Die speeltuin tijdens Corona, mag dat nou wel of niet?

speeltuin landal mont royalEr heerst verdeeldheid onder de moeders. Er was namelijk eerst discussie over de scholen. Moesten die nou wel of niet dicht? Omliggende landen sloten de scholen, dus werden de mensen in Nederland bang. Waarom doen wij dit niet? Lopen we gevaar? Lopen onze kinderen gevaar? Toen gingen de scholen dicht, maar mochten kinderen wel buitenspelen van onze Minister-President. Met als gevolg overvolle speeltuinen. Ook dat leverde weer flink wat gedoe om tussen moeders (en vaders) onderling. De grote vraag is nu dus: die speeltuin tijdens Corona, mag dat nou wel of niet?

Lees ook: Stoepkrijten voor opa en oma in tijden van Corona

Die speeltuin tijdens Corona, mag dat nou wel of niet?

Er kwamen direct veel vragen bij het RIVM binnen na het sluiten van de scholen. Een van die vragen was: mogen kinderen nog wel samen spelen? En ook: mag ik nog met mijn kind naar de speeltuin? Het RIVM stelde ouders gerust: kinderen kunnen gewoon met elkaar spelen, mits het niet in groepen van 30 kinderen is. Gebruik je gezonde verstand. Weet jij dan nu precies waar je aan toe bent? Nee? Dat snap ik! Stelt het RIVM ouders dus gerust? Totaal niet wat mij betreft. Het RIVM zaait juist verwarring.

Niet in groepen van 30 kinderen

Wat betekent het als het RIVM zegt: het mag, maar niet in groepen van 30 kinderen. Is het dan oke als er 29 kinderen in de speeltuin zijn? Of moeten het er 5 zijn? En hoe zit dat dan met die 1,5 m afstand? Je kunt dat kinderen natuurlijk uitleggen, maar het blijven toch kinderen. Ze vergeten het en spelen ineens toch weer tikkertje of verstoppertje, waarbij ze zich samen achter een houten huisje verstoppen bijvoorbeeld. Nu schijnen kinderen niet zo’n grote rol te spelen bij de besmettingen, maar wat betekent “niet zo’n grote rol” dan? En “even voorzichtig zijn”? Een speeltuin die “grotendeels leeg is” hoeveel kinderen zijn er dan? Niet “te slap omgaan met de regels” wat zegt dat? Met andere woorden: Kan het dan nou wel of niet, die speeltuin tijdens Corona?

Die speeltuin tijdens Corona, mag dat nou wel of niet?

Verdeeldheid en oordelen

Wat er nu gebeurt, is dat ouders elkaar de les gaan lezen. Omdat er staat dat we “misschien even wat dingen moeten uitstellen” (maar misschien ook niet?) Het liefst wijzen ouders elkaar terecht op social media. Moeders die van leer trekken, omdat “in de speeltuin spelen ècht niet kan!” Stories op Instagram met foto’s uit ziekenhuizen met verpleegkundigen die schrijven: wij werken voor jou, blijf jij thuis voor ons. En waarbij dan geschreven wordt: blijf thuis en ga dus óók niet met je kont in de speeltuin zitten! Of berichten op facebook van mensen die schrijven: er moet me iets van het hart, hoe kan het dat de hele speeltuin voor mijn deur vol zit met ouders en kinderen? Ik word daar heel verdrietig van, deze oordelen. Dit heeft alles te maken met hoe jij de informatie van het RIVM interpreteert. En nee, deze informatie is niet duidelijk! Verre van!

Die speeltuin tijdens Corona, mag dat nou wel of niet? onduidelijk

Meneer van Dissel, wees eens duidelijk!

Daarom roep ik het RIVM, en dan met name meneer van Dissel, maar ook onze premier Rutte, op om duidelijkheid te verschaffen. Die speeltuin tijdens Corona, mag dat nou wel of niet? Er is behoefte aan heldere taal. Een ja of een nee. Van kinderen kun je niet verwachten dat ze 1,5 m afstand houden. Kan het dan wel, of kan het dan niet? En als het wel kan, dan alleen als er verder niemand is, of kun je ook in de speeltuin als er 3 buurkinderen zijn? Ik wil geen antwoorden als: gebruik je eigen gezonde verstand, denk na, misschien, voorzichtig. Ik wil heldere taal, zodat die meningen, oordelen en verdeeldheid onder ouders verdwijnt. Hetzelfde geldt voor sporten of wandelen. Het RIVM zegt: “dat kan natuurlijk best, als je alleen bent of met een bekende naast je” Maar wie is die bekende dan? Mijn buurvrouw van 2 huizen verderop? Een vriendin? Een collega? Of alleen mijn 13 jarige puberdochter uit mijn eigen gezin? Ook dit vind ik niet helder

