Activiteiten om te doen met een driejarige

Als je kindje 3 jaar is, zul je merken dat ze zich aan de ene kant langer kunnen concentreren, maar ze aan de andere kant ook heel graag alles met mama willen doen. Zelf vind ik het heel saai om steeds dezelfde activiteiten te doen, dus probeer ik steeds iets nieuws te verzinnen wat bij de leeftijd van een driejarige past. Ik ben het meest fan van activiteiten waar ze ook nog iets van leren. Ik maakte een lijst met activiteiten om te doen met een driejarige.

Activiteiten om te doen met een driejarige

Als kinderen drie jaar zijn wordt de motoriek, zowel grof als fijn, langzaam beter. Ze kunnen dan ook activiteiten doen die de motoriek stimuleert. Ze kennen hun lijf, kunnen vaak benoemen wat alle lichaamsdelen zijn en hebben steeds meer inzicht in oorzaak en gevolg. Thematisch werken kan heel leuk zijn, ze gaan nog helemaal op in een verhaal en hebben veel fantasie. Ook herhaling vinden ze prettig. Het geeft niks om een week lang elke dag hetzelfde boekje voor te lezen.

Voorlezen

Zoals ik hierboven al schreef vinden driejarigen het heerlijk om op de bank met mama boekjes te lezen. Je kunt boeken halen bij de bibliotheek, of je koopt af en toe zelf een boekje. Wij hebben inmiddels een aardige verzameling prentenboeken rondom allerlei thema’s. Ik heb een boekenrek en elke maand zet ik daar nieuwe boeken op voor de kinderen. Met Fee lees ik boekjes op de bank en sluit dat af met het zingen van een liedje dat er bij past of we maken een tekening erbij.

Tekenen

Een kind van drie jaar tekent nog niet met een doel. Als je zegt: we gaan een bloem tekenen, dan komen er wat lijnen en cirkels in verschillende kleuren op papier en dat noemen ze een bloem. Dit maakt niet uit, laat ze gewoon het materiaal ontdekken. Geef steeds andere tekenmaterialen. Denk aan krijtjes, potloden, vingerverf, waterverf, plakkaatverf, viltstift. Blijf er altijd bij zitten, zodat je kunt opletten dat je muren niet onder de verf komen te zitten en je ook kunt begeleiden indien nodig. Op tafel leg je een zeil of een schilderplank.

Knutselen

Ook knutselen gaat nog vooral veel om het “doen” en minder om het resultaat. Knippen kunnen kinderen vaak nog niet, scheuren wel. Dat is ook nog eens heel goed voor de fijne motoriek. Evenals het maken van propjes. Knip bijvoorbeeld een vis, een paddestoel, een sneeuwpop, een herfstblaadje en laat kinderen met gekleurd vloeipapier stukjes scheuren of propjes maken. Deze kunnen ze met plaksel op de vis of een ander figuur plakken. Ze vinden de activiteit erg leuk om te doen en als jij het figuur hebt geknipt en helpt met plakken, zijn ze ook op het resultaat erg trots.

Kralen rijgen

Voor jonge kinderen heb je pakketten met grote kralen en touw, die ze kunnen rijgen. Dit is best een werkje waar ze wat concentratie voor moeten hebben, maar ze vinden het vaak erg leuk. Ze maken kettingen die ze vervolgens de hele dag dragen. Daarna haal je alles weer los en de volgende dag doen ze het nog eens. Je koopt houten kralen bijvoorbeeld bij Ilovespeelgoed en Saartjeswereld.

Borduren

Grimms heeft een houten vis met 3 gekleurde veters die kinderen kunnen borduren. Heel eenvoudig, maar goed voor de motoriek, concentratie en ze vinden het erg leuk. Als je er zelf ook bij gaat borduren met naald en draad raken ze nog enthousiaster. Fee kan dit best lang achter elkaar volhouden.

Spelletjes

Kinderen zijn ook gek op spelletjes. Denk aan de kleurentorentjes of andere kleurenspelletjes. Ook spellen waarbij ze moeten tellen vinden ze leuk. Haba heeft bijvoorbeeld best veel spelletjes voor kinderen vanaf 3 jaar. Je kunt ook zelf een spelletje verzinnen: denk aan het verstoppen van een koekje in de woonkamer wat ze daarna mogen opeten. Hier altijd een heel groot succes!

Zingen en dansen

Zet eens muziek op en leg wat verkleedkleren neer. Ik hoef dan meestal niks te doen, Fee gaat meteen de kleren aantrekken en dansen op de muziek. Soms doe ik mee met dansen, maar meestal is dat helemaal niet nodig. Liedjes zingen doet ze ook graag, gewoon samen op de bank.

Stoeien

Zowel jongens als meisjes houden van stoeien. Dat moet natuurlijk wel voorzichtig met van die kleintjes, maar denk aan een stoei-spel waarbij je op de grond gaat zitten en je kindje je moet proberen om te duwen. Of laat ze vliegen als een vliegtuig op je benen. Succes verzekerd!

Buitenspelen

Natuurlijk spelen alle kinderen ook graag buiten. Met een bal, een step, een fietsje. Je moet daar natuurlijk wel bij blijven als ze zo klein zijn. Met de kou is het misschien niet heel aantrekkelijk, maar al ga je maar een kwartiertje, dan zijn ze toch even lekker buiten aan het rennen. Tikkertje vinden ze ook leuk!

Vorig artikelHelemaal hip: de winterbarbecue!
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #161
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in