Luxemburg: een land met vele gezichten

Kerstmarkt Luxemburg van visitluxemburg.luZo dichtbij, maar als je er bent, voelt het zo ver weg. Dat is Luxemburg. Op slechts een paar uurtjes rijden, waan je je alsof je ver weg op vakantie bent. Prachtige natuur, rust, maar ook champagne en cultuur. Een land met vele gezichten.

Fan van Luxemburg, dat ben ik al jaren. Ieder jaar kom ik op dezelfde plek, maar na een lunch met het toeristenbureau van Luxemburg besef ik me pas echt wat het land allemaal te bieden heeft. Luxemburg kun je opdelen in 6 gebieden: Luxemburg-stad en omgeving, de Ardennen en haar Natuurparken, Regio Mullerthal, de Moezel en het Land van de Rode Aarde met elk haar eigen kenmerken.

Zelf ga ik veel naar het plaatsje Echternach (de oudste stad van het land), aan de rand van Duitsland. Een perfecte uitvalsbasis om de prachtigste wandelingen te maken in het nabijgelegen Mullerthal. Dit gebied wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Mijn favoriete plek daar is de Schiessentumpel.

Basiliek in Echternach

In Luxemburg-stad kun je heerlijk shoppen, maar ook de kazematten van de Bock bezoeken. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie! Sta versteld van de ondergrondse galerijen uitgehouwen uit de rotsen. Een derde van de stad bestaat uit groene zones met parken en tuinen. Een bezoekje waard is het groothertogelijk paleis, maar die is alleen open in de zomer.

In de regio ‘de Moezel’ kun je terecht voor lekkere wijnen en crémants die daar vandaan komen. De wijngaarden lopen van Schengen tot Wasserbillig, zo’n 42 kilometer. Ik heb de champagne geprobeerd en die was om aan te raden! Verder kun je hier veel watersport beleven, zoals zwemmen, waterskiën, kajakken en thermale kuren.

De Ardennen bevinden zich niet alleen in België, maar ook voor een deel in Luxemburg. Naast de prachtige bergen, rivieren en meren, is daar ook bijvoorbeeld het Natuurpark van de Our en Natuurpark van de Boven-Süre. Met kinderen is het kasteel in Vianden een echte aanrader. Daar is in de bossen ook een klimbos (Indian Forest) met hoog in de bomen een parcours voor de dapperen onder ons.

Indian Forest Vianden

Shoppen
Ieder luxemerk heeft wel een winkel hier. De winkelcentra zijn heel modern en overal vind je leuke marktjes en braderieën. In Echternach heb je bijvoorbeeld ieder jaar in augustus de Nachtmarkt die er het hele weekend staat! Loop er naartoe via de stadstuinen van de basiliek.

Maar ook tijdens deze periode is het ontzettend leuk om naar Luxemburg te gaan met de vele kerstmarkten, bijvoorbeeld in Luxemburg-stad. Daar zijn ze nu al begonnen. Kerstmarkten in het buitenland vind ik altijd ontzettend gezellig. Maak kennis met lokale hapjes en specerijen en kom thuis met iets dat je hier niet hebt!

Luxemburgse lunch

Twijfel je nog of je naar Luxemburg zult gaan? Ik zeg: gewoon doen. Het land biedt zoveel moois. En als je er eenmaal bent geweest, blijf je terugkomen!

Kasteel Vianden

Vorig artikel10 x leuk voor in huis met kerst
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #47
Barbara Schriek
De passie van Barbara Schriek is schrijven. Zij schrijft voor Hip & Hot over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast fotografeert ze. Ze is afgestudeerd aan de School voor Journalistiek, volgt daarnaast workshops, lezingen en masterclasses en schrijft verhalen. Meer informatie over Barbara vind je op haar website Writing Artist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in