De hypotheek die je kunt mee verhuizen

Mijn allereerste huis kocht ik met mijn ex. Het was een prachtig appartement in de binnenstad van Den Haag. Ik kwam vanuit een kleine bovenwoning die we samen huurden, het wonen in de stad was een verademing en de nieuwbouw helemaal. Alles recht, alles wit, geen muizen en ik liep zo de kroeg in. Dat was in de tijd dat ik nog geen kinderen had, dus dat deed ik toen nog regelmatig. We namen een vrij standaard hypotheek met een aflossingsvrij deel. Maar de relatie hield geen stand. Ik besloot weg te gaan en werd door mijn ex uitgekocht. Hij kon daar blijven wonen, ik ging op zoek naar iets anders.

De pied a terre van Frits Bolkenstein

Ik kwam terecht in een veel kleiner appartementje van 60 m2. De pied a terre van Frits Bolkenstein. In de tijd dat hij nog in de tweede kamer zat, sliep hij er regelmatig. Later hebben zijn kinderen er nog in gezeten, althans, dat heb ik van horen zeggen. Het was best spannend om alleen een huis te kopen. Ik kon met mijn leerkrachten salarisje destijds nog niet zo’n hoog bedrag lenen, maar het ging allemaal net. De hypotheekadviseur tipte mij destijds een hypotheek die ik zou kunnen mee verhuizen.

De hypotheek die je kunt mee verhuizen

Ik snapte er destijds niet echt veel van, maar ik wist zeker dat ik geen aflossingsvrij deel meer wilde (dat stuk wordt namelijk nooit van jezelf). Het voordeel van een hypotheek die je kunt mee verhuizen, is dat de looptijd blijvend is. Ik kocht deze woning met een looptijd van 30 jaar. In de loop van de jaren ben ik nog 2 keer verhuisd, maar mijn hypotheek nam ik steeds mee. Daardoor hoefde ik over dat deel geen extra kosten te betalen, de rente bleef gelijk en deze hypotheek heb ik dus op mijn 55e volledig afgelost. Dit betekent, dat ik over 14 jaar een flink stuk daal in mijn woonlasten. Ideaal, want dat is precies als de kinderen volop aan het studeren zijn.

Hyptoheekadvies

Ik ben dus ontzettend blij met het advies van onze hypotheekverstrekker destijds. Toen ik met Maik een ander huis kocht, heeft hij wederom goeie adviezen gegeven. Mede daardoor hebben wij nu dit prachtige huis kunnen kopen van 200 m2, voor minder woonlasten dan we hiervoor hadden. Het loont dus zeker de moeite om goed advies te vragen en hypotheken met elkaar te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld bij NIBC Direct, die je trouwens alleen via een tussenpersoon kunt inschakelen. Wij hebben nu bijvoorbeeld geen looptijd meer van 30 jaar, maar wij hebben gekozen om alles te hebben afgelost als Maik met pensioen gaat. Dat klinkt nog als een ver-van-mijn-bed show, maar het gaat zo hard! Sterre is alweer 11 jaar.

Iedere fase een andere woning

Of wij hier voor altijd blijven wonen weet ik niet. Ik heb ervaren dat je in iedere fase van je leven weer andere woonwensen hebt. Ons vorige huis stond op een fantastische plek, maar het huis zelf was gewoon veel te klein voor 4 kinderen. Toen we het kochten had ik net 3 miskramen gekregen en geen idee of ik ooit überhaupt 1 kind zou krijgen. Zo zie je maar hoe alles verandert. Een collega van mij die binnenkort met pensioen gaat heeft recent zelf een huis laten bouwen. Zij heeft juist weer gekozen voor een gelijkvloerse woning, zodat ze er kan blijven als ze ooit slecht ter been wordt. Het zou dus zomaar kunnen dat wij over 10 jaar ook weer een andere keuze maken. Maar voor nu wonen we hier heerlijk. Zoveel ruimte, alle kinderen een eigen kamer, een eigen tuin!

Happy Hypotheek

NIBC Direct is een hypotheekverstrekker die de klant voorop stelt. Ze denken goed met je mee als het gaat om je woonwensen nu, maar houden ook rekening met de toekomst. Zoals ik net in mijn verhaal heb beschreven, weet je nooit vooraf wat er in je leven zal gebeuren, en is het belangrijk dat je flexibel bent. Laat je dus altijd goed adviseren door een deskundige, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je een life-event meemaakt wat je vooraf niet zag aankomen.

In samenwerking met NIBC Direct

Vorig artikelDe veelzijdige Danish Design horloges
Volgend artikelRestaurant Chiapas Taco Cartel
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in