Het beste uit je maaier halen: zo doe je het

grasmaaier karcherHet hebben van een gazon of een mooie grote tuin is heerlijk, maar het onderhoud ervan kan een uitdaging zijn. Gelukkig kan een bosmaaier, grastrimmer of kantenmaaier uitkomst bieden bij het bewerken van terreinen waar de reguliere grasmaaier moeilijk bij kan. Welke technieken kun je toepassen om het beste uit de maaiers te halen?

Onderhoud

Als je de juiste maaier gevonden hebt, bijvoorbeeld bij Detuinmachineshop, wil je natuurlijk het liefst dat hij zo lang mogelijk goed blijft werken. Wees je daarom vanaf het begin bewust van een goed en regelmatig onderhoud. De maaidraad speelt hierin een belangrijke rol. Om te zorgen dat de maaidraad voldoende vocht kan opnemen, is het het beste om hem minstens 24 uur in een emmer water te zetten voor hij gebruikt wordt. Is de spoel al een tijdje niet meer gebruikt, is het raadzaam om de maaidraad van de maaikop af te wikkelen en gedurende twee dagen te bevochtigen. Het is sowieso aan te raden om een maaidraad in reserve te hebben, omdat die regelmatig vervangen moet worden.

De juiste maaiperiode

De beste periode om te maaien is in principe altijd als de grondtemperatuur boven de 5 graden uitkomt, en het gras weer begint te groeien. In mei groeit het gras het sterkst, om in november af te nemen als de bodemtemperatuur weer daalt. Regelmatig maaien is goed voor het gras, en maakt het sterker. Groeit het gras snel, maai dan minstens twee keer in de week. Voor de maaier is het echter van belang dat je alleen maait wanneer het gras droog is. Nat en vochtig gras verstopt de maaier, en bovendien wordt het gras dan niet netjes afgewerkt.

Basistechniek

Wat het maaien zelf betreft is het goed om de basistechniek onder de knie te krijgen. Daarbij is de rotatierichting van de motor van belang. Een motor kan met de klok mee of tegen de klok in draaien. Draait de motor met de klok mee, beweeg de maaier dan van links naar rechts. Draait de motor tegen de  klok in, beweeg de maaier dan van rechts naar links. Geef daarbij ononderbroken gas, en houd de maaier dicht tegen de bodem. Op deze wijze krijg je het beste maairesultaat. Als het gras hoog staat, is het beter om in twee maaivelden te werken.

Grote oppervlaktes of hellingen

Bij het maaien van een grotere oppervlakte, is het handig om methodisch te werk te gaan. Verdeel het te maaien terrein daarbij in verschillende segmenten, en begin daarbij aan de buitenkant. Werk vervolgens van buiten naar binnen, om zodoende het te maaien gebied te verkleinen. Bij hellingen kun je echter beter in stroken werken. Op die manier valt het maaisel terug op het gemaaide vlak. Begin onderaan, en maai evenwijdig aan de helling.

bovenkant grasmaaier karcher opvangbak

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #479
Volgend artikelDe beste TV voor jou: zo kies je hem
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in