Facturen maken voor je eigen onderneming

stempel hipenhotIk krijg regelmatig vragen van mensen die een eigen onderneming willen starten over hoe dat nou werkt met je boekhouding enzo. Dat snap ik, want dat is ook best ingewikkeld. Daarom heb ik zelf een boekhouder die voor mij elke drie maanden de belastingaangifte doet. En ja, dat kost geld. Dus dat is misschien niet het beste idee om daar mee te beginnen. Eerst maar eens wat omzet regelen, toch? In deze blog ga ik je wat basic dingen uitleggen over je boekhouding en factuur maken. Want met het maken van facturen begint het tenslotte!

Producten of diensten verkopen?

Als je een bedrijf gaat starten is het slim om dit te doen met iets wat je passie is. Zo voelt het niet als werk, maar als een hobby. Er zijn in feite twee opties om je geld mee te verdienen: met het verkopen van een product of met het verkopen van een dienst. Of allebei, zoals ik. In mijn geval verkoop ik producten die ik deels zelf ontwikkel (de planners en bureauleggers) en die ik inkoop (bijvoorbeeld de Ostheimer diertjes). Op elk product zit een stukje marge. Dat is niet meteen je volledige winst, want er gaat een deel van je marge op aan verpakkingsmateriaal, reclame maken, de hosting van je website, etc. Er zijn dus zogenaamde verborgen kosten die de klant niet meteen ziet, maar jij wel hebt. Daarnaast verkoop ik ook diensten met mijn blog. Ik schrijf artikelen als deze, waar ik een link in verwerk voor een klant die graag zijn website onder de aandacht brengt bij een specifieke doelgroep. Hierbij betaalt de klant mij voor mijn tijd (die ik kwijt ben aan het schrijven van zo’n artikel), de autoriteit van de website (ik ga al ruim 10 jaar mee, dus heb al een aardige naam opgebouwd) en mijn expertise over het onderwerp. 

Bruto en netto inkomsten

Voor zowel de producten als de diensten wil ik betaald worden, en ik wil er ook nog iets aan overhouden. Wie in loondienst is, heeft soms het idee dat het slapend rijk worden is, zo’n blog, maar dat is natuurlijk niet zo. Je gaat zelf toch ook niet voor niks naar je werk? Plus dat je in loondienst ook veel meer verdiend dan je uiteindelijk op je rekening krijgt, omdat er allerlei zaken worden ingehouden. Belasting, verzekeringen, pensioen etc. Jij ziet dat niet, omdat je alleen het netto bedrag op je rekening krijgt. Maar een ondernemer krijgt het volledige bedrag op zijn rekening en moet vervolgend nog een heleboel afdragen aan de belastingdienst, moet zelf zijn verzekeringen voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid regelen en voor zijn eigen pensioen zorgen. Daarnaast zijn er ook kosten die betaald moeten worden. Bijvoorbeeld voor marketing, professionalisering, hosting van je website, systeem waar je je webwinkel in bijhoudt, ruimte waar je producten liggen enz. Denk dus niet te snel dat een ondernemer “te duur” is, een ondernemer berekent in zijn producten en diensten ook al deze extra kosten door die niet geregeld zijn als je eigen ondernemer 

Facturen maken voor je eigen onderneming

Als je dan je product of dienst verkocht hebt, dan moet je goede facturen maken voor je onderneming. Veel bedrijven hanteren verschillende regels voor een hun facturatie systeem, dus het is goed om vooraf te vragen of er nog specifieke voorwaarden zijn. Verder zijn er ook een aantal wettelijke regels waar je aan moet voldoen. Zo moet er in ieder geval de datum, je NAW gegevens en het btw nummer van jezelf en de klant op staan. Ook een omschrijving van wat je geleverd hebt moet vermeld worden. Daarnaast moet het bedrag met en zonder btw vermeld zijn. Soms hoef je geen btw te rekenen, dan zet je op je factuur dat de btw verlegd is. Je kunt alle over een factuur maken nog eens nalezen. 

hipenhot notitieblok

Vorig artikelWat te doen op Ameland? Bezienswaardigheden en activiteiten.
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #379
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in