Stop met oordelen over anderen

Er is dus meer duidelijkheid nodig. De ernst van deze situatie, daar zijn de meeste mensen echt wel van doordrongen. De regels zijn alleen onvoldoende helder. Tik in op google “met kinderen naar de speeltuin tijdens Corona, mag dat?” en je ziet legio artikelen die van ja naar nee gaan. Iedereen zegt iets anders. Lieve moeders, stop met elkaar aanspreken op een bezoek aan de speeltuin. Als alle deskundigen over de hele wereld het al niet met elkaar eens zijn en er een verschillend beleid op na houden, hoe kan het dan dat wij als moeders opeens de wijsheid in pacht hebben?

Die speeltuin, hoe zit dat dan?

Mijn eindconclusie over die speeltuin is dus: ik weet het niet. Ik weet het oprecht niet wat goed is. Ik kan je wel vertellen hoe ik er zelf mee omga. En ik vraag je om er niet over te oordelen, want ik weet niet wat goed is. Wij hebben in de wijk meerdere speeltuintjes. Ik geloof er in dat het goed en gezond is voor de kinderen, om af en toe even buiten te spelen en te bewegen. Ik kan daarmee niet 100% voorkomen dat ze in aanraking komen met andere kinderen, maar als ik bij een speeltuin kom waar meer dan 3 andere kinderen zijn, ga ik naar een andere plek. Mijn kinderen spelen ook buiten, en soms zijn er dan buurkinderen. Ik heb ze uitgelegd dat ze 2 meter afstand moeten houden, maar kleine Fee doet dit niet altijd. De andere kinderen volgens mij wel. Na thuiskomen laat ik ze direct hun handen wassen. Mijn kinderen zijn niet verkouden. Als ze dat worden, houd ik ze binnen. Zodra het RIVM zegt dat in de speeltuin spelen en samen spelen niet meer mag, dan is het helder.

Meer leesvoer

Deze artikelen zijn ook over dit onderwerp geschreven en waren oa de bronnen voor deze blog:

fee-in-de-speeltuin-rennen

 

Vorig artikelStoepkrijten voor opa’s en oma’s tijdens de coronacrisis
Volgend artikelGratis printbaar dagboek voor tijdens de Corona crisis
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Heel herkenbaar. Ik was met twee van mijn eigen kinderen in de speeltuin. Geen andere kids in buurt. Mijn eigen kids bleven geen 2 meter uit elkaar. Dat is niet mogelijk. De drinken gedurende de dag ook wel een per ongeluk uit hetzelfde glas. Maar ik werd wel met argus ogen gevolgd. Ik dacht dat ik redelijk safe was. Ik vind ook wat van de toon waarop wij elkaar aanspreken. Ook van sommige middenstanders. De winkels die een bevel hebben uitgevaardigd en een hoop beschuldigende berichten via social media verspreiden, die vermijd ik even een tijdje. Winkels die gewoon vriendelijk communiceren in de geest van wij zijn open en als iedereen de volgende richtlijnen in acht neemt komt het goed, bezoek ik wel.

  2. Bedankt voor deze blog. Ik weet het ook niet. Ik kom namelijk uit Tsjechie en daar mag het echt niet meer, speelplaatsen zijn ook gesloten. Maar daar zijn ze meer van..voorkomen is beter dan genezen. Dus voor mij is nu niet naar de speelplaats. Ik heb trouwens wat oudere kinderen van 13 en 11. Dochter van 11 speelt normaal heel vaak met haar buurmeisjes, maar ik zie dat ze nu ook wat voorzichtiger zijn. Vandaag was ze thuis en mocht ze met haar broer skeeleren toen er niemand op het pleintje voor het huis was. Verder zijn we thuis gebleven, want het bosje, parkje ezv. dat we hebben gepland was ook geen goed idee. Lastig dit,, maar er zou wat duidelijkheid van RIVM en de regering moeten komen. Wat ze nu b.v. in Duitsland of Belgie hebben is, dat er samenscholing verbod. Maar er mogen nog steeds 2 mensen met elkaar, dat geldt daar misschien ook voor de kids? Zo verwaren dit. Groetjes Pavla

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in