Hoe combineer je verschillende interieurstijlen zonder dat het rommelig wordt?

Hoe combineer je verschillende interieurstijlen zonder dat het rommelig wordt? vt wonenElke keer als je door een woonmagazine bladert of een interieur programma op tv kijkt, vraag je jezelf misschien af: hoe krijgen ze het voor elkaar om zoveel verschillende stijlen te mixen zonder dat het een zooitje wordt? Welnu, als je net zo benieuwd bent als wij, hebben we hier enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: Maak iets tofs van je thuis kantoor

Begin met een neutrale basis

Stel, je hebt een oogje laten vallen op een stoer tv meubel industrieel, maar de rest van je woonkamer is vrij modern. Geen stress! Door te beginnen met een neutrale kleur op de muren, creëer je een canvas waarop je naar hartenlust kunt schilderen met je meubels en accessoires. Die industriële touch zal niet misstaan in een kamer met bijvoorbeeld zachte beige tinten. Verschillende interieurstijlen mengen is namelijk net als koken: het draait allemaal om balans. Ga je voor industriële meubels met veel metaal? Breek het dan met wat hout of een zacht vloerkleed. Denk aan contrasten. Een leren bank kan verrassend goed samengaan met een zachte, gebreide plaid erover.

Durf te experimenteren

Je hebt vast weleens van het gezegde gehoord: “Al doende leert men.” Dat is zeker waar als het gaat om interieurontwerp. Wees niet bang om te experimenteren. Misschien vind je een bijzonder wandkleed dat totaal niet past bij je huidige stijl, maar voegt het wel dat unieke tintje toe waar je naar op zoek was. Het leuke van experimenteren is dat je altijd weer kunt veranderen. Heb je een nieuwe stijl geprobeerd en voelt het niet goed? Geen probleem! Dan ga je gewoon verder tot je de juiste mix hebt gevonden.

Vertrouw op je instinct

Aan het einde van de dag weet jij wat je mooi vindt en wat bij je past. Ja, adviezen van experts en interieurtrends kunnen als leidraad dienen, maar laat je intuïtie ook een rol spelen. Jouw woning moet voelen als een thuis, een plek waar je gelukkig bent en jezelf kunt zijn. Als dat betekent dat je drie verschillende interieurstijlen wilt mengen, ga ervoor! Laat je inspireren, maar blijf trouw aan jezelf. Want, zoals ze zeggen, home is where your heart is.

Laatste tips voor een geslaagde mix

Deze praktische tips kunnen je net dat extra duwtje in de rug geven om je ruimte te veranderen tot een prachtig samenspel van stijlen: 

  • Wees geduldig: Neem de tijd om je ruimte te laten evolueren. Het juiste stuk kan zich pas later aandienen.
  • Gebruik accessoires: Kleine decoratieve items zoals kussens, vazen en kunstwerken kunnen helpen om verschillende stijlen samen te smelten zonder een grote verbintenis aan te gaan.
  • Houd het overzichtelijk: Terwijl je stijlen mengt, voorkom dat het te druk wordt. Zorg voor open ruimtes en adempauzes in je inrichting.
  • Foto’s als inspiratie: Maak foto’s van je ruimte vanuit verschillende hoeken. Soms geeft een foto een ander perspectief waardoor je beter ziet wat wel of niet werkt.

Tip: Kijk ook eens naar de Japandi woonstijl

vt wonen inspiratie

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #460
Volgend artikelTijdloze kledingstukken die in iedere kast thuis horen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in