Het Sinterklaasjournaal, wel of niet kijken?

sinterklaas kapoentjeSinterklaas komt weer in het land, en dus begint ook het Sinterklaasjournaal weer. Dat staat garant voor spannende verhalen en brengt de stemming er goed in. Of geeft het juist hysterie en slapeloze nachten voor de kinderen. Niet veel mensen denken er over na of ze het wel of niet kijken met hun kinderen. Iedereen kijkt gewoon. Er zijn zelfs heel veel leerkrachten die het zonder na te denken met hun klas kijken. Daar gaat deze blog over. Het Sinterklaasjournaal, wel of niet kijken?

Er is geen goed of slecht

Even voor de duidelijkheid: niemand heeft de wijsheid in pacht, er is geen goed of slecht, dat wil ik voorop stellen. Mijn doel met deze blog is om je te te laten nadenken en een bewuste keuze maken in het wel of niet kijken. Geen oordeel. Iedereen moet namelijk lekker doen wat hij of zij zelf wil.

Het Sinterklaasjournaal, wel of niet kijken?

Ik weet nog dat ik zelf, toen ik juf was, ook het Sinterklaasjournaal op zette in de klas. De kinderen vroegen er om, en ik dacht: waarom ook niet? Toen ik zelf kinderen kreeg, ging dat in één moeite zo door. Het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok, dat hoorde er toch gewoon bij? Iedereen kijkt het. Ik dacht er nooit over na dat ik daarin een keuze had. Dat ontstond pas later. Toen mijn kinderen naar de Vrije School gingen, en een meester opperde om de kinderen niet te laten kijken.

intocht sint

Overwegingen

Ik ging daar toen over nadenken. Klopt het, dat de kinderen mogelijk nòg hysterischer werden van het Sinterklaasjournaal? In de tijd die toch al superspannend voor ze is? Misschien ook eigenlijk wel…. Aan de andere kant, ze kregen er toch lucht van en andere kinderen keken ook. Waarom zou ik mijn kinderen “buitensluiten” door ze niet te laten kijken? Ik wist het niet goed. Zelf ben ik opgegroeid zonder Sinterklaasjournaal en ik heb nou niet de indruk dat ik er veel slechter van geworden ben. Een kneuterig ouderwets Sinterklaasfeest heeft ook wel wat.

Uitproberen

Uiteindelijk besloten wij een jaartje uit te proberen om er niet naar het Sinterklaasjournaal kijken. De spanning rondom de sint, komt hij wel of niet, waar zijn de cadeaus, de Pieten of wat ze ook verzonnen bij het Sintjournaal, we lieten het onze huiskamer niet binnen komen en lazen alleen mooie prentenboeken over sinterklaas voor. Ik moet eerlijk bekennen, dat het ons best goed beviel. De kinderen leken inderdaad minder onrustig en ze sliepen beter. Vanaf dat moment besloten we om geen Sinterklaasjournaal meer te kijken.

sinterklaas kapoentje freddie langeler

Wat vinden de kinderen er zelf van?

Tja, zelf vinden ze het niet zo leuk dat ze geen Sinterklaasjournaal mogen kijken. Ze krijgen er natuurlijk toch mee dat het weer op tv is. We hebben uitgelegd waarom we de keuze hebben gemaakt om niet meer te kijken. Steevast zeggen ze dan dat ze het echt niet spannend vinden en er niet onrustig van worden. Het liefst zouden ze toch kijken. En soms kijken ze ook, als ze ergens anders zijn. Daar maken we geen punt van. Alleen hier thuis zetten we het niet op. Ze accepteren het wel. En we maken sowieso iets leuks van het feest. Maar dan liever met onze eigen magie.

Wat weten onze kinderen over sinterklaas?

Onze kinderen weten trouwens dat sinterklaas niet echt bestaat. Ik heb het zelf echt niet leuk gevonden toen ik er achter kwam dat mijn ouders al die jaren tegen me gelogen hadden. Daarom heb ik besloten om mijn kinderen van jongs af aan te vertellen dat sinterklaas niet echt is. We vieren het wel gewoon, en mijn ervaring is dat ze, als ze nog jong zijn, eerder geloven wat ze zien, dan wat papa en mama vertellen. “Niet echt? Ik zie ‘m toch?!” Zo vanaf een jaar of 4 beginnen ze wel te beseffen dat wij de cadeautjes in de schoenen leggen, maar alsnog vinden ze het helemaal leuk om hun schoen te zetten.

Hoe denk jij er over?

Ik ben wel benieuwd wat jullie visie is op sinterklaas en het Sinterklaasjournaal. Nogmaals: ik geloof niet in een oordeel over wel of niet goed. Iedereen doet wat hij of zij het beste acht voor zijn kind. Het gaat erom dat je een bewuste keuze maakt, kiest wat bij jou en jouw gezin past. Dat is voor iedereen anders. Wat zijn jouw overwegingen om wel of niet met je kind naar het Sinterklaasjournaal te kijken?

sint archeon

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #252
Volgend artikelIk Mik Loreland schooltv afleveringen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in