Hoe behandel je Douglas hout?

In het voorjaar wilde ik zo snel mogelijk een schutting. Niet dat we geen aardige buren hebben hoor, integendeel. Maar zij waren nog niet zover als wij met het huis. Met de tuinen van onze buren is nog niets gedaan. Er liggen overal bouwmaterialen, er groeit onkruid en het ziet er gewoon niet uit. Niet echt gezellig dus om op uit te kijken. Gelukkig waren van de 5 woningen er 3 wel zover, dus konden we toch een gezamenlijk plan maken voor een schutting. We kozen uiteindelijk voor de minst kostbare oplossing: Douglas hout. Daar zou je toch zeker een jaar of 12-15 mee moeten kunnen doen, mits je het goed onderhoud.

Waarom Douglas hout?

We bestelden de houten schuttingen bij een bedrijf in het Noorden van het land. Zij zouden deze ook komen plaatsen met betonnen palen en een betonnen rand, zodat het hout niet direct op de aarde staat. Dat scheelt weer met vocht. Anders zou het kunnen gaan rotten. Bovendien staat het dan stevig, waardoor het wel een herfststorm kan hebben. Douglas hout is niet zo donker, dat vind ik mooi. Ik word altijd een beetje depressief van donkere kleuren in mijn huis en tuin namelijk. Het is in Nederland qua weer vaak al donker genoeg van zichzelf. Het hout is in het begin een beetje gelig, maar door de weersomstandigheden zal dit langzaam vergrijzen. Ik zie dat nu al gebeuren bij ons.

Is Douglas hout duurzaam?

Houtsoorten zijn ingedeeld in duurzaamheidsklasse. Douglas hout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan.

Hoe behandel je Douglas hout?

Je hoeft niet per se iets te doen met Douglas hout, maar om de levensduur van je schutting te verlengen, is het verstandig om te beitsen. Er zijn verschillende olien op de markt om dit mee te doen. Je kunt kiezen voor een matte, transparante en naturel olie. Die zal de zorgen dat de schutting de kleur behoudt die hij nu heeft. Hou je meer van een grijzige kleur, kies dan voor de kleur dim grey of smoke white.

Hoe gebruik je de olie?

De olie stinkt niet en droogt snel. Bovendien is het volledig natuurlijk. Let op dat je alleen kunt beitsen bij temperaturen boven de 10 graden. Maak dan eerst de ondergrond stofvrij met een grove borstel. Eventueel kun je wat schuren om opgekomen vezels te verwijderen. Voor het aanbrengen van de Hermadix Douglas olie eerst goed roeren. Vervolgens de Douglas olie in 2 lagen aanbrengen. De Hermadix Douglas olie naturel altijd in de richting van de houtnerf aanbrengen.

Wat voor materiaal schutting hebben jullie?

 

Vorig artikelVerrassend leuke trucs met een kopje koffie
Volgend artikelRaamdecoratie
Vrouw, 44, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in