Hoe kun je het langst genieten van orchideeën?

orchideeenMijn eerste herinnering aan orchideeën heb ik uit het huis van mijn oma. Zij had altijd een rij prachtige bloemen in de vensterbank voor het raam staan. Nog altijd puzzelt het me hoe ze deze toch zo lang mooi hield? Als ze uitgebloeid waren, zette ze nieuwe neer en de oude gingen in een aparte kamer, tot deze ook weer in bloei kwamen. Dan zette ze de oude planten weer terug. Maar hoe kun je nu het langst genieten van orchideeën?

Lees ook: Met een orchidee in huis zorg je voor kleur!

Hoe kun je het langst genieten van orchideeën?

De orchidee komt van origine uit het Aziatische oerwoud. Hij is ook wel bekend als “de koningin van het plantenrijk”. Dat is natuurlijk niet voor niks, want het is inderdaad een prachtige bloem. Er zijn diverse soorten met volop variatie qua bloemvorm, kleur, groeiwijze en grootte. Orchideeën hebben ingewikkelde botanische namen en vandaar dat er veel een naam hebben gekregen die vaak verwijst naar de bloem. De bekendste zijn vlinderorchidee (Phalaenopsis), tijgerorchidee (Oncidium), viooltjesorchidee (Miltonia) en venusschoentje (Paphiopedilum). Soorten als Dendrobium, Cambria en Vanda hebben alleen een botanische naam. De meeste mensen zullen ze niet bij naam kennen, ik in elk geval niet. Ik vind de bloemen wel prachtig!

Heel veel orchideeën in huis

Dè trend voor het najaar is het plaatsen van heel veel orchideeën in huis. Maak er een ware jungle van! Zet ze in groepjes bij elkaar, bijvoorbeeld op een grote schaal met verschillende soorten. Laat ze gewoon in de kweekpot staan, dat is makkelijk met water geven. Om de pot te verhullen, kun je ze met wat mos bedekken. Dit geeft een extra leuk jungle effect. 

Internationale Dag van de Orchidee

Wist je trouwens dat 7 september de internationale Dag van de Orchidee is? Dat bestaat sinds 2012. Het is altijd op de eerste donderdag van september. Op deze dag staat de plant centraal, met al haar pracht en praal. Het thema van dit jaar is ‘Schoonheid die blijft’. Dat klopt natuurlijk heel mooi bij de orchidee! 

Hoe verzorg je de orchidee?

Veel mensen denken dat orchideeën ingewikkelde planten zijn. Dat valt toevallig reuze mee. Orchideeën kunnen namelijk wekenlang bloeien, soms zelfs maandenlang. Daar hoef je niet eens zoveel voor te doen. Wat vooral belangrijk is voor de orchidee is dat hij daglicht krijg. Echter, geen direct zonlicht! Heb jij een raam op het Zuiden, dan is het niet handig om je orchidee in de vensterbank te plaatsen. Zet ‘m dan liever iets verder achterin je woonkamer. Daar waar het directe zonlicht niet komt. Water geven kan op twee manieren: of je geeft wekelijks een scheutje water met de gieter, of je dompelt de orchidee wekelijks zo’n 10 minuten onder in water. Ze zuigen zich dan vol met vocht en kunnen er weer een week tegenaan. Als je geluk hebt, bloeit je orchidee meerdere keren per jaar. Er zijn ook soorten die je jaren moet vergeten en dan ineens weer in bloei gaan. Dat heb ik zelf gehad met een soort. Ik gaf ‘m nog steeds elke week water en er kwam nieuw blad, maar geen bloemen. Tot ineens, na 3 jaar, er toch weer een bloem kwam! Bijzonder. Meer tips hierover vind je op www.orchidsinfo.eu.

Symboliek van de orchidee

Veel bloemen en planten hebben een betekenis, zo ook de orchidee. Deze plant staat namelijk symbool voor schoonheid, rijkdom, kracht en geluk. Vandaar dat je een orchidee voor veel gelegenheden cadeau kunt doen! Ook aan jezelf 🙂 Nu de herfst eraan komt, willen we allemaal een beetje kleur in huis toch? Koop hier je orchidee online

Trend orchideeen in groepjes plaatsen

Fotocredits: Orchidinfo.eu

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #449
Volgend artikelWat is een woonverzekering eigenlijk?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in