Een boek over het Coronavirus voor kinderen

Een boek over het Coronavirus en meer...Een boek over het Coronavirus voor kinderen, bestaat dat eigenlijk, vroeg ik me af? Dat bleek zo te zijn. Monsterlijke Microben van Professor Marc van Ranst (de viroloog die steeds op tv is in België) en Geert Bouckaert is heel informatief voor kinderen, die wat meer willen weten en vooral ook begrijpen over virussen, schimmels en bacteriën. In dit boek zijn de meest originele en interessante vragen gebundeld die kinderen hebben over microben. De erg grappige illustraties zijn van Sebastiaan van Doninck, ze geven het boek echt een leuke look & feel. De tekeningen spraken erg aan bij mijn kinderen, er werd zelfs ruzie gemaakt over wie welk hoofdstuk mocht lezen aan de hand van de plaatjes! Wij hebben het boek nu een week in huis en in deze blog ga ik vertellen wat we er van vinden.

Lees ook: Corona dagboek free printable
Lees ook: Online activiteiten tijdens de Coronacrisis

Een boek over het Coronavirus voor kinderen

Even voor de duidelijkheid: dit boek gaat dus niet alleen over het Corona virus. Integendeel zelfs, het Coronavirus wordt alleen op bladzijde 49, 50 en 51 besproken. Die pagina’s gaan echt over de huidige situatie, de pandemie en de zoektocht naar een vaccin. Alle andere pagina’s gaan over andere virussen, schimmels en bacteriën, maar geven zeker een goed inzicht in hoe dat nou werkt met die gekke, niet-zichtbare beestjes.

Hoe is het boek opgebouwd?

Een boek over het Coronavirus voor kinderen moet natuurlijk een goede opbouw hebben en zeker geen saaie kost zijn. Daarom zijn de plaatjes ook zo helpend: ze zorgen ervoor dat een soms wat ingewikkeld verhaal duidelijker wordt door de beelden. Globaal is het boek opgebouwd uit 5 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat vooral over wat microben zijn en wat ze doen. Er zijn natuurlijk goede en slechte microben. In het tweede hoofdstuk wordt uitgelegd hoe ze zich verspreiden (ze hebben een gastheer nodig) en wat je er aan kunt doen om te zorgen dat slechte microben zich juist niet verspreiden. In het derde hoofdstuk kun je lezen hoe het komt dat griep iets is dat ieder jaar weer terug komt en in het vierde hoofdstuk gaat het over microben, zoals Corona, die echte moordenaars zijn. Het laatste hoofdstuk vonden mijn kinderen het leukst: hier kunnen ze allerlei proefjes doen om wat ze hebben gelezen in praktijk te zien gebeuren!

monsterlijke microben

Ook interessant voor volwassenen!

Wat ik leuk vind aan dit boek, is dat het naast voor kinderen ook voor mij erg leuk was om te lezen. Ik heb het boek aan de kinderen voorgelezen, omdat ik er dan meteen met ze over kon praten. Dat werkte goed. Ik leerde bijvoorbeeld dat bacteriën in de vriezer niet meer vermeerderen, maar ook niet dood gaan. Zodra je dus eten uit de vriezer haalt en op een warme plek zet, kunnen bacteriën zich direct weer gaan vermeerderen. Dat wist ik niet!

Handen wassen

Een van de maatregelen rondom het Coronavirus is, dat we veel onze handen moeten wassen. In dit boek wordt haarfijn uitgelegd waarom dit zo belangrijk is. Zeker voor kinderen die daar in het dagelijks leven een beetje makkelijk mee omgaan, is dit stuk heel verhelderen. Ook in niet-Corona tijden. Ze zullen hier zeker vaker hun handen door gaan wassen, is mijn ervaring.

Verkoudheid en antibiotica

Ook interessant is het stuk over hoe dat nou werkt met een verkoudheid, buikgriep en antibiotica. Je krijgt echt inzicht in hoe dat gaat. Als je inzicht hebt, kun je ook zorgen dat je minder vatbaar bent. Vogelgriep, Malaria, HIV en Ebola worden ook besproken.

Proefjes

Tot slot staan er achterin het boek 5 toegankelijke proefjes met huis, tuin en keuken spullen die je dus eenvoudig met je kinderen samen kunt doen. Een truc met een aardappel en je eigen bacteriën kweken, om te zien hoe dat gaat. Hier waren ze daar erg enthousiast over.

Review Monsterlijke Microben

Ik vind dit boek een aanrader. Het is enorm leerzaam voor jong en oud. Alles wordt op heel begrijpelijke manier uitgelegd en aangevuld met plaatjes. Door de proefjes achterin kun je het geleerde bovendien in praktijk brengen. Hoewel Corona genoemd wordt, is dit niet waar het boek alleen over gaat. Het geeft juist heel goed inzicht in hoe dat nou werkt met virussen, bacteriën en schimmels in het algemeen en waarom goed handen wassen en afstand houden zo belangrijk is. Koop hier Monsterlijke Microben.

boek coronavirus

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #275
Volgend artikelAll Gems, een duurzaam kinderkledingmerk
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in