Het wordt weer tijd voor warme dekens en plaids

plaid ikea donkergroenAls de herfst er aan komt, begin ik te denken aan kaarsjes, warme dekens, kruidige herfstthee, wildgerechten, kastanjesoep, glühwein en alles wat er nog meer fijn is in het najaar. Met andere woorden: het wordt weer tijd voor warme dekens en plaids and I love it!

Het wordt weer tijd voor warme dekens en plaids

Ik ben een koukleum. Voor mij is zo’n plaid dus niet alleen decoratief, maar ook pure noodzaak. Als ik ‘s avonds zomaar op de bank zit, krijg ik het altijd koud. Zo’n dekentje over me heen geeft me een geborgen gevoel. Een zacht omhulsel, die mijn lijf verwarmd en de warmte vervolgens bij me houdt.

Zelf een plaid maken

Er zijn heel creatieve en handige mensen die zelf een plaid of warme deken maken. Dat kun je doen door te haken, weven, breien of een mooi vintage plaid te maken met oude dekens. Ik vind dat prachtig, maar helaas is zelfmaken een talent dat niet aan mij is uitgedeeld. Ik ben beter in zoeken waar ze de leukste hebben en ze vervolgens kopen.

plaid ferm living

Hoe kies je een plaid voor jouw interieur?

Een plaid is enorm decoratief in een interieur. Dus als je ‘m niet gebruikt, kun je het plaid over je stoel draperen, opgevouwen op de bank leggen, of in een mooie draadmand stoppen. Kijk wel goed naar de kleur. Het is slim om een plaid qua kleur te matchen met je interieur. Kies bijvoorbeeld een plaid in dezelfde kleur als je muur. Of kies juist voor een contrasterende kleur. Maar let wel op dat het goed combineert. Voorkom dat je woonkamer te druk wordt door verschillende stijlen en een bonte verzameling van kleuren.

Kleur, formaat, materiaal, doel en de prijs

Naast de kleur is ook het formaat en de plek waar je het plaid wil gaan gebruiken van belang. Gebruik je een plaid decoratief op je bed, als een soort sprei, controleer dan hoe groot het moet zijn en houd daar rekening mee bij de aanschaf van je plaid of warme deken. Wil je er alleen onder liggen, op de bank, dan kun je een wat kleiner plaid kiezen. Maar moet ook je partner, de hond of je kind erbij, kies dan voor een lekker groot kleed. Natuurlijk is ook het materiaal belangrijk: een wollen plaid is warmer dan een plaid van synthetisch materiaal. Verder is het een kwestie van smaak. Tot slot is ook de prijs belangrijk: een fleece plaid zal een stuk goedkoper zijn dan een handgemaakt wollen plaid.

Waar koop je een plaid?

Er zijn verschillende plekken waar je voor een mooie prijs een fijn plaid kunt kopen. Zo vond ik mooie plaids bij de Ikea, Leenbakker, Karwei, Kwantum, de Hema, Jysk en zelfs de Action. Heb je iets meer te besteden, dan kun je ook eens kijken bij de wat duurdere designmerken zoals bijvoorbeeld op Flinders of Mister Design.

plaid oranje muuto

Mijn favoriete plaids voor deze herfst en winter

Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste plaids van dit moment, want ik had zelf ook een nieuwe nodig. Ik had een hele mooie wollen bruine, maar in ons nieuwe huis heb ik juist weer pastelkleurtjes. Dat plaid past er dus niet meer bij (wat overigens heel jammer is, want hij is heerlijk warm en prachtig). Dit zijn mijn favoriete plaids.

Ikea plaids

Ikea heeft een heleboel plaids, maar ik ben gevallen voor de gebreide roze versie. Die hebben ze ook in lichtblauw, creme wit èn een hele mooie petrol blauw met fuchsia streepje. De roze ligt dus inmiddels op mijn bank. Wel van katoen, dus minder warm, maar voordeel is dat hij gewoon in de wasmachine kan. Er zijn nog veel meer mooie kleuren, dus klik vooral door en neus tussen alle opties.

plaids ikea

Flinders plaids

Ik heb echt zulke mooie gezien bij Flinders! Is sowieso best wel een favoriete winkel van mij, ik hou van design. Het design plaid van Vitra staat al tijden op mijn lijstje. Ik vond ‘m voor nu nog wat te duur, maar wie weet voor kerst? Ook de roze dots of de ananas van Ferm Living vind ik mooi en natuurlijk de plaids van Normann Copenhagen zijn een echte musthave.

plaids flinders design

H&M plaids

Bij H&M Home kun je ook mooie, betaalbare plaids shoppen. Ik ben in de herfst altijd fan van okergeel. Dat vind ik vrolijk en herfstig tegelijk. Bovendien past geel goed bij heel veel andere kleuren.

plaids hm

Vorig artikelDe modetrends van dit najaar
Volgend artikel5 onmisbare items voor het najaar
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in