over de maximale hoeveelheid calorieën heen ga. Bij tool 5 heb ik deze plannen omgezet in een tijdspad, met wat ik wanneer ga doen en maken. Ook heb ik de weegmomenten opgeschreven. Net als een tussendoel en een einddoel. Bij tool 6 heb ik een realistische deadline gemaakt en bij tool 7 een maandplanning. Het is niet erg als ik tussendoor iets moet wijzigen, omdat het anders loopt dan anders. Vanuit tool 7 heb ik bij tool 8 de maandplanning gemaakt en die voor de eerste week van januari ligt al klaar. Met tool 9 start ik op 2 januari, als de eerste dag begint. Ik zal die dag eindigen met reflectievragen en kijken of ik de dag erna iets anders moet doen.

Klinkt simpel

Klinkt allemaal simpel hè? Het is voor ieder doel toepasbaar. Het leuke is, dat de agenda ook gewoon een agenda is. Je kunt je afspraken er bij houden, je to do’s en er is een creatieve ruimte. Bovendien vind je elke week een inspirerende quote op de pagina en is er ruimte om je dagdoel te formuleren. Mij lijkt het superhandig en ik ga ‘m dan ook zeker gebruiken dit jaar! Meer weten over deze praktische en handige agenda? Je leest hier er hier alles over. Wil je de Purpuz agenda ook? Je koopt ‘m hier.

Wat zijn jouw doelen voor het nieuwe jaar?

purpuz-agenda

Vorig artikelFree Printable kalender voor 2017
Volgend artikelBubbelend het jaar uit
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in