Hoe je eenvoudig flink kunt besparen met licht

Vlak voor oudjaar 2016 zijn wij verhuisd naar ons nieuwe huis. Wie mij al zo lang volgt, weet dat vast nog. Het was een hectische toestand, zo met de feestdagen, en we haalden het allemaal maar net op tijd. Ons huis was helaas nog niet helemaal af, maar wel bewoonbaar. Doordat het zoveel later werd opgeleverd, moesten we keuzes maken en kon niet alles in die 6 weken die we beschikbaar hadden. Als je goed kijkt, zie je op foto’s van onze woonkamer dat hier het plafond nog open ligt. Dit was dus een van de keuzes die we maakten. Het moet nog steeds dichtgemaakt, maar dat is een flinke klus waarvoor wij eigenlijk een week ons huis uit moeten. Niet zo makkelijk in te plannen met schoolgaande kinderen helaas…

Lees ook: Hoeveel kost jouw energieverbruik eigenlijk?

Bouwlampen

In de eerste weken hadden we overal bouwlampen hangen. Langzaam aan vervingen we deze voor wat sfeervollere verlichting. We hadden natuurlijk nog lampen uit ons oude huis. Toch hing er nog nergens LED verlichting. In februari besloten we ineens al onze lampen te vervangen voor LED lampen. We wisten wel dat het energiezuinige verlichting was, maar dat het zoveel zou schelen op de energierekening hadden we niet verwacht! Tot onze verbazing verbruikten we in februari nog 1159 kWh en in maart, nadat we de LED verlichting hadden aangebracht, nog maar 592 kWh! Een verschil van maarliefst 567 kWh. In geld uitgedrukt scheelde dit €111. Dat is nogal wat, vind je niet? Nu zal dat niet alleen in de lampen gezeten hebben, want in maart werd het natuurlijk ook warmer. Daardoor hadden we de warmtepomp minder aan en dat scheelde ook. Maar toch… het is een flinke besparing!

Voordelen van LED lampen

Naast de grote kostenbesparing zijn er nog meer voordelen. Zo staan LED-lichtbronnen bekend om hun duurzaamheid: een lange levensduur, laag energieverbruik en lage warmteontwikkeling. Waar een gloeilamp soms wel 2 keer per jaar stuk gaat, heb je dit met LED lampen haast nooit. Bovendien worden ze dus minder warm.

Soorten licht

Je denkt misschien dat LED lampen alleen fel licht geven, maar dat is absoluut niet waar. Ze zijn verkrijgbaar in diverse lichtsoorten, van fel licht tot juist zeer warm licht. Bovendien kun je ze ook gewoon dimmen. Wij hebben bijvoorbeeld op de slaapkamer een lamp die we kunnen dimmen, zodat we deze minder fel kunnen zetten als we tv kijken en al een beetje moe zijn. In de woonkamer hebben we een dimlicht boven de eettafel. Als we gezellig met vrienden dineren hebben we deze sfeervol aan staan, maar zit ik er ‘s avonds te werken, dan wil ik juist veel licht. Je kunt het precies instellen zoals je wil.

Hoe je eenvoudig flink kunt besparen met licht

Mijn supertip is dus: ga je lampen vervangen door LED verlichting. Het is financieel gezien absoluut de moeite waard. Ze zeggen dat het ongeveer €150 per jaar kan schelen bij het vervangen van 10-15 lampen voor LED verlichting. Wel de moeite waard, toch?

Vorig artikelAs time goes by, I love you more…
Volgend artikel4 tips voor een fantastisch seksleven
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Goed artikel!
    leest fijn en heeft handige tips.
    Ik ben zelf op onderzoek uit gegaan over hoe te besparen op led lampen.
    Ben op een goede site terecht gekomen waar ze een hele mooie prijs hebben voor zeer goede kwaliteit led lampen. Hebben alle soorten kleuren licht van warm tot daglicht, dimmers zijn ook van goede kwaliteit.
    En bovenal is de service goed.

  2. Goeie tips en goeie keus! Voor welke LED lamp hadden jullie uiteindelijk gekozen? Ik gebruik zelf de Philips GU10 en vind die super fijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in