De invloed van huisdieren op de ontwikkeling van kinderen

Dat kinderen van dieren houden weet iedereen. Niet voor niets komen de karakters van dieren tot leven in kinderboekjes, worden er miljarden knuffeldieren gemaakt en hebben veel mensen een huisdier. Allergie wil nog wel eens roet in het eten gooien, daarom houden wij het bij kikkervissen en vlinders, maar in de tijd dat ik nog 2 poezen had vond ik ze erg lief en was Sterre er gek mee. Maar wat is nu eigenlijk de invloed van huisdieren op de ontwikkeling van kinderen?

Onderzoek

Uit diverse onderzoeken blijkt dat zowel ouderen als jongeren zich minder eenzaam voelen als ze een huisdier hebben. Ze kunnen er voor zorgen, tegen praten, mee knuffelen en zoeken troost bij een huisdier als ze verdrietig zijn. Het aaien van een huisdier brengt mensen tot rust en geeft een veilig en geborgen gevoel.

Dagelijkse beweging

Tegenwoordig zijn er veel kinderen met overgewicht of kinderen die gewoon veel zitten. Een hond, die toch meerdere keren per dag moet worden uitgelaten, kan een goede stimulans zijn om je kind meer te laten bewegen. Kinderen vinden honden vaak leuk en hebben er minder moeite mee om met een hond te gaan wandelen dan wanneer ze zonder doel moeten lopen. Betrek kinderen vanaf het begin bij de verzorging van de hond. Als je als ouder zelf alles doet, krijg je kinderen later niet meer zover dat ze ook met de hond wandelen. Dan zeggen ze dat ze geen zin hebben.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Naast extra beweging, ontwikkelen kinderen door het verzorgen van huisdieren ook verantwoordelijkheidsgevoel. Dieren hebben eten, een knuffel en beweging nodig. Wanneer je je kind vanaf het begin bij deze verzorging betrekt, zullen ze leren dat dit belangrijk is. Bovendien zullen ze er ook door het dier voor beloond worden: dieren zijn altijd blij als er eten komt en een hond kwispelt met zijn staart als hij naar buiten mag. Katten en honden zijn heel blij als er met ze gespeeld wordt.

Welke dieren zijn geschikt?

Welke dieren geschikt zijn voor jouw kind, hangt van je huis, je eigen motivatie, de hoeveelheid tijd die je hebt en het karakter van je kind af. Een hond moet dagelijks worden uitgelaten en mag niet overal mee naartoe. Daar moet je wel op bedacht zijn voor je een hond kiest. Bovendien heeft een hond leiding nodig, een cursus is dus vaak geen overbodige luxe. Poezen zijn iets makkelijker, die gaan hun eigen gang. Kies wel voor een poes die goed gesocialiseerd is, want anders willen ze niet geknuffeld worden en kunnen ze zelfs krabben of bijten. Konijnen, muizen, hamsters ed zijn veelal ‘s nachts wakker. Overdag heb je hier dus niet zo heel veel aan, al kun je ze natuurlijk wel pakken en even vasthouden. Soms zijn ze wat bijterig, dus leer je kind wel om er goed mee om te gaan. In de dierenwinkel kunnen ze je natuurlijk ook goed adviseren wat het beste bij jouw gezin past.

Allergie

Voor mensen of kinderen met een allergie kun je kiezen voor vissen, reptielen of een naaktkat. Vissen zijn hierin de meest makkelijke optie: je hoeft alleen af en toe wat eten te geven en 1 keer per week de kom schoon te maken. Andere dieren hebben meer specifieke verzorging nodig, verdiep je daar vooraf goed in, zodat je weet waar je aan begint. En natuurlijk kun je het ook net doen als ik: in het voorjaar regel je via iemand met een vijver kikkervissen en je bestelt in de zomer rupsen via de Vlinderstichting! Zo hebben je kinderen steeds iets anders en ze leren er nog een hoop van ook.

Heb jij huisdieren voor je kinderen? Wat? En hoe bevalt dat? Ik ben benieuwd!

Vorig artikelThematafel Koningsdag
Volgend artikelZo houd je muggen weg bij kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in