Feestelijk kerst dessert; cheesecake-bars

feestelijk kerstdessert met swirlFeestelijk kerst dessert; cheesecake-bars met lingonberry-swirl is een perfect recept voor kerstborrels of als kerst dessert. Zeker ook als je veel mensen over de vloer krijgt rond de feestdagen. Je neemt het namelijk makkelijk mee, en je kan het makkelijk in kleine(re) stukken snijden. Vorige week was ik door mijn Instagram-feed aan het scrollen. Eén van mijn favoriete accounts die ik volg, Cloudykitchen, postte de afgelopen tijd bijna non-stop de meest lekkere recepten voor de feestdagen. Waaronder het recept waarop dit feestelijk kerst dessert recept op gebaseerd is: cheesecake-bars met lingonberry-swirl.

Lees ook: Recept wentelteefjes met gember-mascarpone crème
Lees ook: Recept supersnelle mousse van Nutella

digestive koekjes in de keuken machine

Feestelijk kerst dessert; cheesecake-bars met lingonberry-swirl

Ik hou erg van koken en bakken, en heb een grote verzameling kookboeken waar ik inspiratie uit op doe. Het lastige van het expat-leven is, dat je niet altijd (en soms nooit) aan bepaalde producten kan komen. Ik woon nu al weer 5,5 jaar in Saoedi-Arabie. En ondanks dat de winkel op onze compound een groot assortiment Amerikaanse en Engelse producten verkoopt, kan ik aan heel veel dingen eenvoudigweg niet komen. Zo was dit recept oorspronkelijk met een cranberry suasje. Maar geen cranberries te vinden hier. Een potje lingonberry-jam van de Ikea (ja, die we hebben we hier ook!) had ik nog wel. Dus dat heb ik gebruikt. Rietsuiker, was er ook niet vandaag. Maar ik had nog golden caster sugar. Prima! Zo kook ik altijd, ik kijk wat er is, en als iets er niet is, probeer ik het te vervangen en ik merk dan vanzelf wel of het lukt of niet. Lekker avontuurlijk!

noten hakken in de keukenmachineboter en koekrasp

Dit heb je nodig voor dit feestelijke kerst dessert

Dit feestelijk kerst dessert recept bestaat uit drie gedeelten. Het recept voor de koekjesbodem, het recept voor de Lingonberry swirl en het recept voor de vulling. Ik zou beginnen met de Lingonberry swirl, daarna de koekjesbodem en tot slot de vulling. Als het af is, moet het nog ongeveer 1 uur opstijven in de koeling. Hier komen de ingrediënten voor dit feestelijk kerst dessert!

Lingonberry swirl

½ potje lingonberry jam van Ikea
1 eetlepel heet water
1 a 2 eetlepels suiker (naar smaak)

Koekjesbodem

550 g digestive koekjes (of ginger snaps, of Graham crackers)
120 g rietsuiker
1 ½ theelepel kaneel
½ theelepel zout (ik gebruikte Himalaya zout, fijn zeezout werkt ook prima)
160 g pecan noten, gehakt
270 g ongezouten boter, gesmolten

Vulling

120 g plus 300 g slagroom (volle)
1 zakje poedergelatine
455 g cream cheese, bijvoorbeeld Monchou, op kamertemperatuur
120 g rietsuiker
1 ½ theelepel kaneel
¼ theelepel gemalen kruidnagel
¼ theelepel gemalen nootmuskaat

Verder heb je nodig voor dit feestelijk kerst dessert

  • Bakpapier
  • Een spuitzak
  • Rechthoekige bakvorm (23×33 cm). (Ik gebruikte een vierkante (32x32cm) bakvorm, en heb iets meer vulling gemaakt: wat extra cream cheese (half bakje) en iets meer slagroom geklopt (1/3 cup) dus dat valt te verwaarlozen. Ik vond het zonde om de restjes niet te gebruiken dus vandaar dat ik het er gewoon bij gedaan heb.
  • Eventueel: sprinkles of andere versiering. Ik gebruikte kleine gouden sterretjes (ooit gekocht bij een goede keukenwinkel) en een Kerstman-versiering van de Hema.

