Investeren in goud, voordelen en nadelen

investeren in goud voordelen en nadelen zilverAls je de experts mag geloven, staan we aan de vooravond van een grootse financiële crisis. Dit houdt natuurlijk verband met de Coronacrisis. Al in 2020 werd het voorspeld, maar tot op heden is het nog niet uitgekomen, die enorme recessie. Dat maakt dat er nu alleen nog maar harder wordt geroepen dat het te gebeuren staat, terwijl er ook mensen zijn die juist het tegenover gestelde beweren. Feit: niemand weet het echt zeker. Toch denk ik dat het goed is om je financiële situatie eens goed onder de loep te nemen. Inflatie is er in ieder geval, dat je inmiddels geld moet betalen bij de bank als je een aanzienlijk bedrag hebt gespaard is natuurlijk best wel gekkenwerk. Ik ben me er de laatste tijd steeds meer in aan het verdiepen en naast crypto’s en aandelen was ik ook benieuwd naar investeren in goud via GoldRepublic, voordelen en nadelen hiervan. 

Lees ook: geld verdienen met cryptocurrency

Investeren in goud, voordelen en nadelen

Goud en zilver zijn metalen die al eeuwen een bepaalde aantrekkingskracht hebben op mensen. Vroeger waren het betaalmiddelen. Wie geen goud had, kon zijn diensten ruilen tegen goud. Inmiddels gaat bijna alles digitaal, maar daar zitten ook nadelen aan. Door de inflatie wordt geld op de bank eigenlijk steeds minder waard. Door er veel over te lezen, ben ik tot de conclusie gekomen dat het slim is om een deel van je vermogen weg te zetten op andere plekken dan alleen de bank. Zo heb ik al jaren aandelen die ik maandelijks bij koop. Over de jaren heen heeft mij dat een rendement opgeleverd van 40%, ondanks crisissen die er voorbij zijn gekomen. In 2020 ben ik ook in crypto’s gestapt en sindskort investeer ik ook in edelmetalen zoals goud en zilver. 

Goudprijs door de jaren heen

Als je kijkt naar de goudprijs door de jaren heen, dan zie je dat deze de afgelopen 20 jaar bewogen heeft in een cyclus van stijgingen en dalingen. Kocht je goud in 2002, dan is de prijs 500% gestegen. Kocht je goud in 2011, dan is de prijs juist ietsje gedaald, nadat deze overigens eerst iets gestegen is. Wat de koers nu gaat doen weet je niet precies, maar de verwachting is een daling en vervolgens weer een stijging. Je moet investeren in goud zien als bescherming tegen inflatie en beursdalingen. Goud keert geen dividend uit namelijk en echt enorm renderen doet het op de korte termijn ook niet. 

Goud in tijden van onzekerheid

Goud wordt door beleggers gezien als oplossing om je vermogen te beschermen in tijden van onzekerheid. Het gaat dan dus om bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Alleen koerswinsten zorgen voor rendement, verder niets. De prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Wat je dus ziet is dat als de beurs onzeker wordt, mensen meer gaan investeren in edelmetalen. Dan stijgt automatisch de koers en als jij er dan al in zit, profiteer je daarvan. Je kunt goud bijvoorbeeld kopen via GoldRepublic (daar heb ik het gekocht) en laten opslaan in een kluis. Je kunt het op ieder moment weer verkopen. 

Waarom zou je in goud investeren (en waarom niet?)

De reden om in goud te investeren is dus voor mij om een stukje vermogen veilig te stellen. Als de beurs in elkaar knalt, is het goed om een investering in goud achter de hand te houden. “Spreiden is key” zeggen ze vaak, daarom zit ik dus niet alleen in goud en zilver, maar ook in aandelen, crypto’s en heb ik eveneens nog een gedeelte gewoon op de bank staan. Er zijn ook mensen die totaal niet in goud geloven. Dat komt, omdat ze zeggen dat het alleen emotionele waarde zou hebben, het niet rendeert en geen dividend uitkeert. Ook is de kans enorm klein dat na het instorten van het hele financiële systeem mensen serieus goud met elkaar gaan ruilen zoals vroeger. Ik heb echter toch wat in goud geïnvesteerd, omdat ik verwacht dat de koers weer gaat stijgen en ik uiteindelijk toch een mooi rendement kan pakken als er echt een economische crisis komt en beleggers hun aandelen gaan omzetten in goud. 

Waar koop je goud en zilver?

Er zijn meerdere plekken om goud en zilver aan te schaffen. Ik heb gekozen voor Gold Republic, omdat ik na onderzoek gedaan te hebben dit een betrouwbare partij vind. Het aankopen gaat via een app of online heel gemakkelijk en je kunt ook goed checken of de koers gestegen of gedaald is. Mijn edelmetalen liggen opgeslagen in Amsterdam en zijn ieder moment weer te verkopen tegen fiatgeld. Als je inlogt, krijg je een mail dat iemand in je account is geweest, zodat je direct geïnformeerd bent als dit iemand anders is geweest dan jijzelf en je actie kunt ondernemen door contact op te nemen. Dit alles geeft mij een safe gevoel. 

Investeren in goud, voordelen en nadelen

Vorig artikelLet’s talk about swimwear!
Volgend artikelDe Internationale dag van de stem: wie bel jij?
Vrouw, 44, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in