Kinderen milieubewust het huis uit: hoe doe je dat?

Als kinderen eenmaal het huis uitgaan, blijven veel ouders achter met het o zo gevreesde ‘lege nest syndroom’. Gaat je kind het wel redden op zichzelf? En… wat moet jij eigenlijk in dat lege huis? De gevoelens die daarmee gepaard gaan, zijn onvermijdelijk. Om ervoor te zorgen dat alles goed komt met je kinderen als ze op zichzelf gaan wonen, is het een kunst om de kids goed voor te bereiden. Een belangrijk aspect om mee te geven is duurzaamheid. In dit artikel volgen enkele tips om duurzaamheid mee te geven aan je kinderen wanneer ze het huis uitgaan.

Geef een trio-prullenbak mee

Als je kinderen eenmaal het nest uitvliegen, kom je erachter wat een keur aan huisraad een mens toch nodig heeft. Borden, messen, een aardappelstamper… Kasten, bureaus, tafels… Hoe zijn deze duurzaam? Door bijvoorbeeld te kiezen voor meubels van duurzaam hout. En zelfs op de vuilnisbak kun je je stempel drukken. Met een trio-afvalbak, voor plastic en metalen, organisch materiaal en papier, worden je kinderen eraan herinnerd om afval te scheiden en wordt het ook voor hen een gewoonte. Maar afval scheiden is natuurlijk niet het enige aspect van duurzaam leven.

Laat je kind meekijken bij het overstappen op groene energie

Zit je nog niet bij een energieleverancier die groene stroom levert? Dan is het hoog tijd om over te stappen op een andere energieleverancier. Energie vergelijkje gemakkelijk op verschillende vergelijkingssites, waarbij je vaak de energieleveranciers eruit kunt filteren die geen groene energie leveren. Wanneer je energie gaat vergelijken, laat dan je kinderen eens meekijken. Niet alleen kunnen ze dan hunenergiekosten omlaagbrengenin hun studentenwoning, maar kiezen ze ook nog eens voor groene energie als ze zelf ook zo’n contract kiezen. Een win-winsituatie: voor het milieu en voor je kind.

Leer je kinderen dat op 90 graden wassen echt niet altijd nodig is

Sterker nog, op 90 graden wassen is bijna nooit nodig! Op de meeste wasmachines zit tegenwoordig wel ergens een ‘e’ op het draaiwieltje met de verschillende wasgraden, ofwel een optie voor een ecologische wasbeurt. Door je kinderen ook de handvatten mee te geven om duurzaam te leven in het dagelijkse leven, wordt het voor hen ook makkelijker om dit te doen.

Wc-ontstopper met zuignap in plaats van chemicaliën

Zelfs in de badkamer kun je ervoor zorgen dat je kinderen duurzaam bezig zijn. Het klinkt misschien als een gekke tip om je kinderen milieubewust te maken, maar het zal je verbazen hoeveel mensen de hardst bijtende chemicaliën gebruiken bij het ontstoppen van de wc. Kies voor een wc-ontstopper met een zuignap, in plaats van de hard bijtende chemicaliën. Door op de ouderwetse manier de wc te ontstoppen, komen er veel minder schadelijke chemicaliën in het riool terecht en blijf je milieuvriendelijk bezig.

Vorig artikel5 Nieuwe elektrische auto’s in 2019
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #219
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in