Zo maak je het

Als je alle ingrediënten op het aanrechtblad hebt neergelegd, kun je aan de slag met het maken van dit super feestelijke kerstdessert. Het maken duurt ongeveer een uur.

Lingonberry-swirl

Voor de Lingonberry-swirl doe je de ingrediënten in een blender en blitz totdat je een egale, stroperige massa hebt. Als het aan de dunne kant is, voeg dan een beetje jam toe (een eetlepel per keer) en blitz opnieuw. Zet apart tot je het nodig hebt.

Koekjesbodem

Doe voor dit feestelijk kerst dessert alle ingrediënten, behalve de gesmolten boter, in de keukenmachine, en blitz totdat het fijne kruimels zijn. Doe de kruimels in een grote schaal en voeg de gesmolten boter toe. Roer het goed door elkaar. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Het is handig als je het papier iets laat overhangen, mocht je de cheesecake later uit de vorm willen tillen. Druk nu de boter-kruimelmix in de bakvorm, en druk het goed aan. Zorg dat je de hele bodem bedekt. Zet dit vervolgens in de koelkast terwijl je de vulling gaat maken.

koekjes bodem Feestelijk kerst dessert

Vulling

Verwarm op een laag vuur de 120 g slagroom en roer het zakje gelatinepoeder erdoor, zodat de gelatine op kan lossen. Als de gelatine opgelost is, zet je het vuur uit en laat het geheel even afkoelen. Klop de 300 g slagroom tot de slagroom stijve pieken heeft. Doe de slagroom in een andere schaal, en klop nu (je hoeft de kom van je mixer niet tussendoor af te wassen, niet nodig) de cream cheese samen met de suiker tot het glad is. Doe nu de kruiden en de slagroom/gelatine mix erbij, en klop tot een romige massa is. Roer voorzichtig de slagroom erdoor.

Feestelijk kerst dessert vulling

De cheesecake-bars met lingonberry-swirl afmaken

Haal het bakblik uit de koelkast. Lepel de vulling op de koekjesbodem in het bakblik, en strijk het glad met een paletmes. Doe nu het lingonberry-mengsel in de spuitzak en knip voorzichtig een heel klein puntje van de spuitzak. Versier de cheesecake met grote en kleine stippen lingonberry. Leg de spuitzak weg. Pak een satéstokje, of een mes, en begin langzaam door de stippen met lingeberry en de onderliggende cheesecake te swirlen. Creeer een patroon, en voeg meer lingonberry toe als je dat nodig hebt.

Feestelijk kerst dessert lingonberry swirl

Wanneer je tevreden bent met het swirl-patroon, kan je nu al wat versiering toevoegen (afhankelijk van wat voor soort sprinkels je gebruikt; sommige sprinkels geven hun kleur snel af als de taart vochtig is, wat erg jammer zou zijn!) maar je kan ook wachten. Dek de cheesecake af met folie en laat het minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Serveren van dit feestelijk kerst dessert

Snij de cheesecake in bars voor het serveren, en versier met leuke prikkers of sprinkels. Ik sneed 36 stukken uit mijn cheesecake. Fijne feestdagen en eet smakelijk!

feestelijk kerst dessert cheesecake

Vorig artikelKersthapjes op school
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #258
Moira Teuling Vogel
Moira woont als expat in Saoedi-Arabie. Voor het werk van haar man in de olie-en gasindustrie hebben ze al in meerdere landen buiten Nederland gewoond. Ze heeft geschiedenis gestudeerd en werkt op dit moment aan haar bachelor in Environmental Sciences. Ze is ook auteur en draagdoekconsulent. Ze houdt enorm van koken en bakken, heeft een grote bibliotheek met kookboeken uit alle windstreken en experimenteert graag met nieuwe dingen. Ze reist veel en graag, en gaat regelmatig op yoga-retreats in het buitenland. Ze heeft drie kinderen (11, 8 en 4) een labrador (4).

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here