Hoe rijd je zo veilig mogelijk?

huurauto sunny cars marokkoOf je nu naar je werk gaat of je bent met het hele gezin op weg naar de camping, veilig rijden is altijd van levensbelang. Maar hoe doe je dat nu het beste? In dit artikel lees je meer over de optimale veiligheid op de weg.

Voor goede gezondheid en zo weinig mogelijk schade

Lees ook: de nieuwe Mazda 3 Hatch en Sedan

Verwondingen of zelfs dodelijke ongelukken voorkomen is voor iedereen op de weg de eerste prioriteit, zou je denken. Of dat nu gaat om jezelf als bestuurder, je passagiers of je medeweggebruikers. Dat niet iedereen altijd even veilig rijdt, is dan ook jammer en kan tot veel persoonlijk leed leiden.

Een andere belangrijke reden om zo veilig mogelijk te rijden, is om je opgebouwde schadevrije jaren te behouden. Hoe meer je er hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Elke schade die je claimt bij je verzekeraar zorgt voor een terugval en kost je dus geld in de vorm van een hogere premie. Reden genoeg dus om schade proberen te voorkomen.

De belangrijkste tip: rijd niet snel én niet langzaam

In de meeste gevallen denken mensen bij veilig autorijden meteen aan langzaam rijden. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Misschien wanneer het glad is of het zicht slecht is, maar in andere gevallen hoef je echt niet een stuk langzamer te gaan rijden dan toegestaan is. Sterker nog: dat maakt het alleen maar onveiliger, want alle auto’s achter je moeten dan ineens op de rem door jou.

Veel belangrijker dan een lage snelheid is dat je goed oplet. Focus op de weg is van groot belang, want een klein moment van onachtzaamheid kan een ongeluk veroorzaken. Daarom is anticiperen de beste manier van autorijden. Bijvoorbeeld door rustig op de motor af te remmen als je ziet aankomen dat er iemand gaat invoegen. Dat scheelt een gevaarlijke trap op de rem.

Zorg dat je een ervaren weggebruiker wordt

Nog een nuttige tip: je leert pas goed anticiperen als je veel kilometers hebt gemaakt in de praktijk. Probeer dus te oefenen op dit gebied en bouw zo je ervaring op. Zeker als je nog niet zo lang je rijbewijs hebt, heb je de tijd nodig om te wennen in het echte verkeer.

Tot slot: laat je niet afleiden. De belangrijkste reden voor afleiding achter het stuur is de smartphone, maar ook kinderen, gesprekken met passagiers, gepruts aan de navigatie of meezingen met de radio kan ervoor zorgen dat je minder veilig rijdt. Wees jezelf hiervan bewust!

auto deuk

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #284
Volgend artikelHK Living 70’s mokken